Fredag 24. januar 2014
USIKRE: Pernille Berg var i går hjemme med sin yngste datter Hanne Elinor (snart to år.) Nå er familien usikre på om de vil la barna gå på en skole som drives som i Sandefjord.
Målstyringen i skolen har gått så langt at familien Berg har vurdert å sende barna til privatskole:
Vil ikke ha barna i skolen
Undersak:

Ordføreren vil ha evaluering

Ordfører Bjørn Ole Gleditsch (H) i Sandefjord innrømmer at skolesaken har blitt en belastning for kommunen. Nå lover han å få på plass endringer før neste halvårsevaluering til sommeren.

– Personlig har ikke vært med på å fatte vedtaket om dette avkrysningsskjemaet. Det er det et hovedutvalg innenfor skolepolitikken som har gjort, sier Gleditsch.

– Du står ikke inne for måten skolen er organisert på i din egen kommune?

– Vi har besluttet at vi skal evaluere denne ordningen, og at Utdanningsforbundet og foreldrerepresentanter skal inkluderes i denne prosessen på en god måte. Og så må vi sørge for at vi får endringer på plass allerede før sommeren, slik at dette evalueringsskjemaet ikke ser likt ut ved neste halvårsevaluering, sier ordføreren, som nå vil legge konfliktene bak seg.

– Det er klart at denne saken ikke har gitt noe positivt inntrykk av hvordan skolen fungerer i Sandefjord, sier han.

STRID: Pernille Berg i Sandefjord nekter å godta at datteren hennes på seks år skal vurderes med 70 ulike kryss hvert halvår. Da får hun klare seg uten tilbakemeldinger, svarer skolen.

– Jeg går ikke med på at min datter skal evalueres på denne måten, sier Pernille Berg.

Tobarnsmoren i Høyrestyrte Sandefjord kommune sitter med et fyldig dokument foran seg. Det viser hvordan skolene i Sandefjord vil evaluere datteren hennes, Leonora (6), som går i 1. klasse.

Hver jul og sommer skal læreren krysse av for 70 ulike punkter for måloppnåelse i store og små oppgaver. Gjennom enkle kryss for «under forventet måloppnåelse», «tilfredsstillende måloppnåelse», «over forventet måloppnåelse» og «ikke påbegynt» skal skolen dokumentere alt fra Leonoras evne til å leke med andre barn til å legge sammen to og to.

– Jeg og mannen min er egentlig motstandere av privatskoler, men det som skjer i den offentlige skolen i Sandefjord har fått oss til å vurdere om barna kan gå et annet sted, sier Berg, som presiserer at tilliten til datterens lærer er grunnen til at de fremdeles har henne i den offentlige skolen.

Fakta

Skolestriden i ­Sandefjord:

• I 2011 startet skolene i Sandefjord med en ordning der elevene hvert halvår vurderes etter en omfattende avkrysningsskjema.

• Skjemaet har 70 ulike målpunkter innen fagene norsk, matematikk og engelsk, og læreren må vurdere om eleven har oppnådd over, under, eller som forventet måloppnåelse på hvert enkelt punkt.

• Målstyringen i Sandefjord-skolene har skapt stor strid etter at to lærere nektet å fylle ut skjemaene. De argumenterer med at dette er det samme som karakterer, og har fått stor støtte fra foreldre og andre lærere.

• De to lærerne risikerer nå å miste jobben fordi Sandefjord kommune mener de har begått en ordrenekt.

Foreldrene må gi karakter

Avkrysningsskjemaet, eller «tippekupongen» som Pernille Berg kaller den, er et ledd i Sandefjord kommunes målstyring i skolen.

I tillegg forventes det også at foreldrene hver torsdag skal sette seg ned med barna sine og gi en vurdering av den siste ukas lekser. Her kan foreldrene velge mellom å gi en stjerne for god innsats, en smilemunn for middels innsats, og en sur munn for dårlig innsats. I denne vurderingen skal også barna rangere sin egen innsats.

– Jeg kjenner til flere foreldre som sitter med gråtende barn hver torsdag når de skal gå gjennom denne runden. For vår del fikk Leonora tårer i øynene hvis hun ikke fikk stjerner på alt, og da skjønte vi at vi måtte kutte dette ut, sier Berg.

Nekter å gi evaluering

Nå er familien Berg en av flere familier som har sagt nei til Sandefjord-skolens målstyring. Det har resultert i at kommunens skoler har satt hardt mot hardt: De nekter nå å gi noen form for skriftlig vurdering til familier som reserverer seg mot avkrysningsskjemaene.

– Vi har gitt beskjed om at vi ikke ønsker at Leonora skal evalueres etter kryss, men vi ønsker likevel å få en vurdering av hvordan datteren vår gjør det på skolen. Etter at vi tok opp dette, fikk vi beskjed om at skolene har en policy om at foreldre som reserverer seg mot kryss heller ikke vil få noen vurderinger, sier Berg.

