Torsdag 28. august 2014
UTÅLMODIGE: Administrerende direktør i NHO Kristin Skogen Lund gir grønt lys på å bruke oljepenger for å ha råd til skattelettelser. Her med finansminister Siv Jensen i våres. FOTO: BERIT ROALD, NTB Scanpix
NHO mener oljeformuen vår kan brukes til å finansiere kutt i formuesskatten:
Sier ja til oljepengebruk
Undersak:

Marthinsen: Oppsiktsvekkende budskap fra NHO

– Her stusser jeg alvorlig over hvilket budskap det er NHO fremmer, sier Marianne Marthinsen, finanspolitisk talskvinne for Arbeiderpartiet. Hun er overrasket over at NHO vil bruke oljepenger på å finansiere skattekutt.

– NHO har tradisjonelt tilhørt de kreftene i samfunnet som er opptatt av ansvarlig oljepengebruk, fordi de vil beskytte eksportsektoren. Dette er oppsiktsvekkende.

Marthinsen er også uenig i regjeringens planer om å kutte i formuesskatten. Hun frykter det er kommunene som må ta regningen.

– Vi ser at veksten i kommunenes budsjetter blir spist opp av demografi, sviktende skatteinntekter og udekte barnehageregninger. Jeg tviler på at regjeringen vil dekke opp for dette.

– Regjeringen mener kutt i formuesskatten vil gi mer investeringer i norske arbeidsplasser?

– De fremste fagfolkene har vist at skadevirkningene av formuesskatten på bedrifter er små. Det monner lite for personskatten hvis det er bedriftene man er bekymret for.

Gavepakke: NHO velsigner bruk av oljepenger for å gi skatteletter. Regjeringas planlagte kutt i formuesskatten gir 2,5 milliarder til de aller rikeste.

skatt

– Skal man ta av et plaster er det best å rive det av i en omgang, det gjelder også for formuesskatt, sier Petter Brubakk, direktør for næringspolitikk i NHO, til Klassekampen.

I går og i dag er regjeringen samlet på statsministerens kontor for å lage neste års budsjett.

Finansminister Siv Jensen skal ønske å sette ned formuesskatten fra en prosent til 0,7 prosent.

Det innebærer et kutt på til sammen om lag fem milliarder kroner. Noe som tilsvarer hele budsjettet til drift og vedlikehold av jernbanen, eller litt mer enn statens årlige utgifter til fastlegeordningen.

Fakta

Skattekampen:

• I går og i dag er regjeringen samlet til budsjettkonferanse for å forberede statsbudsjettet for 2015.

• Lekkasjer tyder på at finansminister Siv Jensen (Frp) vil legge seg på en oljepengebruk på 2,8 prosent av oljefondet. De vil foreslå rundt 10 milliarder i skatteletter.

• I regjeringsplattformen har Høyre og Frp lovet å «trappe ned formuesskatten».

• I budsjettet for 2014 reduserte de formuesskatten med 0,1 prosentpoeng, fra 1,1 til 1 prosent.

Vil gå lenger

Men NHO mener regjeringen burde gå enda lenger og avskaffe hele formuesskatten.

– Det koster mye å redusere eller fjerne formuesskatten. Kan det bli en konflikt mellom å ha dempet oljepengebruk, som NHO er opptatt av, og å innfri skatteønskene deres?

– Jeg ser det ikke slik. Handlingsregelen bygger på en forutsetning om at konkurransefremmende skatteletter er noe oljepengene kan brukes til, sier Brubakk.

Han åpner dermed for å bruke oljepenger på å finansiere skattekutt.

I dag er det de som har formuer på over en million kroner som betaler formuesskatt. Skatten ligger på en prosent. Regjeringen har tidligere varslet at den ønsker å sette skatten ned til 0,8 prosent, men i går ble det kjent at Siv Jensen ønsker å sette den ned til 0,7 prosent.

NHO håper lekkasjene fra budsjettforhandlingene stemmer.

