Mandag 10. februar 2014
Forfremmet: Fra å være «han der rappekisen på sisteverset som kom inn og eide», utvidet Store P stillingsbeskrivelsen i A-Laget til også det å spille inn, produsere og mikse. Og nå har han sluppet et svært kritikerrost soloalbum.
Sin egen verden: Store P mis­liker «tyting kun for tytens skyld», han vil heller speise ut og konse på ting i noen timer.
Petter Smart
Ventetiden er over, smartingen bakerst på scenen trer omsider fram: Rapperen Store Ps etterlengtede platedebut «Regnmannen» er endelig ferdig.

intervju

Dette er noe folk i Bergen og kanskje landet for øvrig har vært klare for lenge. I ett års tid har vi spurt hverandre om når egentlig Store Ps soloplate kommer – og om den kommer. For den må da komme? Utålmodigheten skyldes det enkle faktum at Petter Sundby fra Fyllingsdalen i lang tid har vært manges favorittrapper i gruppa A-laget.

Tilbakelent, men glisende, han gjør lite ut av seg, og er likevel best. En glidende porøs vokal full av luftige ord, esje-lyder, owæing og absurde vendinger gjør at han ikke likner på noen andre. Det er heller andre som ønsker å likne på ham.

Mens lagmedlemmene Girson Dias og Vågard Unstad har vært henholdsvis feststemningsskaper og munnrap twitterkis/kronikktryne, har Store P vært litt i bakgrunnen. Ifølge Unstad stiger nå Sundby fram som den naturlige lagkapteinen, han som har markert seg som den musikalske hjernen bak A-laget. Smartingen helt bakerst på scenen. Store P er delvis enig.

– Ja, når jeg først begynte å trykke på knappene, så ble det naturlig at jeg også begynte å trekke i trådene, sånn rent musikkmessig. Vet ikke om jeg er hjernen, kanskje heller pulsen, sier han.

Debutplaten «Regnmannen» har blitt alt man våget å håpe på, og litt til, og Store Ps særegne flyt glir inn mellom musikklinjene. Tekstene er fulle av detaljer og tvetydige vendinger, samtidig som det virker like viktig hvordan ting blir sagt, ikke bare at det blir sagt.

Lars Vaular, som også deltar på platens eneste gjestevers, mener det hele har blitt såpass unikt fordi P har tatt seg tid å finne sin egen stil. I lang tid har han jobbet hardt på egen hånd, og nettopp derfor har resultatet blitt en særegen tone og stemning i alt fra melodi, beats og tekster. At han er en trollmann i studio, har lenge vært kjent. Men er han også så sterk som liveartist at han kan bære det hele alene?

– Hvordan blir liveopplegget ditt? Er du nervøs for å være midtpunktet?

– Live blir det noe sånt som meg, kordamer, en dj og kanskje en kis som trykker på noen knapper. Har lyst til å prøve litt forskjellige varianter, får se hva rådmann og lydmann Marty sier når han kommer tilbake fra Australia. Jeg er ikke spesielt nervøs, altså – mer spent på om jeg får til det opplegget jeg ser for meg. Men jeg tenker det går bra, det der. Innadvendt er ikke det samme som svakelig, liksom.

– Hvordan tenker du over din rolle i A-laget?

– Jeg var han der rappekisen på sisteverset som kom inn og eide, superchill jobb, det. Etter hvert ble jeg han som spilte inn, produserte og mixet alle greiene, samtidig som jeg var rappekisen. Det er en veldig naturlig rollefordeling i A-laget. Men hvorfor sier jeg «var»? Jeg «er» jo det, A-laget er ikke oppløst. Ennå!

Selv om det ikke er noen grunn til at P skal snakke i fortid, så er det flere som har lurt på hva som skjedde med A-laget og hvor platen ble av.

– Vi var så teite at vi inngikk en avtale med noen folk på et kontor i Oslo. Med en gang A-laget begynner å få sånn der bransjemailer med frister og drit som må gjøres, så slutter A-laget å være A-laget. Sånt går inn på alle oss, vi har pesallergi. Så vi kuttet ut de greiene og ble A-laget igjen. Vi er dømt til å være uavhengig, men nå har vi nok sanger til en mixtape og ett og et halvt album, og lyst til å lage mer.

– En helt annen ting. «Noen» i Musikkmagasinet har sagt at det eneste som savnes på «Regnmannen» er et sånt klassisk fram-og-tilbake-fortellende vers – slik som du og Vågard hadde sammen på «Sonar Ut»-remixen. Kan vi få flere sånne, plis?

– Meg og Vågard har faktisk store planer for mer back 2 back rap attacks, kanskje en hel EP eller nokke.

På singelen «Vikje være i din verden» rapper Store P følgende: Eg e den originale / De andre følger bare etter. Og 2013 var det året da flere bestemte seg for å følge etter Store P. Bergensrapperne i Yoguttene fikk relativt mye nasjonal oppmerksomhet, der de under navnene Handerre Linni, Onge Anka, Jenny Skavland og Idol Tone rappet med ansiktet skjult.

De har Store P som forbilde, og prøvde også til en viss grad å høres ut som han og tok mye av rapstilen hans. Samtidig som de gir P all kred og var helt klare på at det var han som var forbildet.

– Hva tenker du om dette? Er det sant at imitasjon er den høyeste form for ros? Eller er det litt trist at det blir en morsom «gimmick» ut av stilen din?

