Fredag 6. juni 2014
TO HATTER: Erlend Fuglum har de siste årene hoppet fram og tilbake mellom PR-selskapet First House og tunge verv i Senterpartiet. Det reagerer Sp-veteran og stortingspolitiker Per Olaf Lundteigen kraftig på.ALLLE Foto: Tom Henning Bratlie
«Burde aldri satt sine bein i First House»
Undersak:

Dette står i skandale- e-posten

I går sa administrerende direktør Per Høiby i First House til Klassekampen at «på generelt grunnlag kan jeg opplyse at Erlend Fuglums medlemskap i Senterpartiet ville gjort at han ikke arbeidet med saker eller forhold der Senterpartiet var en part i saken».

Nå har imidlertid Klassekampen fått tilgang til e-posten First House sendte til Troms kraft samme dag som den såkalte partistøttesaken sprakk i media.

E-posten er datert 9. september 2010, og er signert av Erlend Fuglum.

I e-posten skriver Fuglum: «Hei, her kommer som avtalt våre innspill.»

Vedlagt lå dokumentet «Mediestrategi valgkampstøtte Sp». Det første punktet i mediestrategien var å «få saken til å handle om Sp».

Erlend Fuglum ønsker fremdeles ikke å uttale seg i saken, og viser videre til Per Høiby.

Klassekampen har gjentatte ganger kontaktet Per Høiby de siste dagene, uten at han har ønsket å stille til intervju.

Når Klassekampen konfronterer Høiby med at avisa sitter på kopi av e-posten Fuglum sendte til Troms kraft, svarer han på e-post at: «Som det framgår av granskingsrapporten oversendte Erlend Fuglum et dokument til Troms Kraft. Fuglum bidro imidlertid ikke i utarbeidelsen av dette dokumentet.»

MEDLEM: Erlend Fuglum har vært medlem av Senterpartiet de siste 20 årene. Samtidig ga han PR-råd som svekket partiet på oppdrag for First House. – Han har ødelagt sine muligheter, sier Sp-veteran Per Olaf Lundteigen.

FIRST HOUSE

I dag viser Klassekampen fram e-posten der den tidligere Senterpartitoppen Erlend Fuglum gir medieråd til Troms kraft i den såkalte partistøttesaken fra 2010.

Samtidig som hans eget parti var i hardt vær for å ha mottatt ulovlig økonomisk støtte fra Troms kraft og Eidsive energi, deltok Fuglum i jobben med å gi mediehjelp til Troms kraft. 9. september 2010, bare noen få dager etter at han hadde gått ut av stillingen som generalsekretær i Senterpartiets Studieforbund, sendte Fuglum en e-post med den vedlagte presentasjonen «Mediestrategi valgkampstøtte Sp» til ledelsen i Troms kraft.

I vedlegget får Troms kraft følgende råd: « (...) få TK ut av saken så raskt og smertefritt som mulig. Få saken til å handle om Sp».

Fakta

Bråket i Troms kraft:

• I 2010 avslørte Dagens Næringsliv at Troms kraft og Eidsiva energi hadde gitt penger til Sp. I etterkant har Sp blitt dømt til å betale pengene tilbake, samt å betale 200.000 kroner for å ha mottatt ulovlig partistøtte.

• Tromsø kommune framsatte 14. juni 2012 forslag om gransking av en rekke forhold i Troms kraft. Her kommer det også fram at energiselskapet hyret inn First House for å få umiddelbar krisehjelp etter at saken om ulovlig partistøtte ble kjent.

• I granskingsrapporten kommer det fram at tidligere Sp-topp Erlend Fuglum skal ha deltatt i jobben med mediehåndtering for kraftselskapet. Et av rådene fra First House var å skylde på Sp.

– Del av en ukultur

Erlend Fuglum har de siste årene hoppet fram og tilbake mellom PR-selskapet First House og tunge verv i Senterpartiet: Hans første periode i First House startet høsten 2010, mens han i 2012 gikk tilbake til politikken og jobben som statssekretær i den rødgrønne regjeringen. I dag er Fuglum tilbake i First House.

Fuglum har hele veien beholdt sitt medlemskap i Senterpartiet. Han var også vara på Stortinget i perioden 2009 til 2013 – samtidig som han jobbet sin første omgang i First House.

Nå reagerer Sp-veteran og stortingspolitiker Per Olaf Lundteigen kraftig på denne dobbeltrollen:

– Jeg blir forbanna. Det er trist at han ikke valgte en annen arbeidsgiver enn First House, og det har jeg også sagt direkte til ham. Erlend Fuglum har ødelagt sine muligheter i partiet nå, sier Lundteigen.

