Print URL: http://www.klassekampen.no/article/20191004/ARTICLE/191009986

• Blandede reaksjoner på Boris Johnsons brexit-plan • Uvisst hvor EU vil lande

Vil legge ballen hos EU

Av Mari Eifring og Yngvild Gotaas Torvik

Publiseringsdato: Fredag 4. oktober 2019

Seksjon: Utenriks

HAR EN PLAN: I går la Boris Johnson fram sine brexitforslag i underhuset. Dersom en ny avtale ikke er på plass innen 19. oktober, må de be EU om utsettelse.FOTO: MATT DUNHAM, AP/NTB SCANPIX

GAMBLER: Kan Boris Johnson klare det umulige – å få ja til en brexitplan fra både EU og det britiske parlamentet? Flere mener det ikke er det han prøver på.

brexit

Ildprøven for brexitplanen til Storbritannias statsminister Boris Johnson fortsetter. I går møtte Johnson i underhuset og la fram sine brexit-forslag til debatt.

Statsministeren argumenterte for at planen var et reelt forsøk på å «forsone det tilsynelatende uforsonlige».

Debatten som fulgte tydet på at det ikke er helt innen rekkevidde foreløpig. Labourleder Jeremy Corbyn slaktet planen som han mente var «urealistisk og ødeleggende» og «verre enn Theresa Mays avtale».

Opposisjonspartiene LibDems og Scottish National Party (SNP) var også svært negative til forslaget

Nå er det imidlertid EU som først skal avklare om de sier ja eller nei til avtaleforslaget. Ifølge Daily Telegraph planlegger Johnson nå en rundtur til EUs hovedsteder for å overtale medlemslandenes statsledere til å si ja.

FAKTA

Boris Johnsons brexitforslag:

• Fjerner den såkalte backstop-løsningen som innebar en tollunion med EU på ubestemt tid.

• Står fast ved Langfredagsavtalen og fredsprosessen for Nord-Irland.

• Felles regelverk for hele øya Irland, fordi Nord-Irland også skal følge EUs regler for mat, landbruksprodukter og varer.

• Må få samtykke fra dem som blir berørt. De nordirske selvstyremyndighetene bør få muligheten til å gi sin tilslutning. Selvstyret har vært opphevet siden januar 2017.

• Storbritannia, inkludert Nord-Irland, blir et samlet og eget tollområde. Kilde: NTB

«En felle»

Avtroppende president for EU-kommisjonen, Jean Claude Junckers første uttalelser var kortfattede og avmålte, men ikke totalt avvisende.

EUs sjefforhandler Michel Barnier skal på sin side ha kalt avtalen «en felle» og mener Johnson kan prøve å la EU sitte igjen med svarteper, ifølge Daily Mail.

Kristian Steinnes, professor i moderne europeisk historie ved Institutt for historiske studier ved NTNU tror EU kommer til å legge vekt på hva Irland mener, og at signalene som har kommet fra Dublin så langt tyder på at det kan bli vanskelig for Johnson å få et godkjent-stempel fra Brussel.

– Men det at DUP ser ut til å godta forslaget kan gjøre det mer spiselig, sier Steinnes.

DUP er det nordirske partiet som sitter i regjering med Det konservative partiet, som tidligere har stemt imot Theresa Mays avtale. Steinnes mener imidlertid det grunnleggende grenseproblemet ikke er løst med Johnsons forslag.

– Nå blir Nord- Irland igjen i det indre markedet, samtidig som de går ut av tollunionen. Det er en vanskelig bøyg for EU fordi det uthuler det indre markedet.

Han mener også Johnson har et tillitsproblem.

– Mistilliten ligger som en sky over det hele. Det gjør det ekstra vanskelig.

Brexit-ekspert Paula Surridge ved University of Bristol peker på det samme:

– Det kan virke som avtalen nærmest er designet for å bli avvist, samtidig som den må se ut som et seriøst forsøk. Hvis Johnson vet at han ikke kan få til brexit før den 31. oktober, så er hans beste strategi, dersom det blir et nyvalg, å få det til å se ut som han har gjort alt han kunne.

Kan det bli no-deal?

Et ubesvart spørsmål er hva regjeringen gjør dersom EU ender med å avvise avtalen.

– Det svirrer rykter om at regjeringen vet hvordan de kan komme seg rundt lovverket, sier Surridge.

Hun sikter til loven kalt «the Benn Act» som ble vedtatt av parlamentet i september og som beordrer regjeringen til å be EU om ny utsettelse dersom en avtale ikke er på plass innen den 19. oktober. En mulig måte å omgå utsettelsen er å få et EU-landene til å legge ned veto mot å gi Storbritannia en utsettelse.

Brexit-minister Stephen Barclay hintet selv om dette under et intervju på programmet Good Morning, Britain på ITV.

Det er lite sannsynlig ifølge Steinnes.

– Sjansen vil alltid være til stede, men fram til nå har samholdet vært sterkt. Dersom Ungarn eller andre land prøver seg på noe sånt vil det få betydelige konsekvenser i neste omgang.

Dersom avtaleforslaget faktisk kommer over første hinder som er å få et ja fra Brussel, så er det duket for nye avstemninger i parlamentet.

Ifølge Steinnes har Johnson litt større sjanser enn sin forgjenger Theresa May som tapte tre brexit-voteringer i vår, i og med at både DUP og brexit-hardlinerne som tidligere har stemt imot ser ut til å støtte avtalen.

– Spørsmålet er hva de 21 konservative representantene som ble ekskludert vil gjøre? De er stort sett positive til å bli i EU. Vil de stemme for dette, undrer Steinnes.

utenriks@klassekampen.no