Print URL: http://www.klassekampen.no/25847/article/item/null/fritt-ord-i-arbeid

Fritt Ord i arbeid

Av Jon Hustad

Publiseringsdato: Mandag 14. april 2003

Seksjon: Innenriks

Jahn Otto Johansen blir ny Fritt Ord-professor selv om han hevder at han har det mer travelt enn noensinne.Jahn Otto Johansen blir ny Fritt Ord-professor selv om han hevder at han har det mer travelt enn noensinne.

Fra 1. august av tar Jahn Otto Johansen over som Fritt Ord-professor ved Universitet i Oslo. Han etterfølger den danske journalisten og redaktøren Vibeke Sperling, som igjen tok over for den første Fritt Ord-professoren, den svenske forfatteren og redaktøren Arne Ruth.Tidligere har gjesteprofessoratet vart i ett år. Johanssen skal avgrense seg til ett semester.? Jeg er nå formelt sett pensjonist, men har det mer travelt enn noensinne, og slik kan vi ikke ha det. Derfor passer det meg utmerket med bare ett semester. Etterpå skal jeg ut å reise ? mye, sier Johansen til Klassekampen.? Hva skal du gjøre i din nye stilling?? På Blindern skal jeg holde et seminar i utenriksjournalistikk. I tillegg skal jeg lede de offentlige debattmøtene som Fritt Ord arrangerer i sitt hus i Uranienborgveien.? Og dette har du tid til.? Ja da. Vi lever i en utrolig spennende medietid som jeg ville være med på å kommentere, nemlig internett-tiden. Hver dag siden krigen i Irak startet, har jeg skrevet en kommentar på nrk.no, kommentarer som ville ha vært alt for lange til å framføres i de vanlige kanalene. Jeg har fått enormt med respons, masse nordmenn selvsagt, men også fra en mengde med mennesker ute i verden som leser norsk. Jeg er helt enig med dem som hevder at vinneren av mediekrigen i Irak, er internett. Johansen har med andre ord sett framtiden.? Vi vet at de unge ikke ser på Dagsrevyen og TV2-nyhetene. De leser internett. Om noen år lager de sin egen Dagsrevy.AftenpostenSom Fritt Ord-professor må man ha meninger om Medie-Norge.? Se på Aftenposten, nesten alle de kvalitetene den avisa tross alt hadde, er borte. Det er en nær total mangel på det jeg vil kalle lidelse, eller for den del, interesse og vilje, sa den tidligere kulturredaktøren i Svenska Dagbladet, Peter Luthersson om Aftenpostens kultursider i Klassekampen fredag i forrige uke.Vi bad den kommende professoren om en kommentar.? Dette vil jeg ikke si så mye om ennå. Jeg begynner 1. august, men det jeg kan si, er at alle de store Oslo-avisene har blitt tabloidisert. Også Aftenposten. Men i takt med dette har avisa blitt en mye bedre utenriks- og debattavis.? Hvorfor har denne tabloidiseringen kommet i Aftenposten?? Jeg tror det har å gjøre med denne tanken om at en kan blande underholdning og informasjon, den såkalte «infotainment». Vi får en mengde kjendisreportasjer med litt informasjon innbakt. Dette tror jeg leserne kan leve godt foruten.? Takk.? Nei, nei, vi er ikke ferdige. Da jeg tegnet meg for en aksje i Klassekampen, var det nettopp ut fra tankegangen om at vi trenger en alternativ kvalitetsstemme som dere er. Det må du få med.Ja da.

Fra 1. august av tar Jahn Otto Johansen over som Fritt Ord-professor ved Universitet i Oslo. Han etterfølger den danske journalisten og redaktøren Vibeke Sperling, som igjen tok over for den første Fritt Ord-professoren, den svenske forfatteren og redaktøren Arne Ruth.Tidligere har gjesteprofessoratet vart i ett år. Johanssen skal avgrense seg til ett semester.? Jeg er nå formelt sett pensjonist, men har det mer travelt enn noensinne, og slik kan vi ikke ha det. Derfor passer det meg utmerket med bare ett semester. Etterpå skal jeg ut å reise ? mye, sier Johansen til Klassekampen.
? Hva skal du gjøre i din nye stilling?? På Blindern skal jeg holde et seminar i utenriksjournalistikk. I tillegg skal jeg lede de offentlige debattmøtene som Fritt Ord arrangerer i sitt hus i Uranienborgveien.
? Og dette har du tid til.? Ja da. Vi lever i en utrolig spennende medietid som jeg ville være med på å kommentere, nemlig internett-tiden. Hver dag siden krigen i Irak startet, har jeg skrevet en kommentar på nrk.no, kommentarer som ville ha vært alt for lange til å framføres i de vanlige kanalene. Jeg har fått enormt med respons, masse nordmenn selvsagt, men også fra en mengde med mennesker ute i verden som leser norsk. Jeg er helt enig med dem som hevder at vinneren av mediekrigen i Irak, er internett. Johansen har med andre ord sett framtiden.? Vi vet at de unge ikke ser på Dagsrevyen og TV2-nyhetene. De leser internett. Om noen år lager de sin egen Dagsrevy.
AftenpostenSom Fritt Ord-professor må man ha meninger om Medie-Norge.? Se på Aftenposten, nesten alle de kvalitetene den avisa tross alt hadde, er borte. Det er en nær total mangel på det jeg vil kalle lidelse, eller for den del, interesse og vilje, sa den tidligere kulturredaktøren i Svenska Dagbladet, Peter Luthersson om Aftenpostens kultursider i Klassekampen fredag i forrige uke.Vi bad den kommende professoren om en kommentar.? Dette vil jeg ikke si så mye om ennå. Jeg begynner 1. august, men det jeg kan si, er at alle de store Oslo-avisene har blitt tabloidisert. Også Aftenposten. Men i takt med dette har avisa blitt en mye bedre utenriks- og debattavis.
? Hvorfor har denne tabloidiseringen kommet i Aftenposten?? Jeg tror det har å gjøre med denne tanken om at en kan blande underholdning og informasjon, den såkalte «infotainment». Vi får en mengde kjendisreportasjer med litt informasjon innbakt. Dette tror jeg leserne kan leve godt foruten.
? Takk.? Nei, nei, vi er ikke ferdige. Da jeg tegnet meg for en aksje i Klassekampen, var det nettopp ut fra tankegangen om at vi trenger en alternativ kvalitetsstemme som dere er. Det må du få med.Ja da.