– Jeg har vært så lenge i bransjen at jeg vil vente til jeg ser helhetene. Det er et kraftig jafs, men ut fra ambisjonen om å fjerne skatten vil mye gjenstå også etter en slik reduksjon. Da vil det være viktig at regjeringen klargjør hvilke ambisjoner man har for seinere reduksjon, så eierne får et klart signal, sier Brubakk.

Mer til de rikeste

Om lag halvparten av kuttene i formuesskatten som Siv Jensen ønsker, tilfaller de to prosentene med høyest formue. Det dreier seg om rundt 82.000 personer som da får til sammen 2,5 milliarder kroner ekstra å rutte med.

Disse skattelettene kommer i tillegg til kuttene som den blåblå regjeringen allerede har innført. Klassekampen viste i juni at regjeringens reduksjonen i formuesskatt og inntektsskatt har gitt hver av de rikeste tusen personene i Norge en kvart million ekstra i lommeboka.

I tillegg kommer fjerning av arveavgiften, som regjeringa sørget for ved årsskiftet.

Også Vibeke Madsen, administrerende direktør i arbeidsgiverorganisasjonen Virke, er utålmodig når det gjelder skattelettene.

– Vi har ønsket oss at de må ta et skikkelig grep, så de er på god vei til å fjerne skatten. Vi tror at verdiskapingen vil øke med en slik politikk. Da får staten mer inntekter også. Vi må skape verdiene for å få mer til fordeling, sier hun

– Er det en motsetning mellom oljepengebruk og skatteletter?

– Det er klart at vi også vil ha ansvarlig oljepengebruk. De signaliserer en oljepengebruk på 2,8 prosent av oljefondet, så da ser det ut til at regjeringen klarer dette.

lines@hklassekampen.no

pålh@jklassekampen.no

Torsdag 14. november 2019
NY TID: Linn Herning har lenge vært bekymret for utviklingen av offentlig sektor. Først etter at hun ble alvorlig sjuk, ble hun ordentlig redd for at velferdsstaten ikke alltid kommer til å redde henne.
Onsdag 13. november 2019
KJØRER PÅ: Frp har abdisert som bilistenes parti, mener Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Han tar gjerne over tittelen.
Tirsdag 12. november 2019
MOT SKATT: En omfattende lobbykampanje i regi av sjømatnæringen ble sjøsatt for å hindre at norske oppdrettsselskaper skal bli ilagt grunnrenteskatt.
Mandag 11. november 2019
REDSKAP: Flere rødgrønne partier vil ta større kontroll over Oljefondet for å nå klimamål. SV åpner for å klimainvestere deler av fondet i Norge.
Lørdag 9. november 2019
SNAKKER: Flere LO-topper steilet da sentrale Ap-profiler åpnet for å ta med MDG i regjering. Nå har MDG gått i dialog med fagbevegelsen med mål om tettere samarbeid.
Fredag 8. november 2019
PRESSET: Trygderetten drukner i saker og har doblet saksbehandlingstida de siste årene. Nå må de forberede seg på en formidabel jobb om feilaktige Nav-saker skal behandles på nytt.
Torsdag 7. november 2019
URO: Det siste året har to av tre nye jobber kommet i bare to fylker – Oslo og Akershus. Aps Hadia Tajik mener regjeringens arbeidsmarkedspolitikk er «distriktsfiendtlig».
Onsdag 6. november 2019
GULL: Lakseoppdrett er god butikk. Samla formue til dei største eigarane i 18 av dei største selskapa runda ni milliardar kroner i 2018.
Tirsdag 5. november 2019
SLAKTA: Havbruksnæringa hentar ut ein ekstraprofitt på 20 milliardar kroner i året. LO meiner det trengst for å halde på og ut­vikle arbeidsplassar i Noreg.
Mandag 4. november 2019
LEIES INN: Barnehager i landets største kommuner leier vikarer fra bemanningsbyrå for titalls millioner hvert år. Fylkeslag i Utdanningsforbundet foreslår tiltak mot byråene.