Torsdag 27. februar 2014
BOMSKUDD: Forfatter Carsten Jensen og journalist Anders Sømme Hammer har begge lang erfaring fra Afghanistan. Sammen har de gitt ut boka «Alt dette kunne ha vært unngått», der de oppsummerer den tretten år lange krigen i Afghanistan som et bomskudd.
• Ny bok kritiserer norsk Afghanistan-fiasko • Mener krigen har økt kamplysten i Forsvaret
Katastrofal krigssuksess
Undersak:

– Forholder seg ikke til virkeligheten

I Afghanistan-boka «Alt dette kunne vært unngått» mener Carsten Jensen og Anders Sømme Hammer at Danmark og Norge, med bakgrunn i enorme strategiske blundere, gjentatte feilkalkuleringer og manglende forståelse for lander man opererer, ikke har nådd målene man satte seg: Vi har ikke nedkjempet Taliban. Vi har ikke skapt sikkerhet og vi har ikke skapt demokrati.

Når Nato trekker seg ut i løpet av 2014 etterlater vi oss isteden et sønderknust Afghanistan hvor «krigen langt på nær er over», men isteden «derimot i ferd med å bli verre».

– Men politiske og militære talspersoner holder seg til noen definerte talepunkter som skal vise framgang, istedenfor det store bildet og om at man har mislyktes, sier Sømme Hammer.

Et av talepunktene har vært kvinners rettigheter. Klassekampen skrev forrige lørdag om norske «gender advisors» i Afghanistan og om en rapport fra Forsvarets Høyskole som konkluderer med at slike rådgivere ble sendt uten mål og mening. De har først og fremst fungert som et alibi for Forsvaret, som en boks som skulle krysses av.

– Dette er typisk for det norske engasjementet i Afghanistan. Man har forholdt seg til struktur istedenfor virkeligheten, sier Sømme Hammer.

Han mener også norsk presse må tåle pisken for å ikke ha utfordret offisielle standpunkt tøffere.

– Man har sviktet. Krigen har vart i 13 år, og i likhet med Klassekampen har ikke andre norske medier sendt folk for å dekke krigen uavhengig ute på bakken. Man har isteden i stor grad sendt journalister på tur med Forsvaret regisserte opplegg, sier han.

KRIGSIVER: For folket i Afghanistan har krigen vært en massiv katastrofe. Men stolte militære ledere og politikere ser den som en suksess, mener Carsten Jensen og Anders Sømme Hammer.

Afghanistan

– Forsvaret og politikere blir aldri trøtte av å snakke om hvilken posisjon de har skaffet seg i Washington. Mens vi tidligere hadde status som en halvpasifistisk nasjon som ikke ville være med på noe, er vi i dag plutselig helt der framme militært sett, sier den danske forfatteren Carsten Jensen.

Sammen med den norske journalisten Anders Sømme Hammer har han skrevet boka «Alt dette kunne vært unngått», om den 13 år lange krigen i Afghanistan. De konkluderer med at ut fra uttalte mål om å skape sikkerhet og trygghet for befolkningen i Afghanistan, har krigen vært en gigantisk fiasko. For Forsvarene i Norge og Danmark fortoner krigen seg likevel som et skudd midt i blinken.

– Om vi ser bort fra den uvesentlige ting som afghanere, som dypest sett ikke interesser noen, så har det vært en god krig for militæret og politikerne, sier Jensen.

Fakta

Afghanistan-bok:

• I boka «Alt dette kunne ha vært unngått – en reise i det nye Afghanistan» beskrives den enorme avstanden mellom virkelighetsbeskrivelsen til politikere og militære ledere, og den gigantiske fiaskoen krigen har blitt.

• Boka er skrevet av den danske forfatteren Carsten Jensen og den norske journalisten Anders Sømme Hammer. Begge har lang erfaring fra Afghanistan og er blant få journalister som har reist uavhengig i landet, uten Forsvarets medieopplegg.

• Nato-oppdraget i Afghanistan skal avsluttes i år. Få tror den afghanske hæren vil kunne sørge for sikkerhet i landet.

Katastrofe og suksess

Jensen og Sømme Hammer har lang erfaring fra Afghanistan og beskriver i boka den enorme avstanden mellom den offisielle virkelighetsbeskrivelsen, og katastrofen krigen har blitt (se undersak).

– Det finnes fortsatt et desperat behov blant ministre og talspersoner for Forsvaret for å si at de har gjort alt rett, sier Sømme Hammer.