På tross av at familien vil reservere seg mot kryss, opplyser skolens rektor at de likevel forbeholder seg retten til å evaluere Leonora med det samme avkrysningsskjemaet.

«Jeg ønsker å understreke at skolen har gjennomført og vil komme til å gjennomføre vurderinger for internt bruk i forbindelse med oppfølging og dokumentasjon», skriver rektoren i en e-post Klassekampen har fått tilgang til.

– Barna føler seg dumme

Evalueringsskjemaene i Sandefjordskolen har utviklet seg til en turbulent sak for kommunen. Klassekampen har tidligere omtalt hvordan de to lærerne Marius Andersen og Joakim Bjerkely Volden står i fare for å miste jobbene sine, fordi de to har nektet å evaluere elevene sine etter et avkrysningsskjema.

De to lærerne får nå massiv støtte fra Pernille Berg og nesten 5000 personer som har meldt seg inn i Facebook-gruppen «Foreldre mot målstyring».

– Vi er mange foreldre som har et brennende engasjement for å få fjernet dette systemet. Jeg har hørt andre foreldre fortelle om at barna deres føler seg dumme når de får dårlige kryss, og at de får bevist dette hver torsdag med evalueringen av leksene.

– Hvorfor er det et problem at skolen evaluerer elevene?

– Det er ikke sånn at vi ikke ønsker vurdering og tilbakemelding av hvordan ungene våre gjør det på skolen, men vi ønsker ikke at det skal gjøres med disse kryssene. Dette er i praksis karakterer for barn helt ned i 1. klasse, og det eneste dette hjelper for er at skolen og kommunen skal kunne skape en illusjon om at de har kontroll over hver enkelt elevs utvikling, sier Berg.

Juridisk gråsone

Ifølge opplæringsloven har alle elever rett til en løpende vurdering. Utdanningsforbundets nestleder Steffen Handal reagerer på hvordan skolene i Sandefjord nå nekter å gi enkelte foreldre en skriftlig vurdering av barna.

– Sandefjord kommune beveger seg i et tvilsomt juridisk farvann når de legger seg på denne linja, sier han.

Handal forteller at forbundet følger skolekonflikten i Sandefjord tett, og han ber nå kommunen om å gå inn for en fredelig løsning.

– Kommunen bør legge denne ordningen på is og gå i dialog med lærere, skoleledere og foreldre. Da bør de komme fram til et system som ikke framprovoserer denne type reaksjoner.

Det har ikke lykkes Klassekampen å få en kommentar fra skole- og barnesjef Simen Seeberg i Sandefjord kommune.

siment@klassekampen.no

Tirsdag 20. august 2019
KRISE: – Dersom andre partier ikke synes at Granavolden-erklæringen er god nok, så får de trekke seg fra regjeringen, sier Venstre-ordfører Lena Landsverk.
Mandag 19. august 2019
ADVARSEL: Russland har rustet opp. Hvis ikke Norge følger etter, vil USA ta over kontrollen i norske nærområder. – Da mister vi stadig mer råderett, sier forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen.
Lørdag 17. august 2019
AVLYSER: Hurtigruten må avlyse to planlagte cruise til Frans Josefs land fordi Russland nekter skipene å seile i russisk farvann.
Fredag 16. august 2019
AVFALL: Landbruket er blant de beste i klassen i plast-retur. Likevel blir mer enn 2000 tonn brukt plast hvert år ikke levert til retur.
Torsdag 15. august 2019
VARME: Da broren til den terrorsiktede la ut en video der han deler sin desperasjon, strømmet norske muslimer til kommentarfeltet for å dele kondolanser, lykkeønskninger og hjertesymboler.
Onsdag 14. august 2019
SKUFFET: – Vi trenger en regjering som står imot muslimhets gjennom handlinger og ikke bare ord, sier Irfan Mushtaq. Her forteller han hvordan han opplevde den dramatiske eid-helga.
Tirsdag 13. august 2019
HØYREEKSTREM: Skribent Lasse Josephsen mener Philip Manshaus ble radikalisert på nettet. Han tror det kommer flere angrep fra unge høyreekstreme menn.
Mandag 12. august 2019
HAT: Samtidig som hver tredje nordmann har utpregede fordommer mot muslimer, har regjeringen avvist en egen strategi mot islamofobi. Nå må den komme, krever Venstres Abid Raja.
Lørdag 10. august 2019
STORKOALISJON: Norge ønsker seg en så stor og tung koalisjon i Persiabukta som mulig, sier forsvars- ministeren.
Fredag 9. august 2019
SKILLE: Jonas Gahr Støre (Ap) mener andelen heltidsansatte blir høyere når Ap har ordføreren i kommunen. Tall fra Kommunenes Sentralforbund viser at han trolig har rett.