Print URL: http://www.klassekampen.no/62032/article/item/null/ber-sv-om-forlatelse

Ber SV om forlatelse

Publiseringsdato: Fredag 4. oktober 2013

Seksjon: Innenriks

BEKLAGER: Knut Arild Hareide innrømmer at asylbarn sendes ut av landet, trass i avtalen med Frp og Høyre. - Jeg ga forventninger til flere enn det var grunnlag for, sier KrF-lederen.

- Jeg har gått med en vond følelse inni meg siden mandag. Nå er det på tide å si unnskyld til Audun Lysbakken og SV. Jeg burde aldri ha sagt det, sier Knut Arild Hareide.


Det var mandag at KrF-lederen uttalte at «engangsløsningen» de borgerlige har kommet fram til for asylbarna overgår alt SV har oppnådd for lengeværende asylbarn i løpet av årene i regjering.


Ingen konkurranse


«Det SV har prøvd på i åtte år, har vi klart på 14 dager», sa Hareide til latter fra pressekorpset i Stortingets vandrehall.


I går sendte Hareide brev til SV-leder Audun Lysbakken. I brevet beklager han uttalelsen, og ber om at glippen ikke ødelegger samarbeidet mellom KrF og SV på asylfeltet.


- Jeg skulle ikke ha hovert over SVs innsats på dette feltet. Det er ikke greit å redusere asylbarna til en konkurranse om hvilket parti som er best, sier Hareide, som nå hyller SVs innsats:


- Jeg vet godt at SVs engasjement i denne saken er oppriktig, og at de har jobbet knallhardt de siste årene for asylbarna. Selv om brevet mitt er stilet til Audun, går den til alle SV-ere som har engasjert seg her, sier han.


160 av 750 får kanskje bli


I etterkant av at asylavtalen ble kunngjort mandag har det hersket forvirring om hvor mange av de lengeværende asylbarna som nå får opphold i Norge.


Ifølge Redd Barna Ungdom - Press vil i høyden 160 av 750 asylbarn få opphold som følge av avtalen.


Hareide innrømmer at han har skapt for store forventninger.


- Det er ikke tvil om at jeg ga forhåpninger til flere enn det var grunnlag for. Som politikere må vi være veldig bevisst på hva vi uttaler om slike saker.


- Betyr det at du angrer på avtalen?


- På ingen måte. På mandag var jeg glad for det vi hadde fått til, og det er jeg fortsatt. Vi hjelper mange med avtalen, og det står fortsatt.


Har snakket med Lysbakken


Allerede tirsdag denne uka tok Hareide kontakt med Lysbakken for å be om unnskyldning for sleivsparket mot SV.


- Hvorfor gjør du dette nå kjent offentlig?


- Det var en uttalelse mange merket seg. I etterkant har jeg kjent veldig på at jeg gjorde noe galt.


- Er det ikke en PR-strategi?


- Det er ingen som har bedt meg si dette, og blant dem jeg har diskutert det med internt i KrF har det vært delte meninger. PR-ekspertene vil sikkert analysere dette på minst to ulike måter, men det er ikke så farlig. For meg handler dette litt om hvilken politiker jeg ønsker å være.


Håper på samarbeid


Hareide forteller at KrF har hatt stort utbytte av å samarbeide med SV om asylbarnas sak. Han mener amnestiet for asylbarna i 2004 og oppmykningen av utlendingsforskriften tre år seinere ville vært umulig om det ikke hadde vært for at de to partiene allierte seg.


Nå håper han beklagelsen kan rette opp den eventuelle skaden han har påført «asyl­alliansen» i Stortinget.


- Vi har fått til mye sammen, og jeg håper vi kan fortsette å samarbeide om asylpolitikken de neste fire årene.