Print URL: http://www.klassekampen.no/article/20190918/ARTICLE/190919965

MDGs sentralstyre jobber med en plan for tettere samarbeid med fagbevegelsen:

Strekker ut hånda til LO

Av Andreas Haakonsen (tekst) og Fartein Rudjord (foto)

Publiseringsdato: Onsdag 18. september 2019

Seksjon: Politikk

SNAKKES: Une Bastholm, nasjonal talsperson i Miljø­partiet de Grønne, sier partiet vil invitere fagbevegelsen til samtaler.

VIL SNAKKE: Flere LO-forbund har kontant avvist å inkludere MDG i en rødgrønn koalisjon i 2021. Nå inviterer MDG fagbevegelsen til samtaler.

rødgrønt samarbeid

– Det kommer til å komme noen invitasjoner fra oss, sier Une Bastholm, nasjonal talsperson i Miljøpartiet de Grønne (MDG).

Det ligger an til tøffe diskusjoner i Arbeiderpartiet og i fagbevegelsen om hvilke partier som skal utgjøre grunnlaget for en rødgrønn koalisjon i 2021. Etter at Ap-topper som Espen Barth Eide og Raymond Johansen åpnet for å gå i regjering med MDG, kom det krasse reaksjoner fra flere i fagbevegelsen.

«LO kommer aldri til å sette godkjentstempel på en politikk som vil legge ned arbeidsplasser og ta livsgrunnlaget fra tusenvis av våre medlemmer», skrev LO-leder Hans-Christian Gabrielsen i en e-post til Klassekampen i forrige uke.

«Hadde Ap snudd seg mot MDG, ville det vært et frontalangrep på oss», uttalte Frode Alfheim, forbundsleder i Industri Energi.

FAKTA

De rødgrønne i 2021:

• Flere Ap-topper, som miljøpolitisk talsperson Espen Barth Eide, tidligere nestleder Helga Pedersen og Oslos byrådsleder Raymond Johansen har åpnet for å gå i regjering med MDG i 2021.

• LO-leder Hans-Christian Gabrielsen, Fellesforbundet-leder Jørn Eggum og Industri og Energi-leder Frode Alfheim avviser et slikt samarbeid.

• I gårsdagens Klassekampen advarte Rødt-leder Bjørnar Moxnes om at Ap og MDG vil føre en «elitistisk miljø­politikk».

Vil snakke med LO

– Er det et problem at LO-lederen og flere industriforbund i LO vil avvise samarbeid med MDG, Bastholm?

– Ja, det er et problem for hele Norge. Men dette er en diskusjon som måtte komme på et tidspunkt.

På spørsmål om partiet nå vil strekke ut en hånd til fagbevegelsen, svarer hun bekreftende og sier dette allerede er noe MDGs sentralstyre har diskutert.

– Formålet er å forstå hvordan vi kan bidra til en debatt og politikkutvikling for vår del som svarer på bekymringene fagbevegelsen har, sier Bastholm.

Hun sier at for MDG ligger det i bunn at en omstilling må skje.

– Så ønsker vi en dialog om hvordan det skal skje og hvordan man i den prosessen kan skape et enda tryggere arbeidsliv og hindre at arbeidstakerne tar støyten for endringene, sier Bastholm.

Mytebasert skepsis

– Kan du forstå at flere av LO-forbundene er skeptiske til MDG?

– Jeg tror mye baserer seg på myter. Skepsisen handler om at vi utfordrer arbeidsplassene. Man må forstå at det ikke er MDG som gjør det, det er klimaendringene.

– Det handler vel om mer enn bare myter når MDG vil sette en sluttdato for petroleumsvirksomheten?

– Vårt utgangspunkt er at vi har tatt innover oss klimaendringene og at vi må sette i gang omstillingen. Det er ikke oljetoppene som først og fremst taper på et plutselig oljeprisfall og markedsstyrt avvikling fordi olja ikke er ønsket, det er arbeidstakerne, sier Bastholm.

Hun sier at Fellesforbundet organiserer mange medlemmer som vil ha en vel så bra jobb og en enda tryggere arbeidsplass å gå til dersom de har andre kunder enn olja.

– Det er viktig at regjeringen tar politisk ledelse og er med på å hjelpe næringslivet som vil erstatte olja. Flytende havvind, skipsverftene og næringer basert på biologiske, fornybare naturressurser utmerker seg spesielt.

Vil sette ned kommisjon

Hun viser til at partiet vil sette ned en oljekommisjon som kan se på hvordan en omstilling kan foregå på en måte som ikke skaper økt ledighet. En slik kommisjon vil inkludere partene i arbeidslivet.

– Vi vil invitere Fellesforbundet, Industri Energi og andre organisasjoner til å sitte rundt bordet, sier Bastholm.

Attraktiv politikk for LO

Bastholm sier at MDG har en attraktiv arbeidslivspolitikk for LO. Hun peker på motstanden mot ufrivillig deltid og sosial dumping og at partiet ofte stemmer sammen med SV og Ap i arbeidslivsspørsmål på Stortinget, som da MDG stemte mot endringene i arbeidsmiljøloven som åpnet for mer midlertidighet.

MDG ønsker også i likhet med flere i fagbevegelsen å innføre sekstimers arbeidsdag, påpeker Bastholm.

– Det vil vi ha gjennom gradvis innfasing i samarbeid med partene i arbeidslivet. Formålet er å skape et rausere arbeidsliv, hvor flere kan stå i jobb lenger, sier Bastholm.

– Kan MDG inkluderes i en rødgrønn koalisjon i 2021 uten at LO stiller seg bak?

– Det må nesten Ap svare på. Jeg mener at LO er ekstremt viktig for et organisert arbeidsliv. Men jeg vil presisere at jeg synes det er oppsiktsvekkende å skulle nekte å la Ap samarbeide med et parti uten å la det være opp til forhandlinger.

andreash@klassekampen.no