Print URL: http://www.klassekampen.no/article/20190911/ARTICLE/190919991

Det er ulike syn i LO på ønsket om et nasjonalt samarbeid mellom Ap og MDG:

Splitter fagbevegelsen

Av Maria Dyrhol Sandvik og Andreas Haakonsen

Publiseringsdato: Onsdag 11. september 2019

Seksjon: Politikk

SKAPER HODEBRY: Flere Ap-profiler har de siste dagene sagt at de ønsker å samarbeide med Miljøpartiet de Grønne. Her feirer nasjonal talsperson Arild Hermstad mandagens brakvalg. FOTO: FARTEIN RUDJORD

NØTT: Mens LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er avvisende til et mulig nasjonalt MDG-samarbeid, vil ikke Mette Nord i Fagforbundet utelukke en slik allianse.

VALG

– Det handler jo om å få gjennomslag for viktig politikk, så da tenker jeg at det er det som er avgjørende.

Det sier Fagforbundets leder Mette Nord på spørsmål om et mulig nasjonalt samarbeid mellom Ap og Miljøpartiet De Grønne.

Klassekampen treffer Nord på Youngstorget, på vei inn i sentralstyremøte i Ap. Det er dagen derpå, etter partiets dårligste valg siden tjuetallet.

– Vi får ta diskusjonene om strategier for alliansebygging fram mot 2021. Det må vi ta i sentrals­tyret og i de egnede forumene.

Det ligger an til tøffe diskusjoner om samarbeids­allianser internt i Ap og fagbevegelsen. Der Mette Nord på nåværende tidspunkt ikke vil utelukke et samarbeid med MDG nasjonalt, er LO-leder Hans-Christian Gabrielsen langt mer kritisk.

«LO kommer aldri til å sette godkjentstempel på en politikk som vil legge ned arbeidsplasser og ta livsgrunnlaget fra tusenvis av våre medlemmer», skriver Gabrielsen i en e-post.

FAKTA

MDG-samarbeid:

• I Oslo har Ap sittet i byråd med Miljøpartiet de Grønne og SV siden 2015. Mandag ble byrådet gjenvalgt.

• Fredag gikk Aps energi- og miljøpolitiske talsperson Espen Barth Eide ut i Dagens Næringsliv og uttalte seg positivt om et framtidig regjeringssamarbeid med MDG.

• I gårsdagens Klassekampen tok tidligere nestleder Helga Pedersen til orde for å utvide den rødgrønne alliansen med MDG, i tillegg til SV og Sp.

• I Dagbladet i går sa Aps byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, at han vil ha et nasjonalt MDG-samarbeid.

Splittet Ap

LO-lederen viser også til at LO-kongressen i denne kongressperioden har pekt på det rødgrønne alternativet Ap, Sp og SV.

«Og jeg føler meg helt trygg på at Arbeiderpartiet aldri vil bidra til en slik politikk i regjering», legger han til.

Bakgrunnen for debatten er at Aps energi- og miljøpolitiske talsperson Espen Barth Eide før valget sa til Dagens Næringsliv at Ap bør åpne for et regjeringssamarbeid med MDG.

I går tok både tidligere Ap-nestleder Helga Pedersen og Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) til orde for det samme, i henholdsvis Klassekampen og Dagbladet.

På Aps valgvake mandag kveld, hvor Klassekampen var til stede, var reaksjonene på Eides utspill delte: Mens det blant på valg­vakedeltakere tilknyttet AUF og Oslo Ap ble gitt uttrykk for støtte til Eide, var deltakere fra fagbevegelsen frustrerte over utspillet.

– Det får vi ta når det kommer, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre da han ble spurt av Dagbladet om hva han tenkte om MDG-flørten fra partifellene.

Flere sentrale kilder i Ap som Klassekampen har snakket med, ga uttrykk for at det er delte meninger i Ap om MDG-samarbeid, men hevder at støtta er større enn motstanden. Kildene tror dette er en tanke som vil modnes over tid i partiet.

Vil ha grønnere Ap

Ulike deler av fagbevegelsen uttrykker overfor Klassekampen støtte til henholdsvis Gabrielsen og Nords tilnærming til MDG.

Forbundsleder i Handel kontor, Trine Lise Sundnes, sier at hun «verken har lyst til å si A eller B med tanke på hvorvidt MDG skal være en del av det rødgrønne grunnlaget».

– Det jeg først og fremst er opptatt av, er å se på hvordan de store partiene på en bedre måte enn i dag kan sørge for å ta til seg de politiske strømningene på en måte slik at de kan fortsette å være statsbærende partier.

Hun sier samtidig at hun mener at Ap må bli tydeligere i miljøpolitikken.

– Det er mange i Ap som allerede er det, men man må bli enda tydeligere, sier hun.

Frode Alfheim, forbundsleder i Industri Energi, avviste tvert et samarbeid mellom Ap og MDG i VG i går.

– Hadde Ap snudd seg mot MDG, ville det vært et frontalangrep på oss, sier Alfheim.

– MDG vil legge ned landets viktigste næring og vil innføre borgerlønn. Det er langt unna det Ap har snakket om i valgkampen med faste, sikre jobber, sier han.

Alfheim mener samarbeidet mellom Ap og MDG i Oslo ikke uten videre vil fungere nasjonalt.

– Jeg har full respekt for at Raymond som byrådsleder i Oslo snakker varmt om det han selv har ansvar for. Men modellen er ikke nødvendigvis det som kreves for å møte de politiske utfordringene nasjonalt og for å møte den globale klimakrisa.

Industri Energi-sjefen sier at det «blir helt feil å ha med seg partier som vil avvikle store deler av norsk industri».

– Hvorfor skal man legge seg ut i en full krig med industriforbundene for å dra MDG inn i et sånt prosjekt?

politikk@klassekampen.no