Fredag 31. januar 2014
OVER OG UT: Annette Vilhelmsen, leder i Socialistisk Folkeparti, kunngjorde på en pressekonferanse i går at hun går av som partileder og at SF går ut av den danske regjeringen. Foto: Keld Navntoft, NTB/Scanpix
• SF trekker seg fra regjeringen i Danmark • Full oppløsning etter Goldman Sachs-krangel
Ding Dong for SF i Danmark
Undersak:

Pressen skåner Gucci-Helle for kritikk

Politisk redaktør i Weekendavisen Arne Hardis mener Sosialdemokratene har sluppet svært billig unna i striden om salget av Dong Energy, ikke minst tatt den store folkelige motstanden i betraktning. Han mener pressen i stor grad har gitt statsminister Helle Thorning-Schmidt en hjelpende hånd.

– Det er SF som har måttet ta alle kulene, selv om det også har vært uro internt i Sosialdemokratene, sier han.

Pressen har først og fremst konsentrert seg om krangelen internt i SF og deres varslede avgang fra regjeringen, framfor kritikken av Dong-salget.

Thorning-Schmidt avviste på sin side i går påstander om at hun hadde truet SFs leder Annette Vilhelmsen med å kaste SF ut av regjeringen.

– Jeg har ikke stilt noen ultimative krav eller truet SF-erne, sa hun på en pressekonferanse i København i går.

SFs folketingsmedlem Özlem Cekic hevdet tidligere på dagen at Vilhelmsen hadde sagt at SF ville kastes ut dersom partiet ikke samlet sluttet opp om salget av Dong Energy.

Regjeringen til Thorning-Schmidt blir sittende også uten SFs deltakelse, og det blir ikke behov for nyvalg.

Vilhelmsen bekreftet i går at SF fortsatt vil være parlamentarisk grunnlag for regjeringen og sikrer sammen med venstreradikale Enhedslisten dermed regjeringen fortsatt parlamentarisk flertall.

SFs avgang sørger for at seks SF-ministre vil byttes ut med ministre fra Socialdemokratene og De radikale. Ministerpostene som nå må fylles er helseminister, utenriksminister, miljøminister, sosial, barne- og integrasjonsminister, skatteminister og transportminister.

KLOKKENE RINGER: Socialistisk Folkeparti er ute av regjeringen og i alvorlig krise. Salget av energigiganten Dong Energy til finansverstingen Goldman Sachs ble for mye å svelge for partiets medlemmer.

Danmark

– Dette er historisk. Venstrefløyen forsøkte å ta på seg regjeringsansvaret midt under en økonomisk krise, men mislyktes, sier politisk redaktør i danske Weekendavisen Arne Hardis til Klassekampen.

Socialistisk Folkeparti trakk seg i går fra det danske regjeringssamarbeidet etter en heftig krangel om ytterligere privatisering av dansk energisektor. SF har sittet i regjeringen til statsminister Helle Thorning-Schmidts Sosialdemokrater og liberalistene i De radikale siden 2011.

Bruddet kommer etter at en rekke av SFs folketingsmedlemmer ikke ville godkjenne sin egen partiledelses støtte til den omstridte avtalen som ble undertegnet bare timer etter at SF trakk seg i går: Da solgte den danske stat 19 prosent av sine aksjer i energigiganten Dong Energy til den amerikanske investeringsbanken Goldman Sachs.

Fakta

SF ut av regjeringen:

• Socialistisk Folkeparti har trukket seg fra det danske regjeringssamarbeidet etter intern krangel rundt salget av energigiganten Dong Energy til den amerikanske investeringsbanken Goldman Sachs.

• Den danske stat har eid 76 prosent av Dong Energy, men selger 19 prosent av sine aksjer til Wall Street-giganten.

• Flere folketingsmedlemmer nektet å støtte partiledelsens krav om støtte til salget av energiselskapet. Avtalen er også svært lite populær i den danske befolkningen.

• Dong Energy har virksomheter i Danmark, Norge, Sverige, Tyskland, Nederland, Polen, Frankrike og Storbritannia.

Lillebror forsvant

Dong-salget har skapt enormt sinne blant SFs medlemmer, og de siste dagene har flere trukket seg fra lederverv i protest mot partiledelsen. På gårsdagens pressekonferanse annonserte partileder Annette Vilhelmsen at hun trekker seg etter at hun ikke maktet å samle partiet om ledelsens linje. Vilhelmsen hadde sittet som SF-leder siden oktober 2012 etter at forgjengeren Villy Søvndal trakk seg etter hard kritikk.

