Tirsdag 13. januar 2015
RELIGIONSKRITIKK: SV-nestleder Bård Vegar Solhjell kritiserer Ap-leder Jonas Gahr Støre for ikke å forsvare retten til å drive blasfemi. Foto: Tom Henning Bratlie
Jonas Gahr Støre burde vært tydeligere i forsvaret av Charlie Hebdo, sier SV-topp Bård Vegar Solhjell:
Rødgrønn karikaturstrid
KRITISK: Bård Vegar Solhjell (SV) går hardt ut mot tidligere statsrådkollega Jonas Gahr Støre. Han advarer venstre­sida mot å forsømme islam­kritikken.

karikatur

– Jeg mener at akkurat nå må vi tydeliggjøre at det er en absolutt rett å gjøre ting som er latterliggjørende, spottende og krenkende, også mot religioner. , sier Bård Vegar Solhjell.

Ap-leder Jonas Gahr Støre har måttet tåle kritikk etter et intervju med Dagens Næringsliv i kjølvannet av terrorangrepet på det franske satiremagasinet Charlie Hebdo. Til avisa sier Støre at han ikke vil si det «er viktig å stå opp retten til å drive blasfemi», men at han like fullt står opp for retten til ytringsfrihet (se sidesak).

Nå møter han også motbør fra sin gamle statsrådskollega i den rødgrønne regjeringen, SV-nestleder Bård Vegar Solhjell.

– Retten til å drive blasfemi er viktig. Derfor er jeg sterkt uenig med det Jonas Gahr Støre sa om blasfemi i Dagens Næringsliv.

I motsetning til Støre mener Solhjell at blasfemi kan ha en viktig rolle i samfunnet.

– Blasfemi viser at religion ikke er hevet over den typen satire og kritikk som politiske eller andre ideer må tåle, sier han.

Fakta

Charlie Hebdo:

• Onsdag gikk tre radikale islamister til angrep på det franske satiremagasinet Charlie Hebdo.

• Magasinet har publisert en rekke islamkritiske tegneserier og har flere ganger trykket tegninger av profeten Muhammed.

• Tolv mennesker ble drept i angrepet, blant dem flere anerkjente tegnere.

• Aviser verden over har i solidaritet trykket tegningene.

• Ap-leder Jonas Gahr Støre får kritikk for å ikke stå tydelig opp for retten til å drive blasfemi.

Kritisk til islam

Bård Vegar Solhjell mener venstresida historisk har stått i fremste rekke i kritikken av religioner.

– Men når det gjelder islam har mange på venstresida tonet ned denne kritikken, sier han.

Solhjell mener det skyldes en frykt for å støte en minoritet i vårt samfunn, men understreker at hans religionskritikk ikke er en kritikk av en religiøs minoritet.

– Min kritikk av den kirka jeg selv tilhører, og av andre religioner, er ikke en kritikk av troende, men av religiøse autoriteter og hvordan troen brukes til å legitimere undertrykking.

Han sier han har endret oppfatning siden karikaturstriden i 2006.

– Islam og andre religioner har enorm makt, og må tåle kritikk og satire, sier Solhjell.

Bård Vegar Solhjell har brukt helga til å lese seg opp på rettssaken mot forfatteren Arnulf Øverland, som i 1933 ble tiltalt for blasfemi etter foredraget «Kristendommen – den tiende landeplage».

I Øverlands ånd

Han mener islam også må tåle kritikk i Øverlands ånd.

– Det er i venstresidas ånd å kritisere religioner på lik linje med andre autoriteter. Det må vi ikke bare akseptere, det er en viktig ting.

De rødgrønne vedtok å fjerne blasfemiparagrafen i den nye straffeloven som ikke enda har trådd i kraft.

– Er det noe spesielt med islam som religion som gjør at trusselen kommer derfra?

– Nei, grusomme handlinger har skjedd i ulike religioners navn. Men i dagens situasjon er det klart at radikal islamisme er en stor trussel. Det ligger ikke i troens natur, men i faktiske forhold på bakken.

– Men vi må være ærlige nok til å si at den radikale islamismen er spesielt farlig i dag.

politikk@klassekampen.no

Se side 12, 13 og 14

Lørdag 17. november 2018
ANBUD: NSB var best på organisasjon og ledelse, mens SJ var best på kundetilfredsstillelse. Go-Ahead var kun best på pris i anbudskonkurransen om å få drifte Sørlandsbanen.
Fredag 16. november 2018
HEMMELIG: Etterretningstjenesten skal betale kilder svart – og kunne bryte norsk lov uten straff. Det er regjeringens forslag til ny etterretningslov.
Torsdag 15. november 2018
SATSER: Equinor bruker rekordmye penger på lobbyisme i Brussel. Målet er å sikre etterspørselen etter gass i lang tid framover.
Onsdag 14. november 2018
VIND I SEGLA: Produksjonen av kraft frå vindturbinar vert meir enn firedobla innan 2020. Nasjonal ramme for vindkraft skal opne for endå meir, men ikkje på Smøla.
Tirsdag 13. november 2018
VISJON: Torgeir Knag Fylkesnes vil styrke SVs nærings- og distriktsprofil. – Mitt største ønske for SV er at vi skal bli mer ambisiøse og mindre flinke, sier han.
Mandag 12. november 2018
IKKE RØR! Stjørdal kommune har for mange barnehager, men på tross av støtte fra et enstemmig bystyre får de ikke lov å kutte antall plasser hos private. Nå drøfter Stortinget lovendring.
Lørdag 10. november 2018
DYRT: Zerokonferansen omtaler seg selv som Norges viktigste møteplass for alle som er opptatt av klima. Men hvis vanlige folk skal med, må prisen ned, sier Natur og Ungdom.
Fredag 9. november 2018
FALL: Gapet mellom nivået på den statlige bostøtten og boutgifter i storbyene har økt dramatisk, viser ny rapport. Byene får en ekstraregning på flere hundre millioner.
Torsdag 8. november 2018
FRAFALL: Ungdom som faller ut av videregående fanges opp for seint, sier Jan Bøhler.
Torsdag 8. november 2018
KLAR MELDING: Leder for FNs klimapanel Hoesung Lee vil nødig fremstå alarmistisk. Men forskningen er entydig: Vi har dårlig tid, sier han.