Onsdag 28. januar 2015
Nye forhandlinger om EØS-midlene
Brussel (NTB): Etter måneder med kun uformell kontakt møtes forhandlingslederne fra EU og EFTA igjen neste uke om EØS-midlene.
Publisert: 28 Januar 13:22
Forrige gang Norges EU-ambassadør Atle Leikvoll formelt møtte EUs forhandlingsleder Luis Felipe Fernández de la Peña for å diskutere de nye EØS-midlene, var helt tilbake i mai. Siden har det kun vært uformell kontakt og møter i såkalte arbeidsgrupper, men partene har stått langt fra hverandre før lederne møtes igjen 5. februar.
Det er ikke kjent hva EU mener EFTA-landene skal betale for perioden 2014-2019, men det skal være snakk om en betydelig økning fra dagens 1,8 milliarder euro. Altfor høyt, sier Norge.
– Norge later som om kravene våre er overdrevne. Det er de ikke, sa EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker etter et møte med statsminister Erna Solberg (H) i Brussel forrige uke.
– De har gått litt ned på kravet, og vi har gått litt opp på tilbudet. Det er sånn som skjer på veien. Så finner vi sikkert en løsning til slutt, sa Solberg.
EØS-midlene regnes gjerne som prisen EFTA-landene Norge, Island og Liechtenstein betaler for adgang til EUs indre marked. Formelt er det et bidrag til økonomisk og sosial utjevning i EU, og Norge dekker inn nesten hele bidraget fra EFTA. (©NTB)
Fredag 19. juli 2019
• Som Klassekampen omtaler i dagens avis offentliggjorde USA på onsdag at Tyrkia nå kastes ut av F-35-samarbeidet. Tyrkia skulle kjøpe inn over 100 amerikanskproduserte F-35-kampfly. Årsaken til utkastelsen er at tyrkerne står ved sitt...
Fredag 19. juli 2019
Offerspill: Tyrkia er ute av F-35-samarbeidet etter russisk ­våpenkjøp. – En pris Erdogan kan være villig til å betale for å nærme seg Russland, ­mener ekspert.
Fredag 19. juli 2019
Amerikanske avis­redaksjoner er nesten halvert siden 2008, viser ny undersøkelse. Også Fædrelandsvennen har mistet 43 av 96 årsverk siden 2012, men sjefredaktøren er optimist.
Fredag 19. juli 2019
KRAV: Frp mener innvandringsforskningen er «ensidig og politisert». Nå vil de stille krav om meningsmangfold i forskningen. – Farlig, svarer Ap.
Torsdag 18. juli 2019
Det nasjonale fotomuseet i Horten krever å bli inkludert i planleggingen av Fotografihuset i Oslo. – Det har vært marginalt med dialog, sier museums­direktør Ingrid Nilsson.
Torsdag 18. juli 2019
• Historiefortelling har vært en viktig del av kulturen vår i alle tider, fra fortellinger rundt bålet til kinoenes blockbustere og fråtsing i strømmetjenestenes serier. Historier hjelper oss å huske fortida, forstå samtida og leve oss inn i...
Torsdag 18. juli 2019
FORTSETTER: – Det blir ikke fred i Jemen, før Emiratene og Saudi-Arabia trekker seg helt ut av landet vårt, sier sentral Houthi-politiker til Klassekampen.
Torsdag 18. juli 2019
TVANG: FpU ber regjeringen lovpålegge kommunene å konkurranseutsette sykehjem og hjemmetjenester. Forslaget slaktes av forsker.
Onsdag 17. juli 2019
SAMMEN: EUs utenriksministre erklærer samlet støtte til atomavtalen. Dette til tross for nye trusler fra Iran om å gå bort fra forpliktelsene i avtalen.
Onsdag 17. juli 2019
Oslo Høyre krever bademuligheter for å støtte det omstridte Fotografihuset på Sukkerbiten. Men leder av Fotografihuset mener området ikke er egnet for bading.