Tirsdag 13. mai 2014
SIGNALER TIL SOMALIA: Politisk rådgiver Himanshu Gulati (til høyre) i Justisdepartementet intervjues av Abdirahman Ahmed Mohamed fra International Organization. FOTO: JUSTISDEPARTEMENTET
Frp advarer om stengte grenser og livsfarlig reise i ny kampanje i Somalia:
Vil skremme somaliere
STRENGT: De blåblå bruker millioner på å fortelle somaliere om hvor streng asylpolitikk Norge har. Målet er å få ned antallet somaliske asylsøkere til Norge.

ASYL

– Vi vet at det i Somalia er mange som hører rykter om gull og grønne skoger bare man kommer seg til Norge og Europa. Vi vil få fram at det ikke er slik.

Det sier politisk rådgiver Himanshu Gulati (Frp) i Justisdepartementet om regjeringens informasjonsprosjekt om risikoen ved å reise fra Somalia til Norge som asylsøker.

Prosjektet på fire millioner kroner er et samarbeid med International Organization for Migration (IOM), og er i sin helhet betalt av regjeringen.

Budskapet i kampanjen er at asylpolitikken i Norge er så streng at det er vanskelig å få opphold–og at reisen nordover er livsfarlig.

Målet er å hindre at personer som ikke har krav på beskyttelse søker asyl i Norge.

Gulati ble nylig intervjuet av IOM. Intervjuet er del av kampanjen, som skal overføres via TV, radio, internett og sms.

Fakta

Asylkampanje:

• Justisdepartementet inngikk i desember et samarbeid med International Organization for Migration om en informasjonskampanje i Somalia.

• Bakgrunnen for prosjektet er at somaliere er den nest største ankomstgruppen til Norge.

• Prosjektet løper i ett år, og koster fire millioner kroner.

• Budskapet i kampanjen er at det er vanskelig å få asyl i Norge, og at reisen gjennom Europa er farlig.

• I januar var det snaut 36.000 somaliere i Norge, ifølge Statistisk sentralbyrå.

• Etter at Norge i fjor vinter åpnet for tvangsreturer til Somalia, blir flere asylsøkere fra landet avvist i Norge.

Vanskelig og farlig

– Mange somaliske asylsøkere får avslag på søknaden sin og risikerer å bli sendt hjem, men dette er det ikke alle i Somalia som ikke er klar over. I tillegg er det mange som ikke er klar over at reisen til Norge kan være farlig og til og med koste liv, sier Gulati.

– Er dette en kampanje der dere bevisst overdriver farene ved å komme til Norge?

– Det er på ingen måte vår hensikt å overdrive, men å realitetsorientere potensielle migranter uten grunnlag for beskyttelse i Somalia.

Gulati legger til at også representanter for det somaliske miljøet i Norge bidrar i kampanjen.

Flere får avslag

Ifølge Statistisk sentralbyrå utgjør somaliere den største gruppen ikke-vestlige minoriteter i Norge. I januar i år var det snaut 36.000 somaliere i Norge.

I fjor strammet Norge inn reglene for asylsøkere for Somalia. Fra og med februar 2013 kan asylsøkere uten lovlig opphold tvangsreturneres. Praksisendringen har ifølge Justisdepartementet ført til at flere får avslag på søknaden sin.

Fremskrittspartiet har lenge hatt innstramming av asylpolitikken som en hjertesak.

– Er ikke en kampanje som prenter inn hvor streng asylpolitikk Norge har en slags innrømmelse av at det ikke er behov for innstramming?

– Poenget vårt er å slå fast hva som er realitetene. Det er mange myter og falske forhåpninger der ute. Det somaliske teamet som intervjuet i kampanjen fortalte historier om at greit etablerte personer skal ha solgt unna hus for å finansiere en reise til Europa, sier Gulati.

Kampanjen ble startet opp i desember, og skal foregå i et år.

Advarer mot propaganda

Venstre-stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn sier han ikke lar seg hisse veldig opp over kampanjen.

– De må gjerne drive opplysningsarbeid, men jeg er kritisk hvis budskapet er at det er umulig å få opphold i Norge. Da går det over i propaganda. Mange i Somalia har definitivt krav på beskyttelse og asyl i Norge, og det må ikke underslås, sier han.

Venstre arbeider for at flere som migrerer til Norge av økonomiske grunner skal få opphold.

– Jeg mener flere burde få komme til Norge. Når det er sagt, er det selvfølgelig helt korrekt at personer som ikke har beskyttelsesbehov ikke burde få ta plassen til noen som faktisk er forfulgt, sier han.

larsv@klassekampen.no

Mandag 17. desember 2018
FRAMTIDSFRYKT: Nordmenn flest uroar seg mest for klimaendringar og svekka velferdsstat, ifølge eit notat frå tankesmia Agenda.
Lørdag 15. desember 2018
ÅTVARAR: Mette Nord seier ho ikkje veit kor LO landar i EØS-spørsmålet i 2021, og vil sjølv ikkje garantera for avtalen.
Fredag 14. desember 2018
LOV: Nav-kontorene mener innføringen av lovpålagt aktivitetsplikt hjelper ungdommen, men andelen unge på sosialhjelp er like høy som før loven kom.
Torsdag 13. desember 2018
NYTT: I 2017 døde flere rusbrukere av heroin-medisinen metadon, enn heroin, viser nye tall fra Folkehelseinstituttet.
Onsdag 12. desember 2018
VOLDTEKT: Høyres justispolitiske talsperson Peter Frølich mener minstestraffen for voldtekt er for høy. Han vil løfte diskusjonen inn i regjeringsforhandlingene med KrF, Frp og Venstre.
Tirsdag 11. desember 2018
FORSLAG: Venstrevridde eksperter vil lage et nytt europeisk parlament og la institusjonen rå over et kjempebudsjett på 4 prosent av Europas BNP.
Mandag 10. desember 2018
BARNEFRI: Fødselsraten i 2017 var den laveste som er målt. I 2018 ligger vi an til sette ny bunnrekord.
Lørdag 8. desember 2018
PRESSEFRIHET: Norge vil avgi en flere punkts stemmeforklaring til FNs migrasjonsavtale mandag. Ett av punktene skal tydeliggjøre pressens uavhengighet.
Fredag 7. desember 2018
VERPESJUKE: Regjeringen har satt ned en egen arbeids­gruppe for å få norske kvinner til å føde flere barn. MDG mener befolkningsvekst bør komme gjennom innvandring.
Torsdag 6. desember 2018
PROFIL: Unge Venstre-leiar ­Sondre Hansmark seier Abid Raja er blant dei einaste som profilerer Venstre sin eigen politikk.