Tirsdag 2. desember 2014
TAR AV: Håkon Fjeld-Hansen er sjef i Travel Retail Norway, som selger taxfreevarer for rundt 5 milliarder kroner i året. I dag vedtar Stortinget at taxfreeordningens framtid skal utredes.
Mannen som styrer norsk taxfree mener polet driver kampanje for å kuppe virksomheten hans:
Angriper Vinmonopolet
Undersak

Vinmonopolet vil gjerne overta salget

Kommunikasjonsdirektør Halvor Bing Lorentzen i Vinmonopolet avviser bestemt at polet arbeider for å overta taxfreedriften.

– Vi driver overhodet ikke noen kampanje for å overta taxfree. Vi har simpelthen svart på henvendelser fra media om konsekvensene av at taxfreekvotene ble økt i sommer, sier han.

Samtidig understreker Lorentzen at Vinmonopolet gjerne overtar taxfreedriften, dersom det skulle bli konklusjonen i utredningen som Stortinget i dag iverksetter.

– Vi kunne overtatt uten store problemer dersom Stortinget ønsker det, sier han.

– Men dere selger bare alkohol. Er det praktisk mulig å overta driften av butikker som selger både kosmetikk og andre ting?

– Vi kunne drevet alkoholsalget. Men det betyr ikke at man ikke kunne fortsatt å selge sjokolade eller parfyme. Det kunne fortsatt, enten som en egen butikk eller som del av samme virksomhet. Det er et praktisk spørsmål jeg tror det er mulig å finne svar på.

FLYALARM: Det blir dyrere å fly hvis polet overtar alkoholsalget på flyplassene, sier taxfree-sjef Håvard Fjeld-Hansen. I dag stemmer Stortinget for å utrede taxfreeordningens framtid.

TAXFREE

– Vinmonopolet har vært offensive i media og ønsker å overta vår virksomhet. Nå har vi fått nok, vi føler vi må ut og komme med en del fakta, sier Håvard Fjeld-Hansen i Travel Retail Norway (TRN).

Det er en lettere oppgitt taxfree-sjef som møter Klassekampen i ankomsthallen på Oslo lufthavn Gardermoen.

I dag vedtar Stortinget at taxfreeordningens framtid skal utredes. Et sentralt spørsmål i utredningen er om Vinmonopolet skal overta taxfreedriften fra private TRN.

Fakta

Taxfreeordningen:

• SV, Ap, Sp, KrF og Venstre stemmer i dag i Stortinget for at regjeringen må legge fram en helhetlig utredning om taxfreeordningen.

• Et av spørsmålene utredningen skal ta opp er hvorvidt Vinmonopolet kan og bør overta taxfreebutikkene på flyplassene.

• Travel Retail Norway driver taxfreebutikkene på flyplassene i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Kristiansand. Selskapet omsetter for omkring 5 milliarder kroner i år.

• Regjeringen økte taxfreekvotene for alkohol i sommer. Frp og Høyre ønsker verken å endre eller utrede taxfreesystemet.

Ruster til kamp

Fjeld-Hansen frykter ikke utfallet av utredningen, men han har lite til overs for at Vinmonopolet allerede står klar til å overta taxfreebutikkene.

– Fram til 2023 har vi kontrakt med det statlige selskapet Avinor. Vi registrerer at det statlige Vinmonopolet driver en medieoffensiv mot oss, sier han oppbrakt.

– Hvordan vil dere reagere?

– Til nå har vi ligget veldig lavt i offentligheten og fokusert på å gjøre vår jobb. Men nå bretter vi opp ermene og blir mer synlige.

Dyrere å fly

Det tyske taxfreeselskapet Heinemann eier 50 prosent av TRN, mens NorgesGruppen og investor Terje Stykket eier den andre halvparten. Siden 2005 har selskapet gått med 2 milliarder kroner i overskudd.

– Vi er her fordi vi ga Avinor det beste tilbudet. Vi gir mye tilbake, sier Fjeld-Hansen.