– Vilhelmsen ble valgt med stor majoritet og skulle sørge for at SFs sjel var intakt i regjeringssamarbeidet. Det har hun ikke klart, sier Hardis.

Istteden har SF i løpet av regjeringssamarbeidet blitt presset ut i rollen som lillebror. Hardis tror det nå vil gå lang tid før noen vil ta SF på alvor om de skulle søke regjeringsmakt igjen. Han sier imidlertid at partiet får en sjanse til å samle seg «når de nå trer ut av eksperimentet de viste seg å ikke være kledd for».

Upopulær avtale

Skillet i SF mellom en høyreorientert partiledelse og mer radikale folketingsmedlemmer har kommet svært tydelig fram i saken om salget av Dong til Goldman Sachs. For mange har den amerikanske investeringsbanken vært et grelt symbol på Wall Streets grådighet og svindelpraksisen som var med på å skape finanskrisa som dansk økonomi har fått svært hard medfart av.

SF-medlemmer har nektet å støtte en avtale som sørger for at regjeringen gjør Goldman Sachs til en avgjørende partner i dansk energipolitikk gjennom Dong Energy.

– Det er viktig for meg at de som bestemmer over Danmarks energiforsyning ikke primært handler ut fra profitthensyn, men ut fra samfunnshensyn, sa SFs Özlem Cekic i en pressemelding i går.

Regjeringen med finansminister Bjarne Corydon har på sin side framstilt Dong-salget som et nødvendig økonomisk grep. Den danske befolkningen har derimot ikke latt seg overbevise om at det er lurt å gi Goldman Sachs kontroll over blant annet den danske vindmølleparken danskene er stolte av.

– En overveldende folkemajoritet sier nei til å selge til Goldman Sachs. Mindre enn 20 prosent støtter dette. Regjeringen sier den har fått det beste mulige tilbud, men det er likegyldig når dette handler om vind og kapitalismens aller ondeste ansikt, sier Hardis.

200.000 dansker har underskrevet en kampanje mot avtalen.

Det har også kommet fram at Goldman Sachs har opprettet selskap i Luxembourg som skal hjelpe til med å unngå beskatning og plassere kommende gevinster i skatteparadiset Cayman Islands.

– Når de ikke kommer til å betale skatt så rokker det ved hele grunnstrukturen i den danske oppfattelse av hvordan ting skal være.

eirikgs@klassekampen.no

Lørdag 25. mai 2019
SENSUR: Det amerikanske forsvarsdepartementet har offentliggjort nye anklager mot Julian Assange. Anklagene er et åpent angrep på pressefriheten i USA, skriver The New York Times.
Fredag 24. mai 2019
MAYXIT: Brexit-general Boris Johnson har lenge og nøye beredt grunnen for å ta over etter Theresa May. Nå rykker målet nærmere.
Torsdag 23. mai 2019
AUST-UTVIDINGA: I Slovakia røysta berre 13 prosent ved førre europa­parlaments­val. I årets EU-val kan høgre­populisme mobilisere fleire.
Onsdag 22. mai 2019
MAKTKAMP: Utestengelsen av Huawei er et ledd i USAs handelskrig med Kina, sier Nupi-forsker ­Karsten Friis.
Tirsdag 21. mai 2019
ADVARER: Søndag landet en rakett i nærheten av USAs ambassade i Bagdad. «Hvis Iran vil gå til krig, vil det bli den offisielle slutten på Iran», skrev Donald Trump på Twitter.
Mandag 20. mai 2019
I GANG: Forhandlingene mellom protestbevegelsen og hæren i Sudan starter igjen. Lørdag demonstrerte islamister av frykt for å bli holdt ute.
Lørdag 18. mai 2019
STØTTE: Medlemslandene i Europarådet ble enige om å beholde Russland som medlem. Generalsekretær Thorbjørn Jagland fikk støtte fra Tyskland og Frankrike.
Torsdag 16. mai 2019
SPENT: USA flytter presset på Iran videre til Irak.
Onsdag 15. mai 2019
HANDELSKRIG: Jo lenger tollkrigen trekker ut og utvides, jo større blir de strukturelle virkningene.
Tirsdag 14. mai 2019
FARLIG: USA trapper opp sitt nærvær i Persiabukta. – Det er en reell fare for storkrig i regionen, hevder egyptisk Midtøsten-kjenner.