– Nei, jeg er ganske enig, jeg. De kunne tatt stilen sin fra en rapper som ikke er fra samme by som dem, det fins en milliard folk der ute som kan kopieres. Tenk deg at du strikker en genser med et jæla fett mønster som ingen har sett før, og du selger genseren i strikkegenserbutikken din i rød, blå, grønn, svart, hvit, gul, lilla og oransje. Så kommer det en eller annen jæla løk og kjøper lokalet ved siden av deg og begynner å selge en fake, ironisk distansert westerdahls-versjon av genseren din som kun kommer i grå polyester. Men det er ikke sånn at jeg ikke er vant til at folk låner av meg, det har skjedd jevnlig siden 2005. Men altså, uten alle de falske Rolex-ene hadde ikke en ekte virket like spesiell. Jeg regner med at de som vet kedetgåri, vet kedetgåri.

– Du er jo en innadvendt fyr og i tematikken på plata er det gjennomgående det der med din egen verden, samt at tittelen henspiller på Dustin Hoffmans Oscar-belønnede rolle som autist i «Rain Man». Du er åpenbart veldig språkmektig, men liker ikke spesielt godt å prate med folk ...?

– Nei asså, jeg vet ikke helt. Jeg har jo ikke blitt undersøkt! Men liker å sitte og speise ut, konse på ting i noen timer om gangen. Det er sikkert derfor jeg blir rastløs og irritert av tyting kun for tytens skyld. Det er jo ikke sånn at jeg ikke kan snakke med folk, men av og til er det jæla vanskelig å la seg engasjere.

– Det med språket, kommer det fra noe sted? Er du for eksempel også opptatt av litteratur og poesi?

– Vet ikke helt, men noe kommer sikkert delvis fra Roald Dahl og Ole Lund Kierkegaard. Ikke særlig opptatt av poesi og sånn, men jeg liker ting som er godt skrevet. Jeg liker «Otto er et neshorn».

– Rapbloggeren Juicemannen Hugo skriver om Store P og A-laget i svenske Nöjesguiden. Han mente at det er forfriskende med skandinavisk rap som kan dras tilbake til sørstatene.

– Ja, jeg så det. Det er alltid fett når folk som har peiling på det samme som deg, gjenkjenner greiene. Som en gang noen kiser spurte meg om jeg ikke hadde hørt på Mr. 3-2, dødsfett at det fins folk som catcher de der smale referansene våre. Har jo ikke kun hørt på sørstatsrap, men liker når ting er tilsynelatende uforståelig – som det ofte er i sørstatsrap.

Bydelsmusikk har vært i vinden i Bergen de siste årene, der postnummer og identitet i musikken har hengt sammen på mer eller mindre vellykka måter. «Regnmannen» er (heldigvis) mer global og stedløs enn som så.

– Men hva slags forhold har du til ditt hjemsted Fyllingsdalen? Ryktene (ja, eller forfatter Erlend Nødtvedt som jeg deler kontor med) påstår at du var en habil fotballspiller på Fyllingen. Kan du utdype? Var du bedre enn Erik Huseklepp som du spilte på samme lag med?

– Fyllingsdalen forever, tar meg en tur ut nesten hver søndag. Jeg husker ikke om Nødtvedt var med på laget da jeg og Huseklepp var der, i så fall var det et jæla luddig trehodet angrepsmonster. Jeg var jæla god helt til jeg var 16 og en lei strekk ødela, skulle på kretslaget og greier. Skamsurt, men det er vanskelig å si ... Jeg var ikke like liten og ego som Huseklepp, i hvert fall.

– Føler du deg beslektet med Philip Seymour Hoffman siden dere begge var sidekicks som stjal showet og ble superstars?

– Nei, han hadde jæla mye penger. Penger og heroin. Jeg har ikke prøvd noen av delene.

musikk@klassekampen.no

Fakta

Store P:

• Petter Sundby, født 1984 og fra Fyllingsdalen, står bak navnene Store P, Shto P eller Pete’n.

• Er produsent og rapper i gruppen A-laget, og har deltatt på en rekke andre norske raputgivelser.

• Slipper i dag soloalbumet «Regnmannen», som allerede har blitt svært godt mottatt av kritikerne.

Artikkelen er oppdatert: 10. februar 2014 kl. 13.22
Mandag 10. desember 2018
Syv kvelder med Bob Dylan i New York, tretti år etter at hans fortsatt pågående Never Ending Tour startet. Vi var der.
Mandag 3. desember 2018
Vi dro hjem til Prøysens vei for å snakke med Stig fra Hamar om hvem eller hva Unge Ferrari er – og om hvem av de to som albumdebuterte forrige uke.
Mandag 1. oktober 2018
«Kulla» er et godt ord med en god lyd, og så minner det om Villa Villekulla. «Et hus der man kan leke, og bevare barnet i seg. Det er nok alvor i livet.»
Mandag 1. oktober 2018
AlbumThea Hjelmeland«Kulla»Thea Music/MusikkoperatøreneHHHHHJHan var som en far for meg. Farleg,...
Mandag 24. september 2018
Noen bølger ser man ikke før de slår deg over ende. Forfatteren av ferske «Nye hiphophoder» håper han fikk med seg også litt av fremtiden denne gangen. Det vil tida vise.