Tirsdag 16. september 2014
UENIG: Frp-statssekretær Per-Willy Amundsen sier at det er umulig å tie i hjel Sverigedemokraterna. Foto: Anniken C. Mohr
Frp-statssekretær sier Sverigedemokraterna har tatt oppgjøret med sin brune fortid:
Frp vil reinvaske SD
Undersak:

– Et sykdomstegn

Frp-leder Siv Jensen mener det er på tide med selvransakelse i Sverige. Hun peker på klare mangler i innvandringsdebatten som en grunn til det overraskende valgresultatet.

– Jeg ser på Sverigedemokraternas (SD) oppslutning som et sykdomstegn som de andre partiene i Sverige bør ta på alvor. Sverige har ikke partier som nyansert og åpent tar debatten om innvandring og integreringspolitikk, noe som kanskje er en av grunnene til at et parti som Sverigedemokraterna får så stor oppslutning, sier Jensen til NTB.

Atle Simonsen, leder for FpU, mener moderpartiet har lite til felles med SD. Han peker også på den svenske innvandringsdebatten som årsak til valgseieren.

– SDs framgang er åpenbart resultat av at ingen andre partier tør å diskutere innvandringspolitikken. Da har ikke 32 prosent av befolkningen, som er negative til dagens politikk, noe annet valg enn å stemme på et ytterliggående parti, sier han.

UENIG: Statsminister Erna Solberg fortviler over Sverigedemokraternas brakvalg. Men i Frp tar flere topper til orde for å reinvaske det kontroversielle partiet.

Sverige

– Jeg har lest programmet til Sverigedemokraterna, og det er vanskelig å lese det som et nazistisk dokument.

Det sier statssekretær Per-Willy Amundsen (Frp) i Kommunadepartementet etter at Sverigedemokraterna søndag fikk 12,9 prosent av stemmene i det svenske riksdagsvalget.

– Det er vel også vanskelig å tro at nær 13 prosent av velgerne i Sverige er rasister, sier Amundsen.

Mens hans sjef Erna Solberg har uttrykt sorg over SD nå er Sveriges tredje største parti, mener Frp-toppen at det er fordømmelsen av det innvandringskritiske partiet som er trist.

– De andre partiene og media er uinteressert i en reell og nyansert debatt om konsekvensene av den ekstremt liberale innvandringspolitikken i Sverige. I stedet forsøker man å demonisere det eneste partiet som reiser problemstillingene, sier han.

Fakta

Sverigedemokraterna:

• Sverigedemokraterna (SD) er et nasjonalistisk parti som kom inn på den svenske Riksdagen for første gang i 2010 med 5,7 prosent av stemmene.

• I årets valg ble SD den store vinneren med 12,9 prosents oppslutning. Etter å ha mer enn doblet seg fra forrige valg, er SD nå Sveriges tredje største parti etter Socialdemokraterna (31,2 prosent) og Moderaterna (23,2 prosent).

• SD har blitt fryst ut av svensk politikk, og ingen andre partier har ønsket å samarbeide med dem.

Har tatt oppgjør

SD betraktes i svensk media som et høyreekstremt rasistparti.

– SD har en problematisk historie, det er det ingen tvil om. Men de ser ut til å ha tatt et oppgjør med fortida, og virker innstilt på å arbeide som et vanlig politisk parti, sier han.

De øvrige partiene avviser enhver form for samarbeid med partiet. Amundsen tror strategien vil straffe seg.

– Hvis de etablerte partiene fortsetter å ignorere problemstillingene SD tar opp, gjør de seg selv en bjørnetjeneste. Da kan resultatet raskt bli et enda sterkere SD ved neste valg, sier han.

– Tror du SD vil bli et normalt parti i Sverige?

– Det er vanskelig å si. Men et parti som vokser så fort har store muligheter, men også utfordringer. Det blir spennende å se hvordan de forvalter mulighetene og håndterer utfordringene i tida som kommer.

Frp har ingen utenlandske søsterpartier, og har ingen offisiell kontakt med SD.

Kjenner seg igjen

Også Frp ble i mange år stengt ute fra direkte innflytelse i norsk politikk. Carl I. Hagen trekker paralleller mellom situasjonen Frp befant seg i på 1980-tallet og dagens SD.

– De mobber SD, slik de mobbet meg og Frp, sier partilegenden.

