Fredag 20. desember 2013
Neshornet er Klassekampens kulturpris, og er laget av skulptøren Finn Hald.
Neshornvinnerne 2013
Årets vinnere av Neshornprisen har begge stridd med byråkratiet.

kulturpris

– Jeg vil takke for prisen, oppslagene og støtten, sa kunstner Vanessa Baird, som sammen med samfunnsforsker Rune Slagstad mottok neshornet under Klassekampen julelunsj torsdag.

Prisen fyller ti år i år og består av et diplom og et neshorn laget av keramiker Finn Hald. Baird takket for støtten gjennom det som ble en turbulent høst, hvor kunstverket hun skulle lage for Helsedepartementet ble avvist helt på tampen.

Hun påpekte at kunstneryrket er ensomt og at det derfor er ekstra fint med støtte fra andre mennesker:

– Jeg jobber under jorda, bokstavelig talt, og nå har jeg fått en støttegruppe uten å være et offer, sa hun med referanse til sitt kjelleratelierer.

Baird synes det er smigrende å få en pris som også er gått til Vigdis Hjorth, Per Petterson og Karl Ove Knausgård.

– Det er superhyggelig å være i et så godt selskap.

Baird er en inspirasjon, sa medprisvinner Rune Slagstad. Han viste til at de begge har måttet stri med mektige byråkrater, iblant de samme byråkratene.

Slagstad greide ikke å skjule at han var rørt over juryens begrunnelse for at han fikk prisen i år:

– Jeg er selv interessert i å berøre, så det passer bra, smilte professoren.

Slagstad trakk fram at han ikke alltid har hatt et uanstrengt forhold til venstresidas dagsavis. Han leste opp karakteristikker avisa ga ham den gangen han var nestleder i SV for rundt 30 år siden. Da het det om Slagstad at han var «en eksradikaler som opptrer som borgerskapets alibi, en apologet for et døende system», fortalte han lattermildt.

– Jeg har altså ikke alltid hatt et godt forhold til avisa, men det blir nå mer og mer et kjærlighetsforhold. Og det er fint å bli beæret av de rette, sa en beveget Slagstad.

– Det er et under at Klassekampen fortsatt finnes og har blitt landets beste politisk-kulturelle avis, sa han i sin tale, hvor han også hyllet de tidligere prisvinnerne Ottar Brox og Kåre Lunden for inspirasjon.

ellen.engelstad@klassekampen.no

Fakta

Neshornprisen:

• Klassekampens kulturpris, første gang utdelt i 2003.

• Består av et diplom og et neshorn utformet av keramiker Finn Hald (1929–2010).

• Årets jury besto av kulturredaktør Haakon Flemmen, nyhetsredaktør Mari Skurdal og ansvarlig redaktør Bjørgulv Braanen.

• Tidligere prisvinnere er: Per Petterson (2003), Hanne Ørstavik (2004), Karin Sveen og Ottar Brox (2005), Ebba Wergeland og Dag Seierstad (2006), Cecilie Enger og Jan Erik Vold (2007), Åsa Linderborg og Kåre Lunden (2008), Edvard Hoem (2009), Christine Koht og Geir Berdahl (2010), Karl Ove Knausgård og Solveig Aareskjold (2011), Vigdis Hjorth og Håkon Bleken (2012).

Artikkelen er oppdatert: 6. januar 2015 kl. 14.59
Lørdag 15. desember 2018
Mens netthandel på bøker har tatt av i Sverige, foretrekker nordmenn fremdeles å handle bøker over disk.
Fredag 14. desember 2018
160 millioner kroner har det kostet å totalrenovere «Hestmanden». Nå må museumsskipet legge til kai fordi Kulturdepartementet ikke vil gi fem millioner kroner i økt støtte.
Torsdag 13. desember 2018
Mange var sikre på at Amazon ville etablere seg i Sverige denne høsten. Men satsingen lar vente på seg.
Onsdag 12. desember 2018
Finnmark fylkeskommune vil erstatte skolebibliotekarene med elevvakter og chatte­tjenester. Nå frykter Bibliotekforeningen at dette er starten på en ny trend.
Tirsdag 11. desember 2018
I medienes dekning av selvmord blir helsevesenet ofte utpekt som syndebukker, mener psykiatrisk sykepleier Rita Småvik. Hun frykter at det kan gjøre forebygging vanskeligere.
Mandag 10. desember 2018
MDG-politiker og forfatter Eivind Trædal har fått politiske motstandere på døra. Han mener grensa for aktivisme, også den kunstneriske, går ved dørstokken til folks privatliv.
Lørdag 8. desember 2018
Tilhengerne kaller det en revolusjon. Eks-statsråd Gudmund Hernes kaller det tøv. Hva handler moteordet «dybdelæring» om – dypest sett?
Fredag 7. desember 2018
TV 2 har innført ny instruks for omtale av selvmord. – Vi i mediene har medvirket til å skape tabuet rundt selvmord, sier nyhetsredaktør.
Torsdag 6. desember 2018
Regjeringens ønske om å lage stadig større museumsenheter kan svekke det lokale engasjementet ved småmuseene. Det frykter styreleder ved veterantoget Tertitten i Sørumsand.
Onsdag 5. desember 2018
Mannlige kunstnere står for hele 94 prosent av salgsinntektene i det norske andrehåndsmarkedet. Kunstner Lotte Konow Lund mener Nasjonalmuseet må ta sin del av ansvaret.