Tirsdag 28. oktober 2014
Urettferdig: Tor Inge Møller (62) (t.v.) og Øystein Hauger (42) mener uførekuttet er urettferdig. Hauger jobber for tida 50 prosent, men sier det vil bli svært vanskelig for ham å jobbe mer. Møller sluttet å jobbe i 2008.
Tor Inge Møller og Øystein Hauger er to av 59.000 som rammes av kutt i uføretrygden:
Forbannet over uførekutt
Undersak

KrF krever svar om uføre fra Erna og Siv

KrF-leder Knut Arild Hareide holder fast ved kritikken av statsbudsjettet som usosialt. Han mener et svært sentralt spørsmål står ubesvart.

Spørsmålet lyder omtrent som følger: «Hvordan skal uføre som ikke kan jobbe, tjene inn det de taper på kuttene i barnetillegget?»

– Verken Frp og Siv Jensen eller Høyre og Erna Solberg svarer på denne hovedutfordringen. Hadde regjeringen hatt et godt svar på hva varig uføre skal gjøre for å dempe effekten av et kutt i barnetillegget, ville mye ha vært annerledes i debatten, sier Hareide til NTB.

KrF var mandag og tirsdag samlet til intern budsjettkonferanse på Stortinget. Et alternativt budsjett skal meisles ut, og føringer skal legges for forhandlingene med Høyre og Fremskrittspartiet.

Hareide er ikke særlig imponert over Frp-ledelsens forsvar for statsbudsjettets sosiale profil.

– Meningsmålingene antyder at vi ikke er alene om å reagere på regjeringens prioriteringer. At forslaget har en usosial profil, er noe skatteopplegget alene viser. Å gjøre noe med denne profilen blir en hovedsak for oss i forhandlingene, sier han.©NTB

Klart svar: Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) vil skrive brev til alle trygdede. Tor Inge Møller har allerede svaret klart.

uføretrygd

– Jeg synes det er blodig urettferdig, og jeg er forbannet, sier Tor Inge Møller.

62-åringen har polio og er avhengig av rullestol. Hver måned mottar han 20.299 kroner brutto i uføretrygd. Skatteprosenten hans er 8 prosent, men dette vil endre seg fra 1. januar 2005. Da skal uføretrygd skattes som vanlig lønn. Møller har vært i kontakt med Nav og Skatteetaten om de nye reglene, og han må regne med kutt på 12.000 kroner i året.

– Jeg føler meg diskriminert. Dette kunne ikke regjeringen gjort mot noen annen gruppe, sier han til Klassekampen.

Fakta

Endring i uføretrygden:

• I forslaget til statsbudsjett skal uføre betale skatt på samme måte som arbeids-inntekt.

• Uføretrygdede med gjeld vil få redusert fradragsprosenten fra 55 til 27 prosent, noe som vil bety et tap på opp mot 20.000 kroner årlig.

• Systemendringen gir drøyt 25.000 uføre et tap på over 12.000 kroner i året. Nesten 34.000 vil tape mellom 6000 og 12.000 kroner. Samtidig vil rundt 31.000 komme ut med en gevinst på over 12.000 kroner.

• De som taper mer enn 6000 kroner får tap over denne summen kompensert i form av et skattefradrag. Det vil være en overgangsordningen som vil vare i tre år.

Kilder: Dagens Næringsliv og Aftenposten

Skal få nyttårsbrev

Regjeringen regner med å spare i overkant av 1,3 milliarder fra 2016 ved å kutte i trygdeytelser. Opposisjonen kaller statsbudsjettet for «usosialt», og velgerne har særlig straffet Fremskrittspartiet, som i helga gjorde sin dårligste måling på 17 år.

Frp-nestleder Per Sandberg forsvarer budsjettets sosiale profil, og mener problemet er at de ikke har kommunisert godt nok de positive sidene ved budsjettet. I helga oppfordret han partikollega og arbeids- og sosialminister Robert Eriksson til å skrive brev til Norges 307.000 trygdede hvor han forklarer og setter opp hvordan endringene slår ut for den enkelte.

