Fredag 31. oktober 2014
Oversvømt: I området foran Operaen skal det nye hovedbiblioteket i Oslo stå. Nå jobber byggearbeidere for fullt med å finne lekkasjer – og med å pumpe ut vann fra byggegropa og over i bassenget (til høyre i bildet).
• Vann stopper bibliotekbygg • Frp vil skru igjen pengekrana
Vil begrave Deichman
Carl I. Hagen
– Stopp byggingen av biblioteket i Bjørvika, sier Carl I. Hagen (Frp). Lekkasjene på tomta koster 120 millioner kroner og sju måneders utsettelse. Minst.

kultur

Vannet fosser ut gjennom store rør fra byggegropa der det nye hovedbiblioteket i Oslo skal stå. Fordi vannmengdene på tomta er mye større enn forventet, er det nå klart at byggingen blir ytterligere sju måneder forsinket og at lekkasjene vil koste minst 120 millioner kroner å tette.

– Skandalen i Bjørvika kommer ikke til å ta slutt på mange år. Biblioteket vil bli dyrere, ta lengre tid og ikke få den betydningen drømmerne i byrådet håper. Vi er klare til å stoppe prosjektet når som helst, sier Carl I. Hagen, Frps gruppeleder i Oslo bystyre.

Fakta

Bibliotek i det blå:

• Byggingen av det nye hovedbiblioteket i Oslo blir forhindret av vannlekkasjer på tomta.

• I mai ble åpningsdatoen utsatt 19 måneder, til første halvdel av 2018. Nå blir den utsatt ytterlige sju måneder.

• Arbeidet med å tette lekkasjene er estimert til 120 millioner kroner.

• Biblioteket var fra før antatt å koste 2,6 milliarder kroner.

Får ikke med seg Ap

Grunnarbeidene på det nye Deichmanske bibliotek skulle opprinnelig starte i april i år, men ble så utsatt til august. Nå er det estimert at arbeidet først kan starte for fullt i mars 2015. På tomta jobbes det nå med utgraving og med å finne og tette lekkasjer.

– Vi var klar over at grunnforholdene var vanskelige, men at vi skulle få så store problemer som vi opplever i dag, var det ingen som hadde tatt høyde for, sier Haakon Berg Jensen, kommunikasjonssjef i Kulturbyggene i Bjørvika (KIB), byggherre­etat for det nye biblioteket.

Klassekampen skrev om vannlekkasjene i august. Allerede da var det kjent at åpningen av det nye prestisjebygget ville bli utsatt 19 måneder, fra 2016 til 2018, på grunn av utlysningen av en ny anbudskonkurranse.

Nå varsler etaten ytterligere sju måneders forsinkelse og ferdigstillelse i slutten av 2018.

Andreas Halse (Ap), nestleder i kulturkomiteen i Oslo bystyre, synes utsettelsen og budsjettsprekken er trist. Men han er ikke med på å stanse prosjektet.

– Det er en dårlig idé. Arbeiderpartiet har vært en varm tilhenger av nytt hovedbibliotek og har foreløpig ingen grunn til å tro at det blir ytterlige budsjettsprekker.

Vil heller ha akvarium

Halse er samtidig kritisk til byrådets håndtering av saken.

– Det har vært en lite tillitvekkende styring av prosjektet. Byrådet har lagt fram en kalkyle med usikkerhetsavsetning, men allerede tidlig i prosjektet endte man opp med å overskride den. Jeg har flere ganger blitt overrasket over negative nyheter, og det gjør meg var for hva som kommer framover, sier han.

Carl I. Hagen mener kommunen burde ha holdt seg unna bygging i Bjørvika, både med tanke på biblioteket og det nye Munch-museet. I et bystyremøte onsdag foreslo Frp å regulere Lambda-tomta til akvarium, parkeringshus og kontorer.

– Ingenting forbauser meg lenger når det gjelder disse to byggene. Vi får se om de synker i havet, sier han.

Kan bli flere forsinkelser

Haakon Berg Jensen i Kulturbyggene i Bjørvika forteller at konsekvensene av lekkasjene nå skal vurderes eksternt.

– Dere vet fortsatt ikke hvor lekkasjene er. Hva er det som gjør at dere tror byggegropa vil være tett nok i mars?

– Tidsanslaget er basert på faglige innspill fra rådgivere, men det er selvfølgelig heftet med en viss usikkerhet.

– Hvor sikre er dere?

– Jeg skulle gjerne ha gitt deg noen prosentanslag, men det kan jeg ikke. Vi bruker den beste ekspertisen på markedet og baserer vurderingen på deres råd, sier Jensen.

– Det nye Munch-museet skal bygges i nærheten. Kan man støte på liknende problemer der?

– Det ligger i samme område, men det har helt andre forutsetninger. Deichman har en stor kjeller, det har ikke Munch-museet.

mari.vollan@klassekampen.no

Torsdag 19. september 2019
Lydbøkene har inntatt skolen. Forsker Bjarte Reidar Furnes mener lærerne først og fremst må legge til rette for at elevene leser papir­bøker.
Onsdag 18. september 2019
Motstanderne av fotografihus på Sukkerbiten jubler over valgresultatet i Oslo. – Nå blir det ikke noe av det planlagte Fotografihuset, hevder ­styreleder Sverre Jervell i Sukker­bitens venner.
Tirsdag 17. september 2019
Skoleforsker Marte Blikstad-Balas mener lærerne må gi plass til romanen i klasserommet. – Den kognitive utholdenheten går ned når man bare leser korte tekster, sier hun.
Mandag 16. september 2019
Forfatter Bjørn Sortland er bekymret for norske barns mentale kondis. – Å lese i et kvarter er blitt «helt Himalaya», sier han.
Lørdag 14. september 2019
Petter Stordalens 190.000 Instagram-følgere har flere ganger sett ham posere med bøker fra Straw­berry-forlagene. Dette kan være ulovlig reklame, ifølge Forbruker­tilsynet.
Fredag 13. september 2019
Dagens Næringsliv og Morgenbladet kutter til sammen 38 millioner kroner for å bli mer digitale. – Vil gå utover kvaliteten, sier medieforsker.
Torsdag 12. september 2019
Styreleder Amund Djuve har gitt Morgenbladets redaktør en klar bestilling: driftsmarginen må opp på ti prosent. Denne uka startet nedbemanningene i ukeavisa.
Onsdag 11. september 2019
NTNU sliter med å få opp kvinneandelen ved filosofisk institutt. – Forsterker en trend hvor menn underviser menn om menn, sier student.
Tirsdag 10. september 2019
NRK Dagsrevyen har intervjuet ­dobbelt så mange rikspolitikere som lokalpolitikere ­under valgkampen. – Problematisk og uheldig, sier ­Venstre-ordfører Alfred Bjørlo.
Mandag 9. september 2019
NTNU-forsker ­forsvarer filosofibok med lav kvinne­andel. – Skal man fortelle en filosofihistorie til studentene, må den være sann, sier første­amanuensis Øyvind Eikrem.