Lørdag 1. mars 2014
DE FIRE STORE: PwC, Deloitte, Ernst & Young og KPMG har bygget opp store avdelinger som gransker korrupsjon og økonomisk krim. Foto: Christopher Olsøn
• Økokrim-topper strømmer til konsulentselskaper • Mangedobler lønna etter overgang
Overtar politiets arbeid
Undersak:

Lønseth: Gode betingelser

Jeg ser fram til å begynne på en lærerik og spennende arbeidsplass, og dette er en utfordring som tiltaler meg, sier Pål Lønseth.

Det er ikke bare Økokrim-topper som fristes av revisjonsselskapene. Pål Lønseth. som var statssekretær i justisdepartementet for Ap fram til regjeringsskiftet i fjor, tar over jobben som sjef for hele PwCs granskingsavdeling – som altså gransket korrupsjonsmistankene i Kongsberg Gruppen – når hans karantenetid utløper midt i april.

– Hva blir lønna i den nye jobben?

– Du kan godt spørre, men da får du ikke noe annet svar enn at dette er betingelser jeg er godt fornøyd med, sier Lønseth.

– I saken mot Kongsberg Gruppen skal din nye arbeidsgiver ha sittet på informasjon om korrupsjon som ikke har blitt delt med myndighetene. Ser du noen prinsipielle problemer med dette?

– Jeg kjenner ikke denne saken, men generelt har jeg ingen problemer med å avdekke forhold som dette og gi råd til den virksomheten som har bestilt oppdraget. Det er alltid den som eier saken som må ta ansvaret for hva som skjedd, og dermed bestemme seg for å levere inn en anmeldelse, sier han.

– Det er også slik at granskere normalt vil være bundet av en taushetsklausul knyttet til oppdraget.

Tar jobben: Revisjonsgigantene overtar i stadig større grad for politiets etterforskning av korrupsjon. Økokrim frykter bevisforspillelse.

Korrupsjon

Etterforskningen av korrupsjon og økonomisk kriminalitet i Norge rykker med stadig større fart fra Økokrims lokaler ved Oslo tinghus, til de såkalte Barcode-byggene ved operahuset i Bjørvika.

Bare det siste halvåret har flere Økokrim-topper gått til henholdsvis PricewaterhouseCoopers (PwC) og Ernst&Young.

– Den private granskingsbransjen, i regi av de store konsultert- og revisjonsselskapene, vokser svært raskt. De rekrutterer folk med politi- og juristbakgrunn sier Petter Gottschalk, som er professor på BI der han forsker på økonomisk kriminalitet.

Fakta

Dette er saken:

• Økokrim siktet tidligere denne uken Kongsberg Gruppen for grov korrupsjon, i forbindelse med salg av overvåkingsutstyr til bruk for rumensk grensepoliti.

• Kongsberg Gruppens ledelse har visst om korrupsjonsmistanken helt siden 2008, og har hyrt inn private korrupsjonsgranskere i konsulentselskapet PwC for å undersøke saken.

• PwC leverte etter ett års arbeid en rapport om saken til ledelsen i Kongsberg Gruppen, som så valgte å legge rapporten i skuffen. Ingen av dem varslet Økokrim.

Klassekampen 27. februar

Fire millioner i årslønn

Det er revisjonsselskapene som går under navnet «big four» – PwC, Deloitte, Ernst & Young og KPMG – som i dag har bygget opp store avdelinger som gransker korrupsjon og økonomisk kriminalitet for sine oppdragsgivere. De tre første har sine hovedkontor i signalbygg i Barcode-rekka.

I tillegg har de bygd opp slike granskingsteam i advokatfirmaer som Selmer og Lynx.

Disse private granskerne har kommet i søkelyset denne uken, etter at Økokrim siktet Kongsberg Gruppen for grov korrupsjon.

Da kom det nemlig fram at selskapets ledelse har kjent til korrupsjonsmistanken lenge, og at de har hyrt inn PwC til å granske saken. Granskingen har vært omfattende og pågått i ett år, men verken Kongsberg Gruppen eller PwC har varslet Økokrim.

Grunnen til at polititoppene heller vil jobbe i revisjonsselskapene er ikke vanskelig å få øye på, ifølge Gottschalk.

– De får klart bedre lønn, sier han.

En førstestatsadvokat i Økokrim ligger på rundt 900.000 kroner i årslønn, mens en partner i et revisjonsselskap i snitt tjener rundt fire millioner.

– Uheldig rollemiks

Elisabeth Roscher gikk til stillingen som leder for granskingsavdelingen i Ernst & Young fra jobben som førstestatsadvokat for Økokrim for et halvår siden. Roscher selv vil ikke fortelle hvor mye hun får i lønn som partner i revisjonsgiganten.

– Det er bedre betalt i Ernst & Young enn i Økokrim, men jeg har ikke lyst til å gå inn i detaljene, sier Roscher, som forteller at hun byttet jobb for å få nye utfordringer.

For kort tid siden gikk to andre etterforskere med Økokrim-bakgrunn til PwC, som opplyser at det er flere enn disse to i deres granskingsavdeling som har Økokrim-bakgrunn.

