Fredag 19. desember 2014
FARLIGERE: Akhenaton de Leon, daglig leder i Organisasjonen mot offentlig diskriminering, frykter at det blir farligere for minoritetsungdommen å bli stanset på gata når politiet bærer våpen. Foto: Linda Bournane Engelberth
Et nytt innvandreropprop advarer mot konsekvensene av bevæpnet politi i Norge:
Stanses støtt av politiet
UTRYGT: Minoritetsungdom stanses gang på gang av politiet uten grunn. Nå frykter innvandrermiljøer at bevæpningen av politiet gjør gatene mer utrygge.

POLITI

– Vi blir stoppet av politiet overalt i byen, helt uten grunn, sier Bilal (18).

Klassekampen møter de tre kameratene Bilal, Mohamed og Abdirahim på Grønland i Oslo. De har alle historier om hvordan politiet har stanset dem for tilfeldige undersøkelser på gata – tilsynelatende uten annen grunn enn at de norskfødte guttene har minoritetsbakgrunn.

– Det har nesten blitt en del av hverdagen min, og det føles urettferdig, sier Abdirahim (18).

Fakta

Bevæpnet politi:

• Regjeringen sa onsdag ja til videre bevæpning av politiet.

• Tillatelsen, som opprinnelig ble gitt for fire uker, er nå forlenget til 15. februar 2015.

• Organisasjon mot offentlig diskriminering (OMOD) har sammen med flere minoritetsorganisasjoner sendt et bekymringsbrev til justisministeren.

• De frykter at ungdommer med minoritetsbakgrunn blir utsatt for flere ubehagelige og unødvendige situasjoner av bevæpnet politi.

– Fører til radikalisering

Denne uka vedtok justisminister Anders Anundsen å forlenge den midlertidige bevæpningen av norsk politi fram til 15. februar neste år.

Bevæpningen har fått en rekke minoritetsorganisasjoner til å gå sammen om et bekymringsbrev til justisministeren. De frykter at ungdom som Bilal, Mohamed og Abdirahim nå vil bli utsatt for en rekke ubehagelige situasjoner med et bevæpnet politi.

– Det er plagsomt å bli stanset på gata av politiet gang på gang, og det blir både farligere og mer ubehagelig ved at politifolkene er bevæpnet, sier Akhenaton de Leon, daglig leder i Organisasjonen mot offentlig diskriminering (OMOD).

Han beskriver opplevelsene fra de tre ungdommene som eksempler på såkalt «racial profiling» – at politiet plukker ut personer til undersøkelser utelukkende basert på deres utseende.

– Jeg har opplevd dette selv, men det er først og fremst våre ungdom som rammes. De opplever unødvendig kontroll som trakasserende, og det kan igjen bidra til både fremmedgjøring og radikalisering.

Frykter konflikt

Brevet til justisministeren er underskrevet av ti minoritetsorganisasjoner. De Leon kaller det «et rop om hjelp».

– Vi må bygge opp tilliten mellom politiet og minoritetsgrupper, sier han.

– Hvorfor er dere bekymret over den midlertidige bevæpningen av politiet?

– Når minoritetsungdom utsettes for ubehagelige situasjoner gjentatte ganger, så skaper politiet grobunn for konflikt. Vi er bekymret for hvilke situasjoner som kan oppstå når de møter et bevæpnet politi.

Bilal, Mohamed og Abdirahim mener forholdet mellom politiet og minoritetsungdom har forverret seg i det siste. De trekker fram den mye omtalte ransbølgen fra i fjor sommer som en forklaring.

– Det har vært en merkbar forskjell. Nå blir jeg stoppet nesten hele tida, sier Mohamed.

– Får dere en begrunnelse når politiet stanser dere?

– Vi skjønner jo hva som er grunnen, men politiet går alltid rundt grøten hvis jeg spør om hvorfor akkurat jeg ble stoppet i en kontroll, sier Abdirahim.

Viser til terrortrussel

Politidirektoratet har ikke ønsket å stille til et intervju om denne saken. De har i stedet sendt en skriftlig uttalelse på e-post, signert avdelingsdirektør Kaare Songstad.

«Vår oppgave er å ta vare på alle, uavhengig av hudfarge, religion, etnisitet, kjønn og politisk ståsted. Ingen ansatte i politiet skal tiltale noen med ord som kan oppfattes stigmatiserende. Respekten for menneskers egenverd og rettigheter skal ligge til grunn for politiets tjenesteutøvelse», skriver Songstad.

Han viser til trusselvurderingen fra PST som begrunnelse for bevæpningen av politiet.

«Politidirektoratet vurderer denne trusselen som så alvorlig at de ikke anser den ordinære bevæpningspraksisen som tilstrekkelig», heter det i e-posten.

siment@klassekampen.no

kristineh@klassekampen.no

Tirsdag 20. august 2019
KRISE: – Dersom andre partier ikke synes at Granavolden-erklæringen er god nok, så får de trekke seg fra regjeringen, sier Venstre-ordfører Lena Landsverk.
Mandag 19. august 2019
ADVARSEL: Russland har rustet opp. Hvis ikke Norge følger etter, vil USA ta over kontrollen i norske nærområder. – Da mister vi stadig mer råderett, sier forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen.
Lørdag 17. august 2019
AVLYSER: Hurtigruten må avlyse to planlagte cruise til Frans Josefs land fordi Russland nekter skipene å seile i russisk farvann.
Fredag 16. august 2019
AVFALL: Landbruket er blant de beste i klassen i plast-retur. Likevel blir mer enn 2000 tonn brukt plast hvert år ikke levert til retur.
Torsdag 15. august 2019
VARME: Da broren til den terrorsiktede la ut en video der han deler sin desperasjon, strømmet norske muslimer til kommentarfeltet for å dele kondolanser, lykkeønskninger og hjertesymboler.
Onsdag 14. august 2019
SKUFFET: – Vi trenger en regjering som står imot muslimhets gjennom handlinger og ikke bare ord, sier Irfan Mushtaq. Her forteller han hvordan han opplevde den dramatiske eid-helga.
Tirsdag 13. august 2019
HØYREEKSTREM: Skribent Lasse Josephsen mener Philip Manshaus ble radikalisert på nettet. Han tror det kommer flere angrep fra unge høyreekstreme menn.
Mandag 12. august 2019
HAT: Samtidig som hver tredje nordmann har utpregede fordommer mot muslimer, har regjeringen avvist en egen strategi mot islamofobi. Nå må den komme, krever Venstres Abid Raja.
Lørdag 10. august 2019
STORKOALISJON: Norge ønsker seg en så stor og tung koalisjon i Persiabukta som mulig, sier forsvars- ministeren.
Fredag 9. august 2019
SKILLE: Jonas Gahr Støre (Ap) mener andelen heltidsansatte blir høyere når Ap har ordføreren i kommunen. Tall fra Kommunenes Sentralforbund viser at han trolig har rett.