Tirsdag 9. desember 2014
SKAPER KRØLL: Justisminister Anders Anundsens (Frp) rolle i den betente asylbarnsaken kan føre til at Erna Solberg må svare for seg i Stortingets kontrollkomité. Her sammen med helseminister Bent Høie (H). Foto: Anette Karlsen, NTB Scanpix
Statsminister Erna Solberg kan bli tvunget til å svare etter Anundsens asyltabbe:
Stiller Solberg til veggs
Undersak

KrF vurderer å spørre Solberg

– Jeg vil vite hva slags konsekvenser denne feilen har fått, og hvor mange barn som er blitt sendt ut på grunn av det. Jeg hadde håpet Anders Anundsen selv ville informere Stortinget om dette forrige uke, men når det ikke har skjedd, vil jeg stille oppfølgingsspørsmål om dette, sier KrFs mann i kontrollkomiteen Hans Fredrik Grøvan.

KrF kunne sammen med Venstre innkassere en politisk seier i går, da justisminister Anundsen slo fast at den nye forskriften om asylbarn vil tre i kraft allerede fra første virkedag. Dermed vil flere asylbarn kunne få bli i Norge.

Likevel vil Grøvan ikke avvise at det kan bli aktuelt å trekke statsminister Erna Solberg inn for kontrollkomiteen, slik Martin Kolberg og Ap nå åpner for (se hovedsaken).

– Jeg er ikke avvisende til at det er en aktuell problemstilling, men vil selvfølgelig se spørsmålene fra Ap før jeg kan ta konkret stilling til det. Vi har fått en beklagelse fra Anundsen, men ikke forklaringen på hvorfor det gikk som det gikk, sier han.

De første svarene fra Anundsen kommer trolig en av de nærmeste dagene.

Martin Kolberg (Ap)
SVAR: Presset mot justisminister Anders Anundsen øker i den betente asylbarnsaken. Nå truer Martin Kolberg og Ap med å trekke Erna Solberg inn for kontrollkomiteen.

asylbarna

– Denne saken er ikke over selv om regjeringen har kommet til enighet med KrF og Venstre om en ny avtale. Vårt anliggende er ikke forholdet de fire partiene imellom, men om statsråden har uttalt seg korrekt til Stortinget, sier Aps Martin Kolberg.

Stikk i strid med samarbeidsavtalen mellom regjeringen og sentrumspartiene, har politiet det siste året trappet opp utsendingen av lengeværende asylbarn.

I forrige uke sa Erna Solberg fra Stortingets talerstol at saken var et «eksempel på dårlig ledelse» i politiet. Men fredag kunne Bergens Tidende avsløre at justisministeren fikk månedlige rapporter om utsendingen av lengeværende asylbarn.

I går tok politidirektør Odd Einar Humlegård også bladet fra munnen. Han mener politiet har fulgt Anundsens føringer etter beste evne.

Nå varsler lederen for Stortingets kontrollkomité at Solberg også kan bli trukket inn i saken.

– Statsministeren kan bli innkalt til kontrollkomiteen. Hun har lagt ansvaret over på politiet og Politidirektoratet, og med bakgrunn i de nye opplysningene om at Anundsen var løpende orientert, kan det bli aktuelt å spørre henne om hvorfor hun gjorde det, sier Kolberg.

Fakta

Asylbarnstriden:

• I Sundvolden-avtalen ble de borgerlige partiene enige om at utsendingene av lenge­værende asylbarn ikke lenger skal prioriteres.

• Stikk i strid med avtalen har politiet trappet opp utsendingene av lengeværende asylbarn det siste året.

• Justisminister Anders Anundsen og statsminister Erna Solberg skylder på dårlig ledelse i politiet, som på sin side mener de har fått en uklar instruks fra regjeringen.

• Fredag ble de fire partiene enige om en ny asylbarnforskrift som sikrer flere asylbarn opphold i Norge.

– Veldig alvorlig sak

Fredag ble de fire borgerlige partiene enige om en ny forskrift som gjør at flere lengeværende asylbarn skal få bli i Norge.

