Print URL: http://501-kkweb.newscyclecloud.com/article/20190905/ARTICLE/190909982

Å lure folk

Av MARI SKURDAL

Publiseringsdato: Torsdag 5. september 2019

Seksjon: Lederen

• I går morges ble elever og lærere ved Lillestrøm videregående skole i Akershus samlet til fellesmøte. Fra podiet fortalte programleder Andreas Wahl i det NRK-sendte programmet «Folkeopplysningen» at han og hans team i seks måneder hadde manipulert elevene for å få dem til å stemme Senterpartiet, som var det partiet med lavest oppslutning ved forrige valg ved skolen. Lillestrøm hadde det siste halve året vært laboratorium for et storstilt demokratieksperiment, som skal resultere i et program om fake news og valgmanipulasjon. Derfor har «Folkeopplysningen» infiltrert skolens sosiale nettverk under falske profiler, postet falske annonser og lagd en falsk valg­omat. Facebook-siden «Klimastreik Lillestrøm» var blant annet drevet av tv-produsentene. Lillestrøm-rektoren er den eneste som har visst hva som har foregått. Ingen av lærerne var informert.

• Tv-teamet har delt «nyheter» som at MDG vil ha forbud mot deodoranter, at Arbeiderpartiet vil oljebore i vernesonene i Lofoten og Vesterålen og at SV ønsker individuelle fraværsgrenser. Like før skolevalget delte de en sak om at ulv hadde drept katter i området. Sakene har det til felles at de tilsynelatende ser ekte ut. Derfor kan det være vanskelig å holde oversikt, særlig flere måneder seinere, over hva som stemte og ikke. Slik bidrar NRK-programmet til å skape forvirring om