Klassekampen.no
Lørdag 17. januar 2015
Presidenten vil ha fire nye år. Men hva vil han bruke dem til?
Nigerias skjebnevalg

Nigeria, Afrikas mest folkerike land er ved et veiskille – og må berges snarest for å unngå en katastrofe. Mange frykter et Somalia-lignende scenario. Den islamistiske sekten Boko Haram, med sine ekstremistiske ideer som de færreste muslimer støtter, har i fire år skapt kaos med sine uberettigede, voldelige aktiviteter i Nordøst-Nigeria. Den korrupte makteliten som skapte denne blodige sekten ved sitt vanstyre, sin sosiale marginalisering og religiøse intoleranse, ser ut til å ha mistet grepet.

Som mange andre som hadde gledet seg til å høre hvorfor den sittende presidenten, Goodluck Jonathan, ønsker fire nye år, ble jeg overrasket over at han kastet bort muligheten til å tale sin sak da hans politiske parti (PDP) sparket i gang valgkampanjen i Lagos 8. januar.

Jonathan hadde knapt kommet i gang da han tråkket i salaten ved å kalle seg selv og sin generasjon for gamle, utgåtte fiaskoer. Han skulle forklare verden hva han ville gjøre med fire nye år som han ikke klarte å utrette i løpet av de snart seks årene han har hatt makten – men brukte mesteparten av tida på å demonisere hans viktigste utfordrer i presidentvalget i februar, den tidligere statslederen Mohammed Buhari. Man kunne få inntrykk av at Buhari var den sittende lederen og Jonathan utfordreren. På neste kampanjestopp i Enugu i Sørøst-Nigeria, der jeg selv var til stede, gjorde presidenten det samme.

Jeg er enig i at om vi skal sette søkelyset på presidentens periode ved makten, må utfordreren Buharis regjeringsperiode (1984–85) også undersøkes. Men problemet er at dette valget handler om mye mer enn dette. Det er en folkeavstemning om hva Jonathan har gjort med makten i sin første periode. Hva en kandidat har gjort og vil gjøre er vanligvis plattformen for å søke ytterligere fire år.

Det er derfor nigerianere spør seg selv: Er livet mitt bedre enn det var for fire år siden? Gitt mine erfaringer, kan jeg tåle ytterligere fire år med denne mannen som min president?

Disse spørsmålene kommer ikke til å bli besvart ved å demonisere Mohammed Buhari. Jonathan og hans stab bør spørre seg selv hvorfor Bukaris popularitet ikke avtar, til tross for deres iherdige innsats for å skildre den tidligere statslederen som en hornet djevel. Mange frustrerte nigerianere har nådd et punkt der de sier: Hvem som helst – men ikke Goodluck Jonathan.

Fire dager før presidenten begynte sin kampanje, stormet Boko Haram den nigerianske byen Baga og raserte den. Flere andre byer og landsbyer led en lignende skjebne. Det er anslått at så mange som 2000 mennesker kan ha blitt drept i det Amnesty International kaller Nigerias verste massakre.

Mange venter fortsatt på at Jonathan skal fortelle hva han vil gjøre nå for å avslutte opprøret. De venter på å høre når Chibok-jentene skal hentes tilbake. De ønsker å høre om initiativer for å skape jobber. De vil vite hva planen er for å takle sjokket i økonomien som kommer til å oppstå etter at den globale råoljeprisen krasjet. Men nigerianerne får ingen svar! I stedet blir de overlesset med lange sutrete innlegg om hvordan hans forgjengere gjorde ingenting.

For en stund tilbake, opprørt over den nådeløse kritikken av regjeringen, sa Jonathan at laget hans ikke lenger er avhengig av medienes vurderinger. Presidenten og hans stab vil fremover vurdere seg selv internt. Problemet med dét er vi alle ser kjekk ut når vi titter i speilet. Etter 16 år med den herskende People Democratic Party (PDP) fortjener nigerianere en endring, og tiden har kommet. Jeg ønsker Nigeria et fredelig valg.

chinwosu@hotmail.com

Artikkelen er oppdatert: 27. januar 2015 kl. 12.20