Fredag 25. juli 2014
KRITISKE: Frps Jørund Rytman og Christian Tybring-Gjedde under en høring i Stortinget i 2010. De to Frp-erne er kritiske til sin egen regjerings tilnærming til krigen i Gaza. FOTO: SCANPIX
Frp kritiserer sin egen regjering for å være naiv og ubalansert i Midtøsten-politikken:
Frp går ut mot Børge Brende
UENIG: Utenriksministeren holder ikke regjerings-erklæringens løfte om en balansert holdning i Midt-østen-konflikten. Det mener Frps Jørund Rytman og Christian Tybring-Gjedde.

ISRAEL

– Jeg er skuffet over at Brende ikke tydeligere fordømmer Hamas, samtidig som han fordømmer Israel kraftig. Han er naiv, og der minner han litt om Støre, sier Frps Jørund Rytman.

Den blodige krigen i Gaza splitter regjeringens to partier.

Frp mener at Høyre-utenriksminister Børge Brende ikke følger regjeringserklæringens lovnad om «en balansert holdning til Midtøsten-konflikten».

Frp mener kombinasjonen av regjeringens fordømmelser av Israels maktbruk og Norges rolle som leder for giverlandsgruppa til Palestina, er uheldig.

– En balansert holdning kan ikke innebære at man fordømmer den ene siden kraftig, samtidig som man leder gruppen av land som gir bistand til den andre. Jeg synes ikke Brende er balansert, sier Christian Tybring-Gjedde.

Fakta

Midtøsten-politikken:

• I regjeringens politiske plattform som ble utarbeidet av Frp og Høyre i høst, heter det at den «legger til grunn en balansert holdning til Midtøsten-konflikten».

• Norge er leder for giverlandsgruppen for Palestina, en samarbeidsgruppe for land som finansierer palestinsk statsbygging.

• 20 av Frps 29 representanter er medlemmer av Israels venner på Stortinget. Fire av Høyres 48 representanter er med i samme gruppering.

Ikke blitt hørt

Begge de to Frp-erne er med i grupperingen Israels venner på Stortinget.

Tybring-Gjedde sier den harde kritikken mot Israel ikke har vært forhåndsklarert med regjeringspartneren.

– Regjeringspartiene burde hatt bedre kontakt om denne saken. Jeg vil at vi skal snakke om dette når den møtefrie perioden på Stortinget er over, varsler Frp-eren.

– Er Frp og Høyre enige i synet på Midtøsten-konflikten?

– Vi er to ulike partier og politikken hadde vært en annen hvis det var en Frp-er som styrte Utenriksdepartementet. Men jeg tror det er klokt hvis vi snakker bedre sammen, slik at vi kan få en felles tolkning av hva det vil si å ha en balansert holdning til konflikten.

Tybring-Gjedde mener Brendes uttalelser om «uproporsjonal maktbruk» og «overreaksjon» fra Israel bidrar til å skape unødig konflikt.

– Selvfølgelig er det tragisk at folk blir drept. Men Israels mål her er å ta ut utskytingsrampene til Hamas. Hvis målet var å drepe uskyldige, tror jeg drapstallene hadde sett veldig annerledes ut, sier han.

– Men drapstallene er veldig høye?

– Igjen: Det er fryktelig når sivile mister livet. Men sju hundre drepte i en krig er ikke vanvittig mye. Tenk på bare på kriger der man teppebomber byer. Det vi ser nå er noe helt annet og mye mer begrenset

Vil være en venn

Foruten å være nestleder i Israels venner på Stortinget, er Rytman styreleder i norsk-israelsk handelskammer. Selv om handelen mellom Israel og Norge har vokst kraftig de siste årene, kunne den vært enda mer utstrakt hvis det ikke var for norske politikeres skarpe Israel-kritikk, mener han.

– En av utfordringene for handelen er at nordmenn selvfølgelig påvirkes av måten norske politikere ordlegger seg på. Det bidrar til antiisraelske holdninger, sier Rytman.

