Onsdag 15. januar 2014
BEKYMRET: – Man kan ikke kutte 80 år med fagkompetanse uten at det går utover kvaliteten på bokhandelen, sier Ola Jostein Jørgensen, forfatter og fagansvarlig for skjønnlitteratur i Norli Universitetsgata.
• Landets nest største bokhandel blir mindre • Flere fagansatte kommer til å miste jobben
Fagansatte må gå i Norli
Undersak:

Hele Norli Libris-kjeden må kutte

John Thomasgaard, daglig leder i Norli Libris, forteller at personalkostnadene skal reduseres i hele bokhandelkjeden. I 2012 gikk Norli Libris med 43 millioner kroner i underskudd.

– Norli har hatt underskudd i selskapet i mange år. Når markedet ikke vokser mye må man jobbe med kostnadene, sier Thomasgaard.

Han håper at driftsresultatet for 2013 vil bli bedre, men sier at det fremdeles er behov for å kutte i antall ansatte.

– Personalkostnader er en av de få tingene som er justerbare. Vi har allerede gjort ganske mye rundt leiekontrakter og har lukket de ulønnsomme butikkene, sier han.

Blant butikkene som skal stenge er Libris Grensen i Oslo. I fjor ble avdelingen i andre etasje ryddet for bøker, og i mai lukker dørene for godt. Også i denne bokhandelen blir det oppsigelser, forteller Jørgensen.

– Hva tenker du om at det særlig er de ansatte som trekkes fram i begrunnelsen for at Norli Universitetsgata vant Årets bokhandel?

– Det er kjempehyggelig, og et kvalitetsstempel som vi er stolt av.

– Kan kvaliteten på butikken opprettholdes når dere nå kutter flere årsverk?

– Ja, det føler jeg meg ganske sikker på. Vi er nødt til kutte, vi kan ikke drive med 50 millioner kroner i underskudd, sier han. Norli Universitetsgata skal bygges om og drives på et mindre areal enn i dag. Thomasgaard forteller at det vil være naturlig å kutte i enkelte fagområder.

– Noen områder selger ganske lite, slik som helsefag. Vi skal tilrettelegge for å drive mer effektivt og vil gjøre det lettere å finne fram i butikken.

En fjerdedel av de fagansatte i Norli ­Universitetsgata må trolig gå. Det vil svekke bokhandelen, mener fagansvarlig for skjønnlitteratur i butikken.

BOKHANDEL

Bokhandelen Norli Universitetsgata i Oslo trekkes ofte fram som en av landets beste. I fjor ble den kåret til Årets bokhandel av Forfatterforeningen. Nå må en firedel av de fagansatte gå. Det vil definitivt svekke bokhandelen, tror Ola Jostein Jørgensen, forfatter og fagansvarlig for skjønnlitteratur i butikken.

– Norli i Universitetsgata har alltid vært kjent for fagkunnskap og enormt stort utvalg. Det er jeg veldig redd for at står for fall med et såpass dramatisk kutt, sier han.

Fakta

Norli Libris-kjeden:

• Eid av Aschehoug Forlag (51 prosent) og Norgesgruppen (49 prosent).

• Gikk med 260 millioner kroner i underskudd i perioden 2008-2012.

• Ble reddet fra konkurs av eieren Aschehoug i 2009.

• Flaggskipet Norli i Universitetsgaten er en av Nordens største bokhandlere.

• Etablert i 1890.

• Er Norges største bokhandlerkjede i 2009, med 87 butikker. I tillegg kommer 78 franchisebutikker.

Kilder: Norli/Wikipedia/Atekst

Hele kjeden kutter

Det er ikke bare Norli-filialen som må kutte. Etter flere år med store underskudd i hele Norli Libris-kjeden, fortsetter eierne i Aschehoug forlag og NorgesGruppen jakten på nye sparetiltak. Sist uke var turen kommet til kjedens flaggskip i Universitetsgata. Da fikk de ansatte beskjed om at de må nedbemanne med inntil 10,5 årsverk. Fem til seks årsverk skal ifølge Jørgensen kuttes i den faste staben på rundt 20 heltidsansatte fagmedarbeidere. Resten skal tas i deltidsstillinger og ved naturlig avgang.

– De som ser ut til å miste jobben har i snitt 10–12 års bokhandelserfaring. Man kan ikke kutte rundt 80 år med fagkompetanse uten at det går utover kvaliteten på bokhandelen, sier Jørgensen, som selv er blant dem som frykter oppsigelse.

Bokhandelen i Universitetsgata er kjent for sitt store utvalg, med over 70.000 titler stående i hyllene og egne avdelinger for blant annet psykologi, medisin og historie. Norli varsler at det også skal kuttes i fagområdenes innkjøpsbudsjetter. Dessuten skal butikkarealet minkes.

– Det blir lengre mellom bokhandelansatte som kan hjelpe deg og gi deg noe innenfor akkurat det feltet du er interessert i. Resultatet blir mer ensrettede og kjedelige butikker, sier Jørgensen, som mener det er trist at Norli ikke anerkjenner personalets verdi.

– Det er dessverre tegn til at ideologien i de store bokhandelkjedene er at de ansatte gjør seg best som 19 år gamle studenter som jobber deltid. Det er liten vilje til å satse på fagansatte som er der over tid.

De ansatte ved Norli Universitetsgata var også en viktig grunn til at butikken ble kåret til Årets bokhandel i fjor. «Vi snakker om en stor kjede, men det er enkeltpersoner som utgjør forskjellen», står det i juryens begrunnelse.

– Bredden vår tar mye tid og krefter å opprettholde. Det er fullstendig utopisk å se for seg at man nå skal kunne fortsette på dagens nivå. Det er nok siste gang på mange år at butikken vinner Årets bokhandelpris, sier Jørgensen.

– En institusjon

Selma Lønning Aarø er nestleder i Forfatterforeningen og var med på å dele ut prisen for landets beste bokhandel til Norli i fjor. Hun synes det er leit at Norli mister mange dyktige og kunnskapsrike medarbeidere.

– Jeg er selv veldig glad i Norli, og liker å gå rundt og bare kikke på bøker og snakke med de høyt kvalifiserte medarbeiderne som jobber der. Norli er å regne som en institusjon og var en selvsagt kandidat til prisen for landets beste bokhandel, sier Selma Lønning Aarø.

Redaktør for bokhandlernes tidsskrift Bok & Samfunn, Dag H. Nestegard, påpeker at det er svært vanskelige tider for hele bokhandlerbransjen. Selv om de to andre bokhandlerkjedene Ark og Tanum går med overskudd, har konkurransen fra nettbokhandlere og e-bøker ført til trangere marginer.

– Det var mange som ble urolige i fjor da Notabene gikk konkurs, sier Nestegard. Han frykter at det norske bokhandlermarkedet skal slå følge med USA, der nedleggelser av bokhandlerkjeder har ført til nedgang i totalomsetningen av bøker.

– Da Borders gikk over ende i USA, viste det seg at hele markedet som denne bokhandelkjeden representerte bare forsvant. Hele bokbransjen i Norge håper at vi skal unngå en liknende situasjon i Norge. I så fall vil det ramme hele økosystemet, med store konsekvenser for forfattere, forlag og i alle andre ledd.

Innsparing igjen

Hovedtillitsvalgt for Handel og Kontor i Norli Libris, John Thomas Suhr, er bekymra for sine kollegaer som kan miste jobben.

– Dette er en alvorlig situasjon. Vi forstår heller ikke hvordan det skal være mulig å ivareta Norli i Universitetsgata som flaggskip når så mye fagkompetanse forsvinner ut av huset, sier John Thomas Suhr.

De tillitsvalgte sitter nå i drøftinger med ledelsen om de kommende oppsigelsene. Suhr betegner kravene til innsparing som svært krevende.

– Det har blitt jobbet hardt med lønnsomheten i konsernet i mange år, og vi har vært gjennom flere runder med innsparinger. Men et sted går grensen for hva som er mulig å gjennomføre av kutt i personalet.

kultur@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 15. januar 2014 kl. 10.07
Tirsdag 20. august 2019
Astrup Fearnleys sponsor anklages for folkerettsbrudd, mens Nasjonal­museet tar imot støtte fra skatte­paradis. Kunstnere mener debatten om «giftige donasjoner» må reises også her hjemme.
Mandag 19. august 2019
Medvirking og mediebruk er viktig i den kommende kulturmeldingen for barn og unge.
Lørdag 17. august 2019
Det internasjonale kunstfeltet er i ferd med å kutte sine bånd til rike filantroper. Det nye begrepet er «giftige donasjoner».
Fredag 16. august 2019
Det danske medie­konsernet Aller tok ut 100 millioner kroner i utbytte og konsern­bidrag fra Dagbladet i fjor. – Det virker ikke som avisa har behov for presse­støtte, sier medieviter.
Torsdag 15. august 2019
Lørdag åpner egyptiske Mohamed El Masrys utstilling i Oslo. Men kunstneren selv nektes visum fordi UDI frykter at han vil søke asyl. – Et angrep på min kunstneriske frihet, sier han.
Onsdag 14. august 2019
Terror fra ytre høyre har påvirket hvordan svenskene snakker om innvandring. – Sveriges historie med høyreekstrem vold har preget landet mer enn vi tror, sier Bjarne Riiser Gundersen.
Tirsdag 13. august 2019
Terrorforskere ber mediene tone ned omtalen av den terrorsiktede 21-åringen etter moskéskytingen i helga.
Mandag 12. august 2019
Fem studieplasser på journalistikk­utdanningen ved Oslomet reserveres til søkere med minoritetsbakgrunn. I år har bare to studenter kommet inn via kvoten.
Lørdag 10. august 2019
Kulturminister Trine Skei Grande ­ stiller til Fortnite-duell. Ellers er det lite som står på spill for kulturfolk under Arendalsuka.
Fredag 9. august 2019
Etter skyteepisodene i USA har en debatt om medienes terrordekning blusset opp. Forsker mener pressen bør bli restriktive med å navngi terrorister, men Redaktørforeningen frykter til mystifisering.