Han viser til at TRN betaler 2,3 milliarder kroner i husleie. Det utgjør 25 prosent av inntektene til Avinor, som dermed er mindre avhengig av bevilgninger over statsbudsjettet enn andre statlige selskaper.

Ettersom kun et fåtall av Avinors flyplasser går med overskudd, er taxfreeinntektene avgjørende for å holde liv i nettverket av distriktsflyplasser i Norge. Taxfreesjefen avviser at systemet ville latt seg videreføre med Vinmonopolet på flyplassene, og viser til at alkohol kun står for 40 prosent av taxfreesalget.

– Hvis polet skulle overta, måtte man delt opp butikken og hatt ulike enheter for kosmetikk, sjokolade og så videre. Da hadde omsetningen og altså Avinors inntekter gått ned. Resultatet ville vært dyrere flybilletter og at staten måtte brukt mer på Avinor over statsbudsjettet, sier han.

Ifølge statsbudsjettet for 2015 går staten glipp av over fem milliarder kroner i inntekter på grunn av alkoholen og tobakken som selges skattefritt på taxfree.

– Viser ikke det at staten har alt å tjene på å legge ned taxfreeordningen?

– Hvis ordningen ble lagt ned, hadde ikke vårt salg skjedd i Norge i stedet, men i Frankfurt, København og ved svenskegrensa. Staten ville tapt penger.

En undersøkelse gjennomført av Vinmonopolet viser at et flertall ønsker å avvikle taxfreeordningen dersom det medførte at polprisene sank med 15 prosent.

– Hva tenker du om tallene?

– Det regnestykket avslører at polet ikke er opptatt av helsepolitikk, men av å tjene penger. Hvis de er opptatt av folkehelsa burde de øke prisene. Uansett vil de aldri kunne senke prisene med 15 prosent når de i tillegg har nesten gratis husleie for butikkene.

Artikkelen er oppdatert: 13. desember 2014 kl. 00.22
Torsdag 19. september 2019
EKSTREMT: I kjølvannet av terrorangrepet mot moskeen i Bærum gikk antall tips til politiet om netthat og høyre­radikaliserte personer rett til værs.
Onsdag 18. september 2019
VIL SNAKKE: Flere LO-forbund har kontant avvist å inkludere MDG i en rødgrønn koalisjon i 2021. Nå inviterer MDG fagbevegelsen til samtaler.
Tirsdag 17. september 2019
KRAV: LO har krevd at Foodora gir fast ansettelse til et bud som ble innleid fra selskapet Easy Freelance under streiken.
Mandag 16. september 2019
ADVARSEL: Stasjonssjefen på Kongsberg advarte mot konsekvensene av politireformen. – Jeg forstår innbyggernes følelse av at de har tapt noe, sier Håvard Revå.
Lørdag 14. september 2019
LØFTEBRUDD: Politireformen ga løfter som ikke ble holdt. I Numedal kryper utryggheten inn i husene til folk. Frykten er at det som er blitt ødelagt, ikke lar seg reparere.
Fredag 13. september 2019
SKILLE: Private barnehager kan selv velge ut hvilke barn de vil tildele plass. Noen stiller som krav at foreldrene må kjøpe aksjer for å få barnehageplass.
Torsdag 12. september 2019
VINNAR: Etter ein knusande val­siger i Nordkapp vil SV og Senterpartiet ta frå Rica-gruppen kontrollen over Nord­kapplatået.
Onsdag 11. september 2019
NØTT: Mens LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er avvisende til et mulig nasjonalt MDG-samarbeid, vil ikke Mette Nord i Fagforbundet utelukke en slik allianse.
Tirsdag 10. september 2019
OPPVASK: Etter nok et smertefullt valg ber tidligere Ap-topp Helga Pedersen partiet om å alliere seg med MDG for å vinne regjeringsmakt i 2021.
Mandag 9. september 2019
POSISJON: MDG håper et brakvalg i dag vil gi makt i en rekke byer. Nasjonal talsperson Arild Hermstad åpner for å ta partiet inn i regjering i 2021.