Torsdag 20. november 2014
FORMUENDE: Ap-leder Jonas Gahr Støre har selv en betydelig formue. Men han vil ikke gå med på at skatten på formue skal bort, slik de blåblå ønsker seg. Nå garanterer han at Ap vil gjeninnføre skatt på formue i Norge – i en eller annen form.
Legger all tvil til side – garanterer å gjeninnføre skatt på formue etter valget i 2017:
Støres nye skatteløfte
Undersak

SV: Farlig å vente på utvalget

I sitt alternative statsbudsjett slår Ap fast at partiet vil vente på Scheel-utvalgets konklusjoner før de kommer med store endringer i skattesystemet.

Det får SVs finanspolitiske talsmann Snorre Valen til å riste på hodet.

– Det er ikke utvalg som styrer Norge, og jeg vil advare mot at vi som folkevalgte ikke peker ut en retning for hva vi vil med skattesystemet.

Han peker på at SV i sitt alternative budsjett både foreslo kutt i selskaps- og inntektsskatt, samt skjerpede skatter for dem på toppen.

– Scheel-utvalget har fått sitt mandat endret av Siv Jensen, og vil ganske sikkert legge fram modeller som vil senke nivået på skatten i Norge. Det er uansvarlig med tanke på de utfordringene velferden vil møte i framtida, og vi vil ikke gifte oss med utvalgets konklusjoner før vi har sett dem, sier Valen.

Han er glad for Støres garanti om å gjeninnføre skatt på formue, men skuffet over at Ap har gitt opp kampen om arveavgiften.

– Arveavgiften var den mest omfordelende skatten vi hadde i Norge, sier han.

Marianne Marthinsen
Løfte: For første gang garanterer nå Ap-leder Jonas Gahr Støre at skatt på formue vil bli gjeninnført hvis partiet vinner tilbake makta.

skatt

Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre har flere ganger blitt utfordret på om partiet vil reversere de borgerliges kutt i formuesskatten dersom partiet kommer i regjering i 2017.

Hittil har svaret litt vente på seg. Men nå garanterer mannen mange tror blir landets statsminister for første gang at skatt på formue vil bli gjeninnført dersom de blåblå fjerner formuesskatten.

– Ja, i en eller annen form skal vi ha formuesbeskatning i Norge, sier Jonas Gahr Støre.

I går la han og finanspolitisk talskvinne Marianne Marthinsen fram Arbeiderpartiets alternative statsbudsjett.

Der nøyer ikke partiet seg med å reversere Høyres kutt i formuesskatten. I stedet skjerper Ap skatten på formue for å kompensere fjerningen av arveavgiften.

– Marianne Marthinsen, kan du garantere at en ny Ap-regjering vil gjeninnføre skatt på formue dersom regjeringen avvikler formuesskatten i sin nåværende form?

– Beskatningen av formue vil bli gjeninnført med Ap i regjering. Formue bør og skal beskattes i Norge, sier hun.

Fakta

Formuesskatt:

• I dag beskattes formuer over en million (to millioner for ektepar) med 1 prosent årlig.

• Formuesskatten drar hvert år inn rundt 15 milliarder til statskassen.

• Regjeringen foreslår store kutt i formuesskatten. De vil både øke bunnfradraget og senke satsen på skatten.

• Formuesskatten regnes som den tøffeste nøtten å knekke i forhandlingene mellom regjeringspartiene og samarbeidspartnerne i KrF og Venstre.

• På sikt vil både Høyre og Frp avvikle formuesskatten.

Flere modeller

Fortsatt vil verken Støre eller Marthinsen binde seg til en bestemt modell for formuesskatt.

– Vårt mål kan ikke være å skru tida tilbake når vi kommer tilbake i regjering. Det er ikke sikkert dagens formuesskatt er perfekt, og vi er åpne for å gjøre endringer i både den og andre skatter, sier Støre.

Men i en eller annen form skal det gjeninnføres skatt på formue dersom regjeringen kommer i mål med å fjerne formuesskatten.

• En mulighet dersom formuesskatten fjernes er innføring av en nasjonal eiendomsskatt, slik tankesmia Agenda nylig gikk inn for.

• En annen mulighet er en kombinasjon mellom formues- og eiendomsskatt.

• En tredje mulighet er at dagens formuesskatt blir gjeninnført, slik Ap foreslår i sitt alternative budsjett.

– Dersom det finnes mer effektive måter å beskatte formue på enn dagens, vil vi naturligvis være med å se på det, sier Marianne Marthinsen.

Mens vi venter på Scheel

Det er nå knyttet stor spenning til konklusjonene til Scheel-utvalget, som leverer sin innstilling 2. desember.

Utvalget har vurdert selskapsbeskatning, herunder formuesskatt og arveavgift.

– Det er synd at regjeringen ikke venter på utvalget, men foreslår store kutt i formuesskatten nå, sier Støre.

Det er forventet at Scheel-utvalget vil foreslå til dels betydelige kutt i selskapsskatten. Av hensyn til symmetrien i skattesystemet kan det få følge av kutt i inntektsskatten.

Dersom det skjer vil staten miste betydelige inntekter. Flere forventer derfor at Scheel-utvalget i kombinasjon med redusert selskapsskatt kan foreslå økt beskatting av formue, for eksempel gjennom en eiendomsskatt.

En skatt som imidlertid er borte for alltid er skatten høyresida yndet å kalle for dødsskatten – arveavgiften.

– Vi mener arveavgiften traff dårlig, og ikke rammet dem med store formuer. Derfor vil vi ikke gjeninnføre den, sier Marthinsen.

­politikk@klassekampen.no

Lørdag 22. februar 2020
NORGE RINGER: De tror at et annet system er mulig. I USA. Disse unge nordmennene forteller amerikanere hvorfor de bør ha en sosialist som president.
Fredag 21. februar 2020
OPPMYKNING: Høyesterettsdommer Karin Bruzelius vil fjerne abortnemndene. Hun foreslår at kvinnen skal ta beslutningen sammen med fastlegen.
Torsdag 20. februar 2020
BREDDE: Mette Nord mener hun har oppskriften som vil løfte k­vinnelønna i lønnsoppgjøret.
Onsdag 19. februar 2020
ZERO AVGIFT: Widerøe trenger et solid avgiftskutt for å redde distriktsflyene. Nå får selskapet uventet støtte fra miljøorganisasjonen Zero.
Tirsdag 18. februar 2020
KUTT: Widerøe legger ned ruter over hele Nord-Norge. – Det er sjokkerende, sier direktør Arve Ulriksen i Mo Industripark.
Mandag 17. februar 2020
VRIENT: Å løfte de lavlønte har lenge vært viktig i LOs likelønnspolitikk. En fersk rapport viser at det ikke fungerer for store kvinnedominerte grupper.
Lørdag 15. februar 2020
OPPGJØR: Stats­minister Erna Solberg avviser at klima er relevant for iskant-diskusjonen – stikk i strid med KrF og Venstre.
Fredag 14. februar 2020
I VINDEN: Trygve Slagsvold Vedum tror at norsk havvind kan bli «en enorm industri». Olje er en viktig del av oppskriften.
Fredag 14. februar 2020
FØRE VAR: Fra 2010 til 2018 steg antall nordmenn som har uføreforsikring fra rundt 200.000 til 486.000. – Uføretrygda har blitt svekka, sier SV.
Torsdag 13. februar 2020
KLIMA: Aps programkomité foreslår tung statlig satsing på et nytt industrieventyr for hydrogen. Det kan skape titusener av arbeidsplasser, sier Jonas Gahr Støre.