Tirsdag 2. desember 2014
TAR AV: Håkon Fjeld-Hansen er sjef i Travel Retail Norway, som selger taxfreevarer for rundt 5 milliarder kroner i året. I dag vedtar Stortinget at taxfreeordningens framtid skal utredes.
Mannen som styrer norsk taxfree mener polet driver kampanje for å kuppe virksomheten hans:
Angriper Vinmonopolet
Undersak

Vinmonopolet vil gjerne overta salget

Kommunikasjonsdirektør Halvor Bing Lorentzen i Vinmonopolet avviser bestemt at polet arbeider for å overta taxfreedriften.

– Vi driver overhodet ikke noen kampanje for å overta taxfree. Vi har simpelthen svart på henvendelser fra media om konsekvensene av at taxfreekvotene ble økt i sommer, sier han.

Samtidig understreker Lorentzen at Vinmonopolet gjerne overtar taxfreedriften, dersom det skulle bli konklusjonen i utredningen som Stortinget i dag iverksetter.

– Vi kunne overtatt uten store problemer dersom Stortinget ønsker det, sier han.

– Men dere selger bare alkohol. Er det praktisk mulig å overta driften av butikker som selger både kosmetikk og andre ting?

– Vi kunne drevet alkoholsalget. Men det betyr ikke at man ikke kunne fortsatt å selge sjokolade eller parfyme. Det kunne fortsatt, enten som en egen butikk eller som del av samme virksomhet. Det er et praktisk spørsmål jeg tror det er mulig å finne svar på.

FLYALARM: Det blir dyrere å fly hvis polet overtar alkoholsalget på flyplassene, sier taxfree-sjef Håvard Fjeld-Hansen. I dag stemmer Stortinget for å utrede taxfreeordningens framtid.

TAXFREE

– Vinmonopolet har vært offensive i media og ønsker å overta vår virksomhet. Nå har vi fått nok, vi føler vi må ut og komme med en del fakta, sier Håvard Fjeld-Hansen i Travel Retail Norway (TRN).

Det er en lettere oppgitt taxfree-sjef som møter Klassekampen i ankomsthallen på Oslo lufthavn Gardermoen.

I dag vedtar Stortinget at taxfreeordningens framtid skal utredes. Et sentralt spørsmål i utredningen er om Vinmonopolet skal overta taxfreedriften fra private TRN.

Fakta

Taxfreeordningen:

• SV, Ap, Sp, KrF og Venstre stemmer i dag i Stortinget for at regjeringen må legge fram en helhetlig utredning om taxfreeordningen.

• Et av spørsmålene utredningen skal ta opp er hvorvidt Vinmonopolet kan og bør overta taxfreebutikkene på flyplassene.

• Travel Retail Norway driver taxfreebutikkene på flyplassene i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Kristiansand. Selskapet omsetter for omkring 5 milliarder kroner i år.

• Regjeringen økte taxfreekvotene for alkohol i sommer. Frp og Høyre ønsker verken å endre eller utrede taxfreesystemet.

Ruster til kamp

Fjeld-Hansen frykter ikke utfallet av utredningen, men han har lite til overs for at Vinmonopolet allerede står klar til å overta taxfreebutikkene.

– Fram til 2023 har vi kontrakt med det statlige selskapet Avinor. Vi registrerer at det statlige Vinmonopolet driver en medieoffensiv mot oss, sier han oppbrakt.

– Hvordan vil dere reagere?

– Til nå har vi ligget veldig lavt i offentligheten og fokusert på å gjøre vår jobb. Men nå bretter vi opp ermene og blir mer synlige.

Dyrere å fly

Det tyske taxfreeselskapet Heinemann eier 50 prosent av TRN, mens NorgesGruppen og investor Terje Stykket eier den andre halvparten. Siden 2005 har selskapet gått med 2 milliarder kroner i overskudd.

– Vi er her fordi vi ga Avinor det beste tilbudet. Vi gir mye tilbake, sier Fjeld-Hansen.