– Når det gjelder Afghanistan har militære og politiske eliter en retorisk virkelighetsbeskrivelse som man egentlig burde få en psykolog til å undersøke, sier Jensen.

Mens talspersoner for Forsvaret driver skjønnmaling, skriver diplomater og etterretningsfolk i Afghanistan dystre rapporter om utviklingen i landet. I løpet av 2014 skal Nato etter planen pakke sammen og dra hjem.

– I Afghanistan ser man Vestens erkjennelse av at man har mislykkes og nå burde komme seg ut. De ser det de ikke vil innrømme her hjemme, sier Sømme Hammer.

Krigslysten lever

Men på tross av at krigen er tapt, mener Jensen at Afghanistan-eventyret oppleves som «en suksess i det norske og danske militæret».

– De har spilt en internasjonal rolle, de har opplevd et internasjonalt samarbeid i Nato, de har på en helt annen måte gitt sine soldater krigserfaring, de har oppgradert sitt materiell, de har fått bedre bevilgninger, sier Jensen.

USA står i vanskelige forhandlinger med Afghanistan om å beholde militærbaser i landet fram til minst 2024. Norges forsvarsminister Ine Eriksen Søreide har åpnet for at også Norge vil delta militært i Afghanistan etter krigen formelt avsluttes i år.

Sømme Hammer og Jensen tror både Norge og Danmark ønsker å fortsette sine engasjement. Forsvarene har skaffet seg stor krigskompetanse og i løpet av krigen blitt omstilt til moderne kampstyrker som hurtig kan utplasseres ved fjerne brennpunkter.

Jensen mener Forsvaret i Danmark «er totalt parate» til å utkjempe nye kriger.

– Nå sitter alle i det danske forsvaret og håper at de får være med i Mali, Sudan eller Somalia, for ellers har de ingen eksistensberettigelse, sier Jensen.

– Så de som håper at Afghanistan-fiaskoen sørger for at man tenker seg godt om for man intervenerer igjen kan bli skuffet?

– Ja, det så vi allerede i Libya, da Stortinget ikke engang gadd å komme sammen for å vedta at man skulle gå til krig, sier Sømme Hammer.

Det er likevel ikke gitt at Norge og Danmark får utløp for sin nyvunnede krigslyst. Etter kostbare kriger i Irak og Afghanistan er intervensjonsviljen sterkt svekket i USA.

– Dermed har man i Norge og Danmark omstilt seg til en verdenssituasjon som ikke lenger finnes, der Vesten intervenerer på livet løs, sier Jensen.

eirikgs@klassekampen.no

Lørdag 25. mai 2019
SENSUR: Det amerikanske forsvarsdepartementet har offentliggjort nye anklager mot Julian Assange. Anklagene er et åpent angrep på pressefriheten i USA, skriver The New York Times.
Fredag 24. mai 2019
MAYXIT: Brexit-general Boris Johnson har lenge og nøye beredt grunnen for å ta over etter Theresa May. Nå rykker målet nærmere.
Torsdag 23. mai 2019
AUST-UTVIDINGA: I Slovakia røysta berre 13 prosent ved førre europa­parlaments­val. I årets EU-val kan høgre­populisme mobilisere fleire.
Onsdag 22. mai 2019
MAKTKAMP: Utestengelsen av Huawei er et ledd i USAs handelskrig med Kina, sier Nupi-forsker ­Karsten Friis.
Tirsdag 21. mai 2019
ADVARER: Søndag landet en rakett i nærheten av USAs ambassade i Bagdad. «Hvis Iran vil gå til krig, vil det bli den offisielle slutten på Iran», skrev Donald Trump på Twitter.
Mandag 20. mai 2019
I GANG: Forhandlingene mellom protestbevegelsen og hæren i Sudan starter igjen. Lørdag demonstrerte islamister av frykt for å bli holdt ute.
Lørdag 18. mai 2019
STØTTE: Medlemslandene i Europarådet ble enige om å beholde Russland som medlem. Generalsekretær Thorbjørn Jagland fikk støtte fra Tyskland og Frankrike.
Torsdag 16. mai 2019
SPENT: USA flytter presset på Iran videre til Irak.
Onsdag 15. mai 2019
HANDELSKRIG: Jo lenger tollkrigen trekker ut og utvides, jo større blir de strukturelle virkningene.
Tirsdag 14. mai 2019
FARLIG: USA trapper opp sitt nærvær i Persiabukta. – Det er en reell fare for storkrig i regionen, hevder egyptisk Midtøsten-kjenner.