– Han kan aldri komme tilbake etter dette?

– Hvis han hadde stilt til valg nå, ville jeg anbefalt at han ikke ble valgt inn. Det er trist, for han er en veldig flink kar som kunne gjort en veldig god jobb for Senterpartiet hvis han hadde holdt seg unna den ukulturen han nå har blitt en del av.

Kan ekskluderes

I Sps vedtekter slås det fast at medlemmer som «opptrer til åpenbar skade for partiet» kan ekskluderes.

Partiets generalsekretær Knut Olsen vil ikke svare på om det vil bli aktuelt å ekskludere Fuglum, som har vært medlem av partiet fra 1994 og fram til i dag.

Per Olaf Lundteigen mener imidlertid ikke at det er ønskelig å ekskludere Fuglum.

– Jeg vil ikke bruke det virkemiddelet. Det er hyggelig om folk er med i partiet, men Erlend Fuglum har fått jobben i First House nettopp fordi han har fått stor tillit i partiet. Da burde han også ha utvist langt bedre skjønn, og han burde aldri satt sine bein inn i First House, sier Lundteigen.

– Etisk forfall

Sp-veteranen mener tjenestene First House leverer er en del av en ukultur som «radikalt forandrer norsk politikk».

– Etisk og holdningsmessig er Norge som nasjon på vei tilbake på mange områder. I dag har vi så mange godt betalte nytaleprodusenter, og vi må få slutt på at folk starter i politikken som en karrierevei for å bli millionærer, sier Lundteigen.

Han får støtte fra Martin Kolberg i Ap.

– Det er blitt for flytende grenser mellom politikken og pengene. Saker som denne viser en meget uheldig utvikling, der det blir en norm å kjøpe seg innflytelse, sier Kolberg, som sitter i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité sammen med Lundteigen.

– Dette truer politikkens legitimitet, og dermed også politikkens autoritet og moral, sier han.

siment@klassekampen.no

magnusl@klassekampen.no

Onsdag 17. juli 2019
UFORUTSIGBART: Bare en tredel helsefagarbeidere har full stilling. De yngste og de eldste jobber mest deltid. – Vi trenger flere folk på jobb, sier helsefagarbeider Jørgen Aanerud.
Tirsdag 16. juli 2019
MEDISIN: På havbunnen utenfor Bjørnøya har forskere funnet et dyr ikke ulikt en juledekorasjon. Det har molekyler som kan drepe kreft­celler effektivt.
Mandag 15. juli 2019
BYGGER UT: Siden 2000 har antall ­bygninger i strandsonen økt med 20 prosent. Kommunene klarer ikke ­forvalte det nasjonale ansvaret, mener Norsk Friluftsliv.
Lørdag 13. juli 2019
RETUR: Utlendingsnemnda konkluderte at kurdiske Jumaah Hameed ikke var i fare for forfølgelse. Kort tid etter returen til Irak, ble Hameed torturert, hevder han.
Fredag 12. juli 2019
COMEBACK KID: Per Sandberg advarer mot «nasjonalistiske krefter» i Frp og hinter om politisk comeback i et annet parti til valget i 2021.
Fredag 12. juli 2019
ANSPENT: Onsdag forsøkte Iran å ta en britisk oljetanker i arrest, sier det britiske forsvarsdepartementet. Iran avfeier anklagene, men en iransk forsker advarer mot en ny oljetankerkrig.
Torsdag 11. juli 2019
KRITISK: Motstanden mot nasjonal ramme for vindkraft er stor i dei kommunane som ligg i dei veleigna områda. Kommunestyra og ord­førarar seier nei.
Onsdag 10. juli 2019
DØMT: Byrådet i Oslo har som mål å få flest mulig i fast stilling. Nå er kommunen dømt to ganger i retten etter å ha nektet en barnehageansatt fra et bemanningsbyrå fast jobb.
Tirsdag 9. juli 2019
VARSLER: Ap ­bekrefter at det i 2019 har kommet nye varsler om seksuell trakassering, men nekter å oppgi antallet. Også Rødt, Sp, MDG, Frp og KrF har fått ulike typer varsler i år.
Mandag 8. juli 2019
SER TIL VENSTRE: MDG kaller seg blokkuavhengig, men er negative til høyresamarbeid i de fem største byene etter valget.