Han legger til at Høyre/Frp-regjeringen fører en bedre og mer Israel-vennlig politikk enn de rødgrønne.

– Selv om det er bedring fra da de rødgrønne styrte, har ikke Brende lykkes i å få Israel til å se Norge som en nøytral part. Jeg ville ordlagt meg annerledes hvis jeg var utenriksminister, for å si det på den måten, sier han.

De er opptatte av at regjeringen må arbeide for å bedre forholdet mellom norske og israelske myndigheter.

– Jeg mener det er en forbedring i politikken fra forrige regjering, men jeg synes utenriksministeren burde ordlagt seg annerledes, sier Rytman.

Mens Frp mener Brende er for kritisk til Israel, har opposisjonen på Stortinget kritisert utenriksministeren for å være for dempet i sin kritikk.

– Frp er det mest Israel-vennlige partiet på Stortinget. Det er kanskje ikke er så rart at vi skulle ønske oss en enda mer proisraelsk linje. Med tanke på at Arbeiderpartiet kritiserer Brende fra motsatt kant, tenker nok mange at han er ganske balansert, det skal jeg innrømme.

UD fordømmer begge

I sitt svar på kritikken fra Frp viser Utenriksdepartementet til at Brende «har fordømt Hamas’ rakettangrep mot Israel gjentatte ganger».

Statssekretær Bård Glad Pedersen (H) sier det er viktig for Norge å ha et godt forhold til begge parter i konflikten.

– Som det blant annet ble slått fast under Israels president Shimon Peres sitt statsbesøket til Norge i mai så ønsker vi også et godt forhold til Israel. Vi skal likevel være en kritisk partner som sier klart ifra når vi mener Israel ikke opptrer i tråd med folkeretten, slik vi blant annet har sett i konflikten i Gaza og gjennom bosettingspolitikken, skriver han i en e-post.

larsv@klassekampen.no

Tirsdag 13. november 2018
VISJON: Torgeir Knag Fylkesnes vil styrke SVs nærings- og distriktsprofil. – Mitt største ønske for SV er at vi skal bli mer ambisiøse og mindre flinke, sier han.
Mandag 12. november 2018
IKKE RØR! Stjørdal kommune har for mange barnehager, men på tross av støtte fra et enstemmig bystyre får de ikke lov å kutte antall plasser hos private. Nå drøfter Stortinget lovendring.
Lørdag 10. november 2018
DYRT: Zerokonferansen omtaler seg selv som Norges viktigste møteplass for alle som er opptatt av klima. Men hvis vanlige folk skal med, må prisen ned, sier Natur og Ungdom.
Fredag 9. november 2018
FALL: Gapet mellom nivået på den statlige bostøtten og boutgifter i storbyene har økt dramatisk, viser ny rapport. Byene får en ekstraregning på flere hundre millioner.
Torsdag 8. november 2018
FRAFALL: Ungdom som faller ut av videregående fanges opp for seint, sier Jan Bøhler.
Torsdag 8. november 2018
KLAR MELDING: Leder for FNs klimapanel Hoesung Lee vil nødig fremstå alarmistisk. Men forskningen er entydig: Vi har dårlig tid, sier han.
Onsdag 7. november 2018
SAMLING: Ap, Sp og SV har reint fleirtal i Klassekampens novembermåling. Etter å ha blitt vraka av KrF er Jonas Gahr Støre klar for å samkøyre med dei raudgrøne.
Tirsdag 6. november 2018
KOSTBART: Jakten på de tapte Terra-pengene har gitt store inntekter til advokatene som det siste tiåret har jobbet med saken.
Mandag 5. november 2018
STRID: Når abortloven nå er på forhandlingsbordet, vil Senterpartiet fremme forslag om å fjerne den omstridte retten til tvillingabort. Ap går for fort i vranglås, mener Kjersti Toppe.
Lørdag 3. november 2018
DELT: Sentrale partifolk tror det kan ta tid å samle fløyene i KrF etter partiets skjebnelandsmøte på Gardermoen i går.