Eriksson tok utfordringen:

– Jeg vil sende ut brev med informasjon til de uføretrygdede. De vil motta brev fra Nav med informasjon om hva de vil få i bruttoinntekt og at alle vil beholde uføregraden sin. De unge som har ytelsen ung ufør vil beholde rettighetene sine, sa Frp-statsråden til Trønder-Avisa.

Fikk helt panikk

Tor Inge har fått et brev fra Nav allerede. Det samme har hans kamerat Øystein Hauger.

Han er også rullestolbruker, har 50 prosents stilling og omsorg for to barn på 8 og 14 år.

– Jeg fikk helt panikk da jeg fikk brevet. Jeg trodde vi skulle miste alt. Samlet sett har vi ei årsinntekt på 500.000 kroner. At det er for mye, kan jeg ikke forstå, sier Øystein.

Han er bekymret for at de nye kuttene vil gå ut over fritidsaktivitetene til ungene.

– Vil ikke se bra ut

Generalsekretær i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon Liv Arum ønsker at flere uføre tar bladet fra munnen og forteller hvordan kuttene slår ut for deres privatøkonomi.

Tall Aftenposten har hentet inn fra Arbeids- og sosialdepartementet viser at 31.000 av landets 307.000 trygdede vil komme bedre ut. For de fleste blir det ingen endring, eller en endring til det verre.

– Regjeringen kommer ikke til å få dette til å se bra ut. De tiltakene som skal kompensere for tapene, slik som rettighetsfesting av personlig assistent hjelper få av dem det gjelder, og baserer seg på usikker kommuneøkonomi, sier Arum.

innenriks@klassekampen.no

Onsdag 12. desember 2018
VOLDTEKT: Høyres justispolitiske talsperson Peter Frølich mener minstestraffen for voldtekt er for høy. Han vil løfte diskusjonen inn i regjeringsforhandlingene med KrF, Frp og Venstre.
Tirsdag 11. desember 2018
FORSLAG: Venstrevridde eksperter vil lage et nytt europeisk parlament og la institusjonen rå over et kjempebudsjett på 4 prosent av Europas BNP.
Mandag 10. desember 2018
BARNEFRI: Fødselsraten i 2017 var den laveste som er målt. I 2018 ligger vi an til sette ny bunnrekord.
Lørdag 8. desember 2018
PRESSEFRIHET: Norge vil avgi en flere punkts stemmeforklaring til FNs migrasjonsavtale mandag. Ett av punktene skal tydeliggjøre pressens uavhengighet.
Fredag 7. desember 2018
VERPESJUKE: Regjeringen har satt ned en egen arbeids­gruppe for å få norske kvinner til å føde flere barn. MDG mener befolkningsvekst bør komme gjennom innvandring.
Torsdag 6. desember 2018
PROFIL: Unge Venstre-leiar ­Sondre Hansmark seier Abid Raja er blant dei einaste som profilerer Venstre sin eigen politikk.
Onsdag 5. desember 2018
UHOLDBART: Elin Ørjasæter slakter Trine Skei Grandes lederstil etter at partilederen anklaget partifelle for å være illojal.
Tirsdag 4. desember 2018
RAUDE BYAR: Norske storbyar ligg an til å halde på sine Ap-ordførarar etter kommunevalet i 2019. I Bergen og Tromsø slit høgresida med alternativet.
Mandag 3. desember 2018
SENTRUMSSTENGT: Ny måling viser rødgrønt flertall i Bergen. Nå ber SVs Oddny Miljeteig Ap om å «lese skriften på veggen» og velge SV foran sentrum.
Lørdag 1. desember 2018
UT: Dei er avhengige av selja mangan til stålprodusentar i heile EU, men slår likevel ikkje nokon stålring om EØS-avtalen. Eramet Norway er open for å greia ut eit alternativ til EØS.