Tirsdag 29. juli 2014
BEKYMRET: Amina Louragli feiret den muslimske høytida id i Ramitamoskeen i Oslo sentrum i går. Louragli er redd for at PSTs terroralarm gir næring til fordommer om at muslimer liker vold.
• EOS-utvalget har fullt innsyn i PSTs virksomhet • Vil gjennomgå metoder og informasjonsinnhenting
Vil granske PSTs terroralarm
SJEKK: Kontrollutvalget for de hemmelige tjenestene vil gjennomgå PSTs og E-tjenestens arbeidsmetoder etter terroralarmen. Flere justispolitikere støtter en gjennomgang.

Terror

Siden torsdag i forrige uke har Norge levd i usikkerhet etter at norske sikkerhetsmyndigheter slo terroralarm. PST har uspesifikk informasjon om at et anslag er planlagt mot Norge innen få dager.

Siden har ekspertene diskutert om det var riktig av norske sikkerhetsmyndigheter å gå ut med beskjeden, og flere har ment at folket etter hvert vil ha krav på mer informasjon.

Nå sier lederen for kontrollutvalget for de hemmelige tjenestene at de vil gjennomgå saken.

– Vi skal kontrollere på hvilken måte informasjonen er framskaffet, om dette har skjedd innenfor tjenestenes legale rammer og om dette er basert på arbeidshypoteser som det skal være når de går inn i en sak, sier Eldbjørg Løwer.

Hun presiserer samtidig at utvalget ikke vil gå inn i skjønnsmessige vurderinger gjort av de hemmelige tjenestene.

– Vil det si at dere ikke vil ta stilling til om det var riktig å gå ut med denne informasjonen?

– Ja, vi går aldri inn i skjønnet til en tjeneste. Det er en politisk sak, sier hun.

Fakta

Terrortrusselen:

• 24. juli varslet norske sikkerhetsmyndigheter at en gruppe ekstreme islamister har planlagt et attentat mot Norge, ifølge PSTs informasjon.

• Politiet har som følge av situasjonen hevet beredskapsnivået og blant annet hatt mer synlig væpnet politi ute.

• Søndag varslet PST at trusselen var «noe redusert», men ekstra beredskap ble stående inntil videre.

• Politidirektøren varslet samtidig at det kan bli aktuelt for politiet å nedjustere beredskapsnivået noe etter mandag.

Støtter gjennomgang

Flere justispolitikere på Stortinget mener en gjennomgang av saken vil være på sin plass etter at situasjonen er avklart.

– Når situasjonen er ferdig håndtert så er det ikke unaturlig å ha en helhetlig gjennomgang av alle aspektene ved håndteringen av denne saken. Det vil jeg tro at regjeringen også er interessert i for å identifisere hva man kan lære av, sier Hadia Tajik (Ap), leder for justiskomiteen på Stortinget.

Høyrepolitiker og nestleder i samme komité, Anders Werp, er enig.

– En gjennomgang er en selvfølge etter alle større hendelser. Nå er vi imidlertid i en håndteringsfase og må konsentrere oss om å løse situasjonen, sier han.

Kan lage særskilt melding

Én gang i året leverer kontrollutvalget for de hemmelige tjenestene en rapport til Stortinget. Løwer forteller imidlertid at utvalget kan velge å lage egne rapporter for spesielle hendelser.

– Vi har flere ganger laget særskilte meldinger når det har vært saker som har vært av stor interesse eller saker som det ikke lønner seg å vente til neste årsmelding med, sier hun.

Løwer forteller at saken er spesielt interessant fordi dette er første gangen E-tjenesten og PST har behandlet en sak sammen i det ferske såkalte felles kontraterrorsenter. De to tjenestene har ulikt rettsgrunnlag i sin jobb.

Men selv om utvalget vil gå inn i saken, er det ikke gitt at offentligheten vil få mye ny informasjon, ifølge lederen.

– Vi får innsyn i alt PST driver med. Men det betyr ikke at vi kan gå ut med alt vi vet. Vi må også ta hensyn til spesielt sensitiv informasjon, sier Løwer.

larst@klassekampen.no

emiliee@klassekampen.no

Onsdag 21. november 2018
KAN SNU: Få vil stå opp for EØS i LO. Lederne i Handel og Kontor og Arbeidsmandsforbundet åpner for at deres forbund også kan snu.
Tirsdag 20. november 2018
VRAKET: Rogaland KrF vil ha Kjell Ingolf Ropstad som ny KrF-leder – ikke Olaug Bollestad. Flere fylker peker på Hans Olav Syversen etter rå maktkamp.
Mandag 19. november 2018
HÅRDA BUD: Frisør­bransjen sliter med å rekruttere tillits­valgte. Elisabeth Landstad ble sagt opp kort tid etter konflikt med sjefen.
Lørdag 17. november 2018
ANBUD: NSB var best på organisasjon og ledelse, mens SJ var best på kundetilfredsstillelse. Go-Ahead var kun best på pris i anbudskonkurransen om å få drifte Sørlandsbanen.
Fredag 16. november 2018
HEMMELIG: Etterretningstjenesten skal betale kilder svart – og kunne bryte norsk lov uten straff. Det er regjeringens forslag til ny etterretningslov.
Torsdag 15. november 2018
SATSER: Equinor bruker rekordmye penger på lobbyisme i Brussel. Målet er å sikre etterspørselen etter gass i lang tid framover.
Onsdag 14. november 2018
VIND I SEGLA: Produksjonen av kraft frå vindturbinar vert meir enn firedobla innan 2020. Nasjonal ramme for vindkraft skal opne for endå meir, men ikkje på Smøla.
Tirsdag 13. november 2018
VISJON: Torgeir Knag Fylkesnes vil styrke SVs nærings- og distriktsprofil. – Mitt største ønske for SV er at vi skal bli mer ambisiøse og mindre flinke, sier han.
Mandag 12. november 2018
IKKE RØR! Stjørdal kommune har for mange barnehager, men på tross av støtte fra et enstemmig bystyre får de ikke lov å kutte antall plasser hos private. Nå drøfter Stortinget lovendring.
Lørdag 10. november 2018
DYRT: Zerokonferansen omtaler seg selv som Norges viktigste møteplass for alle som er opptatt av klima. Men hvis vanlige folk skal med, må prisen ned, sier Natur og Ungdom.