Hagen mener utfrysingen av SD vil gagne det innvandringskritiske partiet.

– Fortsetter de andre partiene å mobbe SD framfor å respektere ønskene til 13 prosent av velgerne, vil partiet vokse utover dagens nivå.

– Bør SD tas inn i varmen?

– Jeg kjenner ikke partiprogrammet, men vet at de er opptatt av å begrense asylinnvandringen. Det er åpenbart fornuftig. Dessuten mener jeg at man har tatt mange enkelthendelser ut av sin sammenheng for å sverte partiet. Partiet kan ikke stå ansvarlig for feilgrep hos enkeltmedlemmer.

Også stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen kjenner seg igjen.

– Jeg husker at også Frp en gang ble fordømt fordi vi tok opp ting de andre partiene ikke våget å snakke om. Det vi har sett er at velgerne reagerer på at et parti blir ignorert og tråkka på. Vi fikk mer sympati fra folk.

– Hva vil skje i Sverige hvis de etablerte partiene gjør som de lover, og fortsetter å stenge SD ute?

– De vil bare fortsette å vokse. Å overse SD betyr å tråkke på de tretten prosentene som har stemt på dem. I stedet for å bare henge ut SD, må de etablerte partiene ansvarliggjøre dem, og tørre å ta debatten om innvandring på en fordomsfri og åpen måte.

Over 780.000 svensker stemte på Sverigedemokraterna. Hvis SD nå er smarte, sier Ellingsen, kan de utrette store ting i svensk politikk.

– SD må finne ut hvor de skal. Hvis de skal omsette tilliten de nå har fått i noe annet enn negativitet, må de ha en smart plan.

– Erna Solberg sier det er trist at så mange stemte på SD. Hva mener du om det?

– Erna Solberg får stå for sine meninger. Jeg synes man skal være veldig forsiktig med å rakke ned på folks meninger. Jeg er for eksempel skeptisk til holdningene en del muslimer har. Men å si at de ikke får lov til å ha holdningene, det er utenkelig for meg. Politikere skal ikke være noen forbanna overdommere.

larsv@klassekampen.no

Tirsdag 20. august 2019
KRISE: – Dersom andre partier ikke synes at Granavolden-erklæringen er god nok, så får de trekke seg fra regjeringen, sier Venstre-ordfører Lena Landsverk.
Mandag 19. august 2019
ADVARSEL: Russland har rustet opp. Hvis ikke Norge følger etter, vil USA ta over kontrollen i norske nærområder. – Da mister vi stadig mer råderett, sier forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen.
Lørdag 17. august 2019
AVLYSER: Hurtigruten må avlyse to planlagte cruise til Frans Josefs land fordi Russland nekter skipene å seile i russisk farvann.
Fredag 16. august 2019
AVFALL: Landbruket er blant de beste i klassen i plast-retur. Likevel blir mer enn 2000 tonn brukt plast hvert år ikke levert til retur.
Torsdag 15. august 2019
VARME: Da broren til den terrorsiktede la ut en video der han deler sin desperasjon, strømmet norske muslimer til kommentarfeltet for å dele kondolanser, lykkeønskninger og hjertesymboler.
Onsdag 14. august 2019
SKUFFET: – Vi trenger en regjering som står imot muslimhets gjennom handlinger og ikke bare ord, sier Irfan Mushtaq. Her forteller han hvordan han opplevde den dramatiske eid-helga.
Tirsdag 13. august 2019
HØYREEKSTREM: Skribent Lasse Josephsen mener Philip Manshaus ble radikalisert på nettet. Han tror det kommer flere angrep fra unge høyreekstreme menn.
Mandag 12. august 2019
HAT: Samtidig som hver tredje nordmann har utpregede fordommer mot muslimer, har regjeringen avvist en egen strategi mot islamofobi. Nå må den komme, krever Venstres Abid Raja.
Lørdag 10. august 2019
STORKOALISJON: Norge ønsker seg en så stor og tung koalisjon i Persiabukta som mulig, sier forsvars- ministeren.
Fredag 9. august 2019
SKILLE: Jonas Gahr Støre (Ap) mener andelen heltidsansatte blir høyere når Ap har ordføreren i kommunen. Tall fra Kommunenes Sentralforbund viser at han trolig har rett.