Lørdag 8. november 2014
- EN UTFORDRING: Skattedirektør Hans Christian Holte etter avsløringen om at flere hundre selskaper lurer seg unna skatt gjennom hemmelige avtaler med Luxembourg. Foto: Anette Karlsen, NTB scanpix
Skattedirektør mener det undergraver skattesystemet når selskaper planlegger seg vekk fra skatt i Norge:
Kritiserer skatteavtaler
REAGERER: Skatteplanlegging undergraver selve fundamentet for skattesystemet og ødelegger for konkurransen. Det mener skattedirektør Hans Christian Holte.

SKATT

– Tilliten til skattesystemet svekkes når store skattepliktige selskap kan planlegge seg vekk fra skatt i Norge, mens mindre selskaper og vanlige lønnsmottakere bidrar til fellesskapet.

Det sier skattedirektør Hans Christian Holte etter avsløringen av at DNB er blant selskapene som har sikret seg saftige skatterabatter i Luxembourg.

Klassekampen skrev i går at PricewaterhouseCoopers og Luxembourg har framforhandlet avtaler som sikrer hundrevis av selskaper lav skatt i landet. Norske DNB er blant selskapene som har sått på kundelista til PWC når revisjonsgiganten har forhandlet med det lille hertugdømmet.

Norske skattemyndigheter har de siste årene gjort det til en viktig prioritet å bekjempe nettopp den type avtaler som nå har blitt avslørt, forteller Holte.

– Det har vi gjort for å forhindre at skattefundamentet og velferdssamfunnet svekkes. Flytting av skattefundament ved utnyttelse av ulike skatteavtaler, skaper dessuten ulik konkurranse mellom nasjonale og multinasjonale selskaper, sier han.

– Bør ikke et statseid selskap som DNB la være å inngå slike avtaler?

– Vi kommenterer ikke enkeltsaker. Det vi kan si på generelt grunnlag er at slike avtaler er en skattemessig utfordring nasjonalt og globalt og noe vi satser stort på å avdekke.

Regjeringen er taus

Næringsminister Monica Mæland vil ikke uttale seg om DNBs skatteavtaler.

«Dette er spørsmål om forretningsmessige forhold som selskapet må svare på», skriver Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) i en e-post.

Med sin aksjepost på 34 prosent er Mælands departement den største eieren av DNB. Men til tross for gjentatte henvendelser fra Klassekampen vil ikke næringsdepartementet si noe som helst om saken.

Statssekretær Paal Bjørnestad (Frp) i Finansdepartementet skriver i en e-post at «hemmelige avtaler mellom myndigheter og selskaper om gunstige skattebetingelser er uheldig fordi likebehandling av skattytere er viktig». Departementet vil imidlertid ikke kommentere DNB-saken direkte.

Selv ikke Norges største politiske parti vil kritisere DNB for den hemmelige avtalen som sikrer selskapet en saftig skatterabatt.

– Det er vanskelig å si at DNB må gjøre noe annet enn det alle konkurrentene gjør. Problemet er ikke DNB, men at alle gjør det, og at det er lovlig, sier Arbeiderpartiets Marianne Marthinsen.

– Hva bør norske politikere da gjøre?

– Heller enn å moralisere over enkeltselskaper, burde regjeringen engasjere seg sterkt i det internasjonale arbeidet for å harmonisere internasjonale skatteregler. Det vil gjøre en stor forskjell.

Fakta

«Luxleaks»:

• 548 hemmelig skatteavtaler inngått mellom Luxembourg og revisjonsselskapet Pricewaterhousecoopers (PWC) ble denne uka lekket.

• PWC har forhandlet fram avtalene på vegne av 350 multinasjonale selskaper. Avtalene gir selskapene skatterabatter.

• Norske DNB er blant selskapene som har inngått en avtale. Staten eier 34 prosent av DNB.

• Gjennom Luxembourg-avtalen betaler DNB-datterselskapet Carlson Fund Management kun 10 prosent selskapsskatt. Den vanlige selskapsskatten i Luxembourg ligger på 29 prosent.

• Det er International Consortium of Investigative Journalists som står bak avsløringen.