Men avtalen får ingenting å si for stormløpet mot Anundsen i Stortingets kontrollkomité.

I dag møtes komiteen på ny. Resultatet kan bli at Anundsen får enda flere spørsmål – før han har rukket å svare på de han allerede har fått.

– Jeg sitter igjen med en del spørsmål etter hans redegjørelse i Stortinget. Han var å oppfatte som overrasket over utsendingene, men så tyder alt på at han faktisk hele tida var løpende orientert sier Aps Jette Christensen, som også sitter i komiteen.

Hun mener saken kan få alvorlige følger dersom Anundsen og Solberg ikke klarer å svare for seg.

– Summen av dette er veldig alvorlig. Det er naturlig å spørre statsministeren om det er gangbar konstitusjonell praksis å skylde på embetsverket i sånne saker.

– Hvorfor er det naturlig å trekke statsministeren inn i dette?

– Hun har trukket seg selv inn i dette når hun står på Stortingets talerstol og beskylder politiet for dårlig ledelse. Dersom hun har rett i det, hvem er det som i så fall sitter med ansvaret?

Sp: – Vil avvente svar

Senterpartiets medlem i kontrollkomiteen Per Olaf Lundteigen har tidligere bedt Anundsen legge seg flat.

– Jeg har gitt Anundsen et godt råd. Han burde beklage til Stortinget at avtalen ikke ble fulgt opp. Alle forstår alvoret i det rådet, også statsministeren, siden hun forsterket Anundsens ord i Stortinget, sier Lundteigen.

Men han advarer mot å stille flere spørsmål til justis- og statsministeren før komiteen har fått svar fra Anundsen.

– Vi er i en veldig alvorlig situasjon. Men først må vi få svar fra statsråden, så får vi se hva vi foretar oss.

politikk@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 9. desember 2014 kl. 09.15
Mandag 14. oktober 2019
FRONTER: Forbundsledelsen håper i det lengste på et kompromiss, men mye tyder på at det blir kamp­avstemning for eller mot EØS i Fellesforbundet.
Lørdag 12. oktober 2019
SMUTTHULL: ­Norge vil forplikte seg til å kutte 40 prosent av utslippene innen 2030 gjennom en avtale med EU. Men avtalen åpner for at man slipper å ta kuttene i Norge.
Fredag 11. oktober 2019
KONTROLL: Snart går toget for norsk råderett over jernbanen. Torsdag lammet ansatte på tog, buss og bane kollektivtrafikken i protest mot at EU får kontroll over togene.
Torsdag 10. oktober 2019
KRYMPER: De store industriarbeiderforeningene er ryggraden i Fellesforbundet. Men på mange verft er nå østeuropeiske innleide arbeidere i flertall.
Onsdag 9. oktober 2019
OPPRUSTING: Forsvarssjefen vil helst ha 25 milliarder kroner i økte forsvarsbudsjetter. Det er like mye som Solberg-regjeringens samlede skattekutt.
Tirsdag 8. oktober 2019
GÅR IKKE: – Tidenes grønneste budsjett, sier Venstres Ola Elvestuen om budsjettet som viser at Norge ligger an til å bryte klimamålene for 2020 og 2030.
Mandag 7. oktober 2019
AVSLAG: Anniken Nymo fra Harstad har sterke smerter og alvorlig angst og depresjon. Fastlege og psykolog mener hun ikke klarer å jobbe, men Nav-legen mener hun først må gå ned i vekt.
Lørdag 5. oktober 2019
SIER JA: MDG-profiler tar plass i Europabevegelsens sentralstyre. Byråd i Oslo, Hanna E. Marcussen, mener EU trengs for å løse klimakrisa.
Fredag 4. oktober 2019
BLÅ SMELL: Målet var at annenhver nordmann skulle bo i en Høyre-styrt kommune. Nå ligger det an til at knapt én av ti vil gjøre det.
Torsdag 3. oktober 2019
SKILT: Når lærerutdanningen i Nesna legges ned, sendes faglærerne til Bodø og studentene til Mo i Rana. Sist Nord Universitet prøvde å utdanne lærere i Mo i Rana, gikk det ikke.