Torsdag 16. januar 2014
FOR LOVEN: Fabian Stang sier at han ikke tror at sexkjøpsloven har ført til merkbart mindre prostitusjon, men at en opphevelse av loven likevel kan føre til en økning av sexsalget.
Fabian Stang frykter at det vil bli mer prostitusjon dersom sexkjøploven fjernes:
Har snudd om sexkjøp
ADVARER: Oslo-ordfører Fabian Stang var motstander av å innføre sexkjøpsloven. Nå advarer han mot konsekvensene ved å fjerne den, slik hans eget parti og et borgerlig flertall på Stortinget ønsker.

SEXKJØP

– Det finnes kanskje ikke noe vakrere enn sex i et menneskes liv. Men dette må være mellom mennesker som er med på det frivillig, og på en måte hvor man har gjensidig respekt. Dette tror jeg ikke det er mulig å betale for, sier Fabian Stang til Klassekampen.

Nå forteller Oslo-ordføreren at han har snudd i sitt syn på sexkjøpsloven. Mens han tidligere var motstander av å innføre et forbud mot å kjøpe sex, frykter han nå for konsekvensene av å fjerne den omstridte loven.

– Selv om jeg var motstander av et forbud, så betyr ikke det nødvendigvis at det er opplagt at forbudet bør oppheves når det først er innført. Om vi opphever forbudet nå kan det oppfattes som et signal om at det er greit å kjøpe sex. Det tror jeg ikke det er noen som ønsker, sier han.

Fakta

Sexkjøpsloven:

• Sexkjøploven ble innført i 2009, og den blå regjeringen ønsker nå å fjerne denne loven.

• I en meningsmåling gjennomført av Sentio for Klassekampen, ble et representativt utvalg på 1000 personer stilt spørsmålet: «Mener du eller mener du ikke at forbudet mot kjøp av sex bør oppheves?» Her svarte 65 prosent at de vil beholde loven, 20 prosent at de vil oppheve den, og 15 prosent svarte «vet ikke».

• Regjeringen har bestilt en gjennomgang av sexkjøpsloven fra Vista Analyse. Resultatene fra denne kommer til sommeren.

Flertall for å oppheve loven

2. januar presenterte Klassekampen en undersøkelse som viser at 65 prosent av befolkningen vil beholde sexkjøpsloven i sin nåværende form. Likevel ønsker både Stangs moderparti Høyre, regjeringspartnerne i Frp og de borgerlige støttespillerne i Venstre å oppheve sexkjøpsloven.

Sammen kan disse partiene danne et flertall for en ny politikk, og regjeringen har gitt selskapet Vista Analyse AS oppdraget med å legge fram en evaluering av loven til sommeren.

Før jul gikk imidlertid byrådsleder Stian Berger Røsland ut og advarte mot en slik politikk. Til Dagbladet tok han til orde for å forby både kjøp og salg av sex, og han argumenterte med at en opphevelse av sexkjøpsloven vil føre til frislipp av prostitusjon i hovedstaden.

Fabian Stang sier nå at han har forståelse for utspillet fra byrådslederen.

– Jeg forstår ethvert forslag som har som mål å redusere prostitusjonen, selv om jeg ikke er så naiv at jeg tror at vi kan fjerne det helt. Byrådslederen får jo både se med egne øyne hva som foregår her i Oslo, og han får mange frustrerte innspill fra byens borgere.

Vil være lojal mot partiet

– Ønsker du et forbud også mot salg av sex?

– På lang sikt er jeg nok ikke så glad i denne typen forbud. Jeg er mer opptatt av det holdningsskapende arbeidet, og så får vi vente og se hva som kommer ut av arbeidet med å evaluere dagens lov.

– Legger Oslo Høyre seg nå på en annen linje enn resten av partiet?

– Vi har et landsmøtevedtak på at det skal oppheves, og jeg er lojal mot sånne vedtak. Demokratiet i partiet må få lov til å ta den avgjørelsen, men jeg er glad for at vi nå skal få en evaluering og en debatt først.

– Ungdomspartiene til Høyre, Frp og Venstre gikk nylig ut og krevde fortgang i skrotingen av loven. Hva vil du si til de som har det travelt med å tillate sexkjøp?

– Da vil jeg si at ulempen med å bli litt gammel er at man stadig tenker seg om.

– Ikke mindre prostitusjon

Ordføreren mener prostitusjonen er et problem det er vanskelig å finne enkle løsninger på.

– Jeg er tilbakeholden når det gjelder å jage et problem fra et område for å rydde opp. De utfordringene vi har i denne byen kan vi ikke gjemme ved å sende folk bort. Sånn sett har det vært en vekker at det har foregått på paradegata Karl Johan.

Stang sier at han ikke tror at sexkjøpsloven har ført til merkbart mindre prostitusjon i hovedstaden, men at en opphevelse av loven likevel kan føre til en økning av sexsalget.

– Inntrykket jeg har fått fra politiet er at en del av prostitusjonen nå er skjult, uten at det nødvendigvis betyr at det har blitt redusert. Jeg har også vært ute og kjørt med politiet om natta, og da ser vi at det fremdeles er en del prostituerte ute.

siment@klassekampen.no

Torsdag 20. juni 2019
MÅLING: 7 av 10 på Stovner er svært negative til den nye bomringen i Oslo. Innvandrerbutikkene i sentrum frykter å miste kunder.
Onsdag 19. juni 2019
HISTORISK: Arbeiderpartiet ligger an til å gjøre historiens dårligste lokalvalg. Deler av partiet åpner nå for en lederdiskusjon.
Tirsdag 18. juni 2019
NEI: Venstre og KrF sier ja til Rita Otterviks (Ap) invitasjon til reforhandling av asylforliket, men Ap sentralt ønsker ingen endring.
Mandag 17. juni 2019
I FELLA: Arifi M. Ali studerte og jobbet for å slippe å gå på Nav. Nå tvinger høy kommunal husleie henne til å søke sosialhjelp.
Lørdag 15. juni 2019
GIR LITE I KASSA: Samferdselsministeren vil kutte bompenger ved å stanse arkitekttegnede T-banestasjoner og blomsterkasser i Oslo. Besparelsen kan gi 2,56 meter ny E 18.
Fredag 14. juni 2019
SÅRBART: Ei reservevasskjelde for hovudstaden har blitt utgreidd sidan 1965. No vil Oslo-politikarane utgreia meir. Vass­direktøren åtvarar.
Torsdag 13. juni 2019
ALARM: Over 2000 er blitt sjuke av bakterieinfisert drikkevatn på Askøy. Mattilsynet slår alarm om gamle ­leidningsnett og dårlege reservevatn fleire stadar.
Onsdag 12. juni 2019
TVIL: Unge Venstre var den ivrigste pådriveren for å gå inn i Erna Solbergs regjering. Nå har ungdoms­partiet holdt krisemøte om regjeringsdeltakelsen.
Tirsdag 11. juni 2019
TAUSE: Nordkapp kommune gikk inn for privatisering av Nordkapplatået etter hemmelige møter med Scandic og Rica. Nå vil ingen fortelle hva som skjedde på møtene.
Lørdag 8. juni 2019
TIL BUNNS: Venstre får 1,5 prosent og gjør sin dårligste måling noensinne. Med slike tall ville partiet blitt utradert fra Stortinget. Trine Skei Grande vil ikke kalle målingen krise.