Europa reagerer kraftig

Samtidig som den norske regjeringen forholder seg taus, har flere europeiske stater reagert skarpt på de siste dagenes avsløringer fra Luxembourg. Torsdag rykket finansministrene i Frankrike, Tyskland og Nederland ut med hard kritikk av de hemmelige skatteavtalene.

– Slike avtaler er ikke akseptable i noe land, sa Frankrikes finansminister Michel Sapin til The Guardian.

Også den danske skatteministeren Benny Engelbrecht har kritisert det hemmelige skattehullet hardt, og kalte avsløringene «rystende». Flere danske politikere har krevd at Danmark må ta initiativet til en EU-ledet gransking av Jean-Claude Juncker, EU-kommisjonens president og statsminister i Luxembourg i 19 år.

Avsløringen har også fått konsekvenser langt utenfor Europa. I Australia har skattemyndighetene innledet gransking av en rekke australske selskaper som har registrert datterselskaper i den europeiske lilleputtstaten.

Ifølge australske medier skal møbelkjeden Ikea ha betalt under 1 prosent skatt i Australia de siste 12 årene, blant annet ved å overføre store midler til et Ikea-selskap i Luxembourg. Australias finansminister Joe Hockey har betegnet skatteplanleggingen som tyveri, og har varslet innstramminger i landets skattelovgivning.

Luxembourgs statsminister Xavier Bettel forsvarte de hemmelige skatteavtalene i landet på en pressekonferanse torsdag. Bettel mener at avtalene er lovlige, og hevder at andre europeiske land tegner liknende avtaler med internasjonale selskaper.

larsv@klassekampen.no

magnusl@klassekampen.no

Se også utenriks side 28 og 29

Saken er redigert etter publisering, fordi det var viktig for Skatteetaten å presistere at skattedirektøren ikke kan uttale seg om enkeltsaker.

Artikkelen er oppdatert: 8. november 2014 kl. 18.40
Lørdag 25. mai 2019
FEIDE: På Frogner i Oslo er en familieleilighet ombygd til ti hybler. Naboene i sameiet har i lang tid kjempet mot utleiemogul og tidligere bystyre­politiker Nordan Helland.
Fredag 24. mai 2019
BOMVEG: Ap-leiar Jonas Gahr Støre vil ta ned bomstasjonar og innføra eit meir rettferdig system for vegbetaling. Bompengetoppar vendar forslaget ryggen.
Torsdag 23. mai 2019
EIER IKKE: Regjeringen vil at flere skal bli boligeiere, men for mange sykepleiere i Oslo forblir boligdrømmen en drøm.
Onsdag 22. mai 2019
ISLAMSK FINANS: Bare 11,8 prosent av et utvalg norsk-somaliere i Oslo eier egen bolig. 95 prosent ville ha kjøpt dersom det fantes en boligfinansiering i tråd med islam.
Tirsdag 21. mai 2019
UTE: Regjeringa vil med lov hindra framtidig bruk av Oljefondet i Norge. Både Senterpartiet og Raudt reagerer.
Mandag 20. mai 2019
FRIHET: Ytrings­friheten er truet av både Facebook og hatprat, og Torbjørn Røe Isaksen vil ettergå hvordan de store private selskapene styrer offentligheten.
Lørdag 18. mai 2019
OMKAMP: Etter at regjeringens spare­plan har gått i vasken, tror Liv Signe Navarsete (Sp) på omkamp om Andøya.
Torsdag 16. mai 2019
PRISSJOKK: Frank Bakke-Jensen (H) åpner for at andre kan måtte ta regningen for ekstra kostnader. – Kan bety å sende regningen til velferden, pensjonister og fattige, sier SV.
Onsdag 15. mai 2019
GÅR NASJONALT: Rundt 500 bunadskvinner viste muskler foran Stortinget i går. De varsler kamp for fødeavdelinger over hele landet.
Tirsdag 14. mai 2019
LIKT OG ULIKT: Lammekarré og rødvin til tross, norske islam­kritikere fikk ikke servert det de ­ønsket seg da de hadde Steve ­Bannon til bords.