Tirsdag 21. august 2012
På tokt for de fattige
KAMPKLAR: Ordfører Juan Manuel Sánchez Gordillo tømmer spanske supermarkeder og gir maten til sultne spanjoler. - Vi kjemper en krig for de fattige, sier «Spanias Robin Hood».

Den økonomiske krisa har på ingen måte tatt sommerferie i Spania. Den nasjonale arbeidsledigheten har bikket 25 prosent. Økonomien krymper med 0,4 prosent. Og statsminister Mariano Rajoy annonserte i juli at 65 nye milliarder euro skal kuttes i statsbudsjettet i løpet av de neste to årene.


Bak alle tallene finnes en lang rekke menneskelige skjebner. Nå vil kommunistordføreren Juan Manuel Sánchez Gordillo fra byen Marinaleda i Andalucía lette situasjonen for Spanias trengende gjennom supermarked-raid, okkupasjoner av banker og protestmarsjer.


- Vi kjemper en krig for de fattige, sier Gordillo som blir kalt «Spanias Robin Hood» av spanske medier.


Matraid


Gordillo, som også er en av lederne for bondefagforeningen i Andalucía og sitter i det spanske parlamentet for venstreradikale Izquierda Unida, tar i bruk metoder Robin of Locksley ville ha applaudert. Tidligere denne måneden var Gordillo til stede da aktivister stormet et supermarked, fylte handlevogner med matvarer og forlot butikken uten å betale.


Maten ble deretter distribuert til ulike «matbanker» som deler ut mat til fattige spanjoler. Syv aktivister ble arrestert som en følge av aksjonen.


- Vi stjal for å gi til de fattige, fordi de rike allerede stjeler, sier Gordillo. Han har nå planer om at liknende aksjoner skal få bein å gå på i tida som kommer.


- Vi skal okkupere alle bankene og supermarkedene vi kan i Andalucía. Kjeltringene som forårsaket denne krisa må betale for konsekvensene, sier han til Financial Times.


Spansk unntak


Gordillo har lang erfaring fra kampen mot de rike. I tretti år har han vært ordfører i den spanske annerledesbyen Marinaleda. Byen har blitt drevet som et kommunistisk jordbrukskooperativ siden fattige bønder okkuperte området fra en lokal aristokrat på 1980-tallet. Byen drives gjennom direkte demokrati med folkemøter hvor beslutninger tas om lønninger, skatter og priser på kommunale tjenester.


De fleste i Marinaleda er ansatt i byens jordbrukskooperativ, og situasjonen for byens arbeidere skiller seg dramatisk fra uføret store deler av resten av landet befinner seg i. Mens arbeidsledigheten i Andalucía er på 34 prosent totalt, står kun tre-fire prosent av Marinaledas innbyggere uten arbeid.


Gordillo er selv en kontroversiell figur i Spania og har blitt arrester syv ganger. Han har også overlevd to attentatforsøk fra spanske høyreekstremister. Nå håper han Marinaleda kan tjene som forbilde for resten av Spania.


- Euroen er en svindel som beriker noen få og gjøre resten fattige. Familier sulter og bønder blir ruinert. Vi ber om en endring av hele den politiske modellen.


Vil stoppe kuttene


Denne helgen marsjerte Gordillo sammen med hundrevis av tilhengere gjennom Andalucía i protest mot kuttpolitikken regjeringen presser på spanjolene. Andalucía er en av provinsen som er aller hardest rammet av krisa.


På veien skulle Gordillo gi ordførere i andre kommuner klare råd for hvordan de bør håndtere den dramatiske situasjonen: Ikke betal gjeldsavdrag. Stopp oppsigelsene. Ikke kast folk ut av hjemmene. Og ignorer sentralregjeringens krav om budsjettkutt.


Gordillo har fått mye oppmerksomhet i Spania de siste ukene. Aksjonene har samtidig satt sinnene i kok i Spanias regjeringsparti, Partido Popular. I løpet av sine syv måneder med makta til har partiet, til EUs glede, gjennomført dramatiske kutt i offentlige budsjetter. En talsmann for partiet anklager Gordillo for å spille rollen som Robin Hood samtidig som han gjennom sin stilling som lønnet ordfører er «Sheriffen av Nottingham». Gordillo fnyser av kritikken han får.


- De sier jeg er farlig. Hva med bankfolkene som slipper unna med bedrageri? Er ikke det farlig? Bankene som låner fra Den europeiske sentralbanken for en prosent og selger gjelda videre til spanjoler for seks prosent - er ikke de farlige?

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.49
Onsdag 16. oktober 2019
KRISE: Tyrkias offensiv i Nord-Syria har gjort det vanskeligere for USA å trekke ut soldatene sine. Samtidig rykker den syriske regjeringshæren inn i nye byer.
Tirsdag 15. oktober 2019
RESOLUTT: Tyrkia vil bekjempe YPG-militsen i Syria, selv om hele verden vender seg mot dem. Det sier Tyrkias ambassadør til Norge, Fazli Çorman.
Mandag 14. oktober 2019
SAMTALER: Etter nesten to uker med protester gikk urfolksbevegelsen Conaie lørdag med på å møte president Moreno. Like etter ble det innført portforbud i hovedstaden Quito.
Lørdag 12. oktober 2019
SOLIDARITET: Tyrkiske styrker rykker lenger inn i Syria. Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sier han forventer at medlemslandene i alliansen fortsetter å støtte Tyrkia militært.
Fredag 11. oktober 2019
FLYKTER: Tobarnsmora Haifa Mohamed (34) er på flukt fra bombene. Hun er livredd for ungene sine, men sverger på at Tyrkia ikke skal ta fra henne hjem­landet.
Torsdag 10. oktober 2019
I GANG: I går varslet Tyrkia at invasjonen av Nord-Syria er iverksatt. Kurderne ba sivile komme til grensa for å forsvare området. – Norge må bruke maksimalt press mot Tyrkia, sier SVs Audun Lysbakken.
Onsdag 9. oktober 2019
ANSPENT: Donald Trump får motstand fra Pentagon etter å ha gitt grønt lys for en tyrkisk offensiv mot kurderne. – Vi forbereder oss på krig. Folk her frykter for sine liv, sier talsperson for kurderstyrker i Syria.
Tirsdag 8. oktober 2019
FRITT FRAM: Tyrkia får fritt leide av USA til å invadere Nord-Syria. – Vi sviktes igjen, sier utenrikspolitisk talsmann for de kurdiske selvstyremyndighetene.
Mandag 7. oktober 2019
NOK: I går demonstrerte irakere for sjette dagen på rad. De krever slutt på den sekteriske maktfordelingen som fulgte den amerikanske invasjonen i 2003, sier irakisk forsker.
Lørdag 5. oktober 2019
VALG: Avtalen om valg i Øst-Ukraina kan gi god tur til Paris i oktober.