Han viser til at TRN betaler 2,3 milliarder kroner i husleie. Det utgjør 25 prosent av inntektene til Avinor, som dermed er mindre avhengig av bevilgninger over statsbudsjettet enn andre statlige selskaper.

Ettersom kun et fåtall av Avinors flyplasser går med overskudd, er taxfreeinntektene avgjørende for å holde liv i nettverket av distriktsflyplasser i Norge. Taxfreesjefen avviser at systemet ville latt seg videreføre med Vinmonopolet på flyplassene, og viser til at alkohol kun står for 40 prosent av taxfreesalget.

– Hvis polet skulle overta, måtte man delt opp butikken og hatt ulike enheter for kosmetikk, sjokolade og så videre. Da hadde omsetningen og altså Avinors inntekter gått ned. Resultatet ville vært dyrere flybilletter og at staten måtte brukt mer på Avinor over statsbudsjettet, sier han.

Ifølge statsbudsjettet for 2015 går staten glipp av over fem milliarder kroner i inntekter på grunn av alkoholen og tobakken som selges skattefritt på taxfree.

– Viser ikke det at staten har alt å tjene på å legge ned taxfreeordningen?

– Hvis ordningen ble lagt ned, hadde ikke vårt salg skjedd i Norge i stedet, men i Frankfurt, København og ved svenskegrensa. Staten ville tapt penger.

En undersøkelse gjennomført av Vinmonopolet viser at et flertall ønsker å avvikle taxfreeordningen dersom det medførte at polprisene sank med 15 prosent.

– Hva tenker du om tallene?

– Det regnestykket avslører at polet ikke er opptatt av helsepolitikk, men av å tjene penger. Hvis de er opptatt av folkehelsa burde de øke prisene. Uansett vil de aldri kunne senke prisene med 15 prosent når de i tillegg har nesten gratis husleie for butikkene.

Artikkelen er oppdatert: 13. desember 2014 kl. 00.22
Onsdag 21. august 2019
TRUSSEL: I mai ga PST politiet beskjed om at trussel­nivået for angrep fra høyre­ekstreme var økt. Moskeer var aktuelle mål, men ingen informerte dem.
Tirsdag 20. august 2019
KRISE: – Dersom andre partier ikke synes at Granavolden-erklæringen er god nok, så får de trekke seg fra regjeringen, sier Venstre-ordfører Lena Landsverk.
Mandag 19. august 2019
ADVARSEL: Russland har rustet opp. Hvis ikke Norge følger etter, vil USA ta over kontrollen i norske nærområder. – Da mister vi stadig mer råderett, sier forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen.
Lørdag 17. august 2019
AVLYSER: Hurtigruten må avlyse to planlagte cruise til Frans Josefs land fordi Russland nekter skipene å seile i russisk farvann.
Fredag 16. august 2019
AVFALL: Landbruket er blant de beste i klassen i plast-retur. Likevel blir mer enn 2000 tonn brukt plast hvert år ikke levert til retur.
Torsdag 15. august 2019
VARME: Da broren til den terrorsiktede la ut en video der han deler sin desperasjon, strømmet norske muslimer til kommentarfeltet for å dele kondolanser, lykkeønskninger og hjertesymboler.
Onsdag 14. august 2019
SKUFFET: – Vi trenger en regjering som står imot muslimhets gjennom handlinger og ikke bare ord, sier Irfan Mushtaq. Her forteller han hvordan han opplevde den dramatiske eid-helga.
Tirsdag 13. august 2019
HØYREEKSTREM: Skribent Lasse Josephsen mener Philip Manshaus ble radikalisert på nettet. Han tror det kommer flere angrep fra unge høyreekstreme menn.
Mandag 12. august 2019
HAT: Samtidig som hver tredje nordmann har utpregede fordommer mot muslimer, har regjeringen avvist en egen strategi mot islamofobi. Nå må den komme, krever Venstres Abid Raja.
Lørdag 10. august 2019
STORKOALISJON: Norge ønsker seg en så stor og tung koalisjon i Persiabukta som mulig, sier forsvars- ministeren.