En gjennomgang Klassekampen har gjort viser at partnerne i PwC tjener opp mot 9 millioner kroner i året.

Gottschalk synes rollen til granskerne er problematisk.

– Vanligvis er det jo politiet som driver etterforskning, påtalemyndigheten som driver tiltale, og domstolen som dømmer. En del av granskerne tar alle tre roller samtidig. Det er ikke bare uheldig, det burde også være straffbart, sier professoren.

– Det mest bekymringsfulle er at man har en egen gransking, og så avslutter man med det, sier han.

Økokrim frykter tapte bevis

De som fortsatt jobber i Økokrim frykter bevisforspillelse om selskaper iverksetter privat gransking uten å varsle politiet om korrupsjonsmistanken, men forteller også at de private granskingsrapportene kan komme godt med i deres etterforskning.

– Informasjon fra interne undersøkelser som overleveres politiet, kan gi det nødvendige grunnlag for å starte etterforskning. Samtidig er det en fordel at politiet kontaktes så tidlig som mulig. Særlig gjelder dette i korrupsjons­saker hvor bevisforspillelsesfaren normalt er stor, sier førstestatsadvokat Marianne Djupesland.

– Jo lengre tid det går, jo vanskeligere blir det å få kartlagt de faktiske forholdene, sier hun.

– Vi erfarer også at det ofte kan være nødvendig å bruke politiets etterforskningsmetoder for å finne ut av hva som har skjedd. Det gjelder typisk når det er snakk om bestikkelser i utlandet, hvor det må innhentes informasjon som ikke er tilgjengelig i foretaket eller for granskere, sier Djupesland.

Hun er påtaleansvarlig i saken mot Kongsberg Gruppen, men understreker at hun uttaler seg prinsipielt og generelt i denne saken.

Nærmer seg Økokrim

Ifølge professor Gottschalk nærmer de private granskerne av økonomisk kriminalitet seg nå antall ansatte i Økokrim.

– Det er bare omtrent 150 ansatte i Økokrim. Jeg anslår at det er omtrent hundre personer som jobber på heltid med oppdrag i den private granskingsbransjen nå, sier han.

Professoren er ikke alene om å mene at utviklingen har vært eksplosiv.

– Dette er et stadig økende fenomen i Norge, og det har utviklet seg i galopperende fart de siste ti årene. Internasjonalt er dette enda større, i USA er det nesten bare private etterforskere som driver, sier Finn Abrahamsen.

Han har jobbet 37 år i politiet, herav 10 år i Økokrim i Oslo. I dag er den profilerte ekspolitimannen kanskje mest kjent som programleder for TV-programmet Etterlyst.

Han mener det norske samfunn har seg selv å takke for utviklingen.

– Staten har ikke tatt seg råd til å utvikle Økokrim, og det får jo den konsekvens at de ikke kan ta alle disse sakene. I stedet får de dem servert på et gullfat fra konsulentbyråene, og slik sett skal vi si oss glad for at vi har fått disse granskerne. Dette tror jeg er et fenomen som har kommet for å bli, sier Abrahamsen.

emiliee@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 1. mars 2014 kl. 08.35
Tirsdag 22. januar 2019
SV I VINDEN: Medlemmene strømmer til opposisjonspartiene etter opprettelsen av den borgerlige firepartiregjeringen. Hos SV er veksten dobbelt så stor som hos Ap.
Mandag 21. januar 2019
NY VEG: Regjeringa ventar på Statens vegvesen si eiga vurdering av kva oppgåver private kan få. – Me har ei oppleving om at Vegvesenet blir riven i bitar, seier tillitsvald Alf Edvard Masternes.
Lørdag 19. januar 2019
BYENS MANN: Eliten er ikke vegetarianere som sykler til jobb i Oslo, men rikinger som påvirker regjeringen, sier SV-leder Audun Lysbakken i sitt svar til Trygve Slagsvold Vedum.
Fredag 18. januar 2019
NEDTUR: Bare 4 prosent av de ansatte i politiet mener de er mer tilgjengelige for folk nå enn før nær­politireformen.
Torsdag 17. januar 2019
FÅ FØDSLER: Barn av innvandrere har lavere fruktbarhet enn øvrig befolkning, viser ferske tall. Norsk­pakistanske Umar Ashraf opplever ikke barnepress.
Onsdag 16. januar 2019
UNNGÅR: Høyesterett viser politisk motvilje mot å behandle Svalbard-trakten, mener forsvarer Hallvard Østgård.
Tirsdag 15. januar 2019
DØVE: Alle miljøfaglege råd som er gitt før utlysing av nye oljeblokker dei fem siste åra, er ignorerte. Det viser ein gjennomgang frå Naturvernforbundet.
Mandag 14. januar 2019
TO ONDER: Øystein Dørum i NHO mener videre oppløsnings­tendenser i EU vil være verre for norsk økonomi enn brexit.
Lørdag 12. januar 2019
ØKER MEST: – Vi snur ikke kappa etter vinden. Det er vinden som har snudd, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.
Fredag 11. januar 2019
FALL: For ti år siden var Finnmark landets mest fruktbare fylke. Nå føder kvinnene der nesten like få barn som i Oslo.