Lørdag 22. november 2014
Vil HA FRED: Telenor-styreleder Svein Aaser og Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas etter møtet med næringsminister Monica Mæland onsdag denne uka.
• Telenor: Nå er det veldig viktig at etterforskerne får fred • Etterforskerne: Nei takk
Står fritt til å svare
FRITT FRAM: Korrupsjonsetterforskningen legger ingen begrensninger på hva Telenor kan fortelle om Usbekistan-betalingene. Likevel gjemmer Telenor-sjefen seg bak en selvpålagt taushetsplikt.

Telenor

«Gitt den pågående etterforskningen er Telenor ikke i en stilling til å kunne gi noen ytterligere detaljer.»

Slik avsluttes en pressemelding som Telenor sendte ut fredag ettermiddag.

I pressemeldingen offentliggjør Telenor brevet de nå har sendt til næringsminister Monica Mæland, etter at de onsdag denne uka ble kalt inn på teppet for å forklare seg om Vimpelcom-saken.

Det var angivelig også av hensyn til korrupsjonsetterforskerne at Jon Fredrik Baksaas etter møtet med Mæland ikke kunne svare de frammøtte journalistene på hvor lenge han har visst at Vimpelcom, der han selv har sittet i styret siden 2010, har betalt 600 millioner kroner til et postboksselskap kontrollert av Usbekistans presidentdatter for å få telelisenser i Usbekistan.

– Nå er det veldig viktig at disse kommisjonene som jobber med dette, i Nederland og andre land, får lov til å jobbe i fred, sa Telenors styreleder Svein Aaser ifølge Dagens Næringsliv.

Fakta

Telenor-saken:

• Klassekampen dokumenterte sist lørdag og mandag at Telenor-selskapet Vimpelcoms betalinger for telelisenser i Usbekistan gikk til et postboksselskap kontrollert av landets presidentdatter.

• Onsdag var Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas og Telenors styreleder Svein Aaser kalt inn på teppet til næringsminister Monica Mæland (H).

• Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har bedt ministeren forklare seg om saken, og åpner for også å kalle inn Baksaas til høring i Stortinget.

– Opp til selskapet selv

Denne forklaringen blir skutt ned av korrupsjonsetterforskerne selv, i både Norge, Nederland og Sverige.

– Det er meg bekjent ikke gitt noen formelle begrensninger av etterforskningsmessige hensyn, sier førstestatsadvokat i Økokrim, Marianne Djupesland.

Økokrim viser til at de kun bistår nederlandske etterforskere i Vimpelcom-saken, som blant annet har bestått i å avhøre Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas og andre Telenor-topper i Vimpelcoms styre.

Marieke van der Molen, pressekontakt ved Nederlands nasjonale statsadvokatembete for alvorlig økonomisk kriminalitet, forteller at styremedlemmene i Vimpelcom står fritt til å dele informasjon og uttale seg til mediene om saken.

– De nederlandske etterforskerne har ikke lagt begrensninger på hva Vimpelcom kan offentliggjøre eller dele med mediene. Det er opp til selskapet, sier hun.

Også svenske etterforskere slår fast at det ikke foreligger noen begrensninger på Telenors folk i Vimpelcom – snarere tvert imot:

– Om Takilant får betaling for telelisenser også fra andre teleselskaper, er det verdifull informasjon for oss. Det er lettere å bevise at alvorlige bestikkelser har funnet sted om flere har gjort det, sa sjefanklager ved svenske Riksenheten for korruption, Gunnar Stetler, i Klassekampen forrige lørdag.

Hemmeligholder papirene

I pressemeldingen offentliggjøres også to referater fra den årlige generalforsamlingen i Vimpelcom i 2012 og 2014.

Her kommer det fram at Telenor på generalforsamlingen i 2012 kom med en uttalelse om at de forventer at Vimpelcom følger internasjonale antikorrupsjonsregler. Av referatet framgår det at Vimpelcom svarte at de følger disse.

Dokumentene Telenor nå har offentliggjort gir imidlertid ikke innsyn i hva som har foregått i Vimpelcoms styre – og dermed hva Telenor-sjefen har visst om millionutbetalingene.

Klassekampen har i ukevis forsøkt å få informasjon fra både Vimpelcom og Telenor som kan kaste lys over hva Telenor-toppene i styret har fått vite om betalingene for telelisenser i Usbekistan. Dette er noen av dokumentene de fortsatt ikke vil gi innsyn i:

En granskingsrapport fra 2012 om betalingene for telelisenser i Usbekistan, som Telenor-toppene har bestilt og behandlet i Vimpelcoms styre.

Styreprotokoller fra 2007 og 2012 som kan kaste lys over Telenor-toppene i Vimpelcom-styrets behandling av lisenskjøp i Usbekistan.

En tidligere aksjonæravtale mellom Vimpelcom-eierne Telenor og Alfa-gruppen, som regulerer hvilke saker og transaksjoner som skal styrebehandles.

Selvpålagt taushetsplikt

I brevet til næringsministeren, som Telenor offentliggjorde i går, gjengir de imidlertid deler av sin egen styreprotokoll fra februar 2013.

Her skriver de at styremedlemmene i Vimpelcom, ifølge selskapets styreprotokoller, ikke har kjent til forbindelser mellom postboksselskapet Takilant og den usbekiske presidentfamilien.

I brevet til Næringsministeren skriver Telenor også at «Alle styrerepresentanter ble underlagt særskilt taushetsplikt da etterforskning ble igangsatt».

Vimpelcom, som har hovedkontor i Amsterdam, ble satt under etterforskning i mars i år.

Klassekampen ba i går Telenor oppklare hvem som har pålagt Baksaas og de andre Vimpelcom-styremedlemmene denne taushetsplikten.

Telenors kommunikasjonssjef Atle Lessum opplyser at det er Vimpelcom selv som har pålagt sine styremedlemmer denne taushetsplikten.

Klassekampen har siden forrige onsdag bedt om å få et intervju med Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas. Det ønsker han fremdeles ikke å gi.

emiliee@klassekampen.no

siment@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 22. november 2014 kl. 10.38
Torsdag 20. februar 2020
BREDDE: Mette Nord mener hun har oppskriften som vil løfte k­vinnelønna i lønnsoppgjøret.
Onsdag 19. februar 2020
ZERO AVGIFT: Widerøe trenger et solid avgiftskutt for å redde distriktsflyene. Nå får selskapet uventet støtte fra miljøorganisasjonen Zero.
Tirsdag 18. februar 2020
KUTT: Widerøe legger ned ruter over hele Nord-Norge. – Det er sjokkerende, sier direktør Arve Ulriksen i Mo Industripark.
Mandag 17. februar 2020
VRIENT: Å løfte de lavlønte har lenge vært viktig i LOs likelønnspolitikk. En fersk rapport viser at det ikke fungerer for store kvinnedominerte grupper.
Lørdag 15. februar 2020
OPPGJØR: Stats­minister Erna Solberg avviser at klima er relevant for iskant-diskusjonen – stikk i strid med KrF og Venstre.
Fredag 14. februar 2020
I VINDEN: Trygve Slagsvold Vedum tror at norsk havvind kan bli «en enorm industri». Olje er en viktig del av oppskriften.
Fredag 14. februar 2020
FØRE VAR: Fra 2010 til 2018 steg antall nordmenn som har uføreforsikring fra rundt 200.000 til 486.000. – Uføretrygda har blitt svekka, sier SV.
Torsdag 13. februar 2020
KLIMA: Aps programkomité foreslår tung statlig satsing på et nytt industrieventyr for hydrogen. Det kan skape titusener av arbeidsplasser, sier Jonas Gahr Støre.
Onsdag 12. februar 2020
REAKSJONER: Flere sentrale politikere fra Finnmark reagerer skarp på uttalelser fra etterretningssjef Morten Haga Lunde.
Tirsdag 11. februar 2020
OLJE I NORD: Finnmark ble lovet et oljeeventyr fra Johan Castberg-feltet, men fikk smuler. Det demper lysta på ny oljeleting i Barentshavet, sier flere Ap-topper.