Fredag 20. desember 2013
Neshornet er Klassekampens kulturpris, og er laget av skulptøren Finn Hald.
Neshornvinnerne 2013
Årets vinnere av Neshornprisen har begge stridd med byråkratiet.

kulturpris

– Jeg vil takke for prisen, oppslagene og støtten, sa kunstner Vanessa Baird, som sammen med samfunnsforsker Rune Slagstad mottok neshornet under Klassekampen julelunsj torsdag.

Prisen fyller ti år i år og består av et diplom og et neshorn laget av keramiker Finn Hald. Baird takket for støtten gjennom det som ble en turbulent høst, hvor kunstverket hun skulle lage for Helsedepartementet ble avvist helt på tampen.

Hun påpekte at kunstneryrket er ensomt og at det derfor er ekstra fint med støtte fra andre mennesker:

– Jeg jobber under jorda, bokstavelig talt, og nå har jeg fått en støttegruppe uten å være et offer, sa hun med referanse til sitt kjelleratelierer.

Baird synes det er smigrende å få en pris som også er gått til Vigdis Hjorth, Per Petterson og Karl Ove Knausgård.

– Det er superhyggelig å være i et så godt selskap.

Baird er en inspirasjon, sa medprisvinner Rune Slagstad. Han viste til at de begge har måttet stri med mektige byråkrater, iblant de samme byråkratene.

Slagstad greide ikke å skjule at han var rørt over juryens begrunnelse for at han fikk prisen i år:

– Jeg er selv interessert i å berøre, så det passer bra, smilte professoren.

Slagstad trakk fram at han ikke alltid har hatt et uanstrengt forhold til venstresidas dagsavis. Han leste opp karakteristikker avisa ga ham den gangen han var nestleder i SV for rundt 30 år siden. Da het det om Slagstad at han var «en eksradikaler som opptrer som borgerskapets alibi, en apologet for et døende system», fortalte han lattermildt.

– Jeg har altså ikke alltid hatt et godt forhold til avisa, men det blir nå mer og mer et kjærlighetsforhold. Og det er fint å bli beæret av de rette, sa en beveget Slagstad.

– Det er et under at Klassekampen fortsatt finnes og har blitt landets beste politisk-kulturelle avis, sa han i sin tale, hvor han også hyllet de tidligere prisvinnerne Ottar Brox og Kåre Lunden for inspirasjon.

ellen.engelstad@klassekampen.no

Fakta

Neshornprisen:

• Klassekampens kulturpris, første gang utdelt i 2003.

• Består av et diplom og et neshorn utformet av keramiker Finn Hald (1929–2010).

• Årets jury besto av kulturredaktør Haakon Flemmen, nyhetsredaktør Mari Skurdal og ansvarlig redaktør Bjørgulv Braanen.

• Tidligere prisvinnere er: Per Petterson (2003), Hanne Ørstavik (2004), Karin Sveen og Ottar Brox (2005), Ebba Wergeland og Dag Seierstad (2006), Cecilie Enger og Jan Erik Vold (2007), Åsa Linderborg og Kåre Lunden (2008), Edvard Hoem (2009), Christine Koht og Geir Berdahl (2010), Karl Ove Knausgård og Solveig Aareskjold (2011), Vigdis Hjorth og Håkon Bleken (2012).

Artikkelen er oppdatert: 6. januar 2015 kl. 14.59
Mandag 9. desember 2019
I dag blir det klart om Cissi Wallin hadde lov til å navngi sin påståtte overgriper til 30.000 følgere. Advokat Jon Wessel-Aas råder kvinner til å begrense hvor mange de betror seg til.
Lørdag 7. desember 2019
Kulturminister Trine Skei Grande (V) overlater ansvaret for mediepolitikken til et byråkratisk utvalg som ikke må stå til ansvar for velgerne, mener Arbeiderpartiets Trond Giske.
Fredag 6. desember 2019
Neste år kommer to bredt anlagte true crime-serier om skandinaviske båtkatastrofer. De pårørende ønsker dem velkommen.
Torsdag 5. desember 2019
Forfatter og tidligere politileder Hanne Kristin Roh­de mener Baneheia-podkasten til TV?2 aldri burde vært kringkastet.
Onsdag 4. desember 2019
Denne uka presenteres 40 skjønn­litterære debutanter på Litteratur­huset i Oslo. Åtte av dem har ikke fått en eneste anmeldelse i riks­avisene.
Tirsdag 3. desember 2019
SV anklager regjeringen for å ofre breddekultur og frivillighet når overskuddet fra Norsk Tipping blir fordelt. Nå krever partiet opprydding.
Mandag 2. desember 2019
Tradisjonell satire kjem til kort mot Jair Bolsonaro, meiner opposisjonell filmskapar.
Lørdag 30. november 2019
Kan endeløse Facebook-diskusjoner ødelegge for den offentlige samtalen om litteratur? Det frykter kritikerne Henning Hagerup og Bernhard Ellefsen.
Fredag 29. november 2019
I Sverige vil flere høyrepartier nå krympe budsjettene til landets allmennkringkastere. – Også NRKs virksomhet kunne med fordel vært innskrenket, sier Morten Wold i Frp.
Torsdag 28. november 2019
Bokhandlerprisen går «alltid» til best­selgende forfattere. Nå etterlyser ­uavhengige bokhandlere innsyn i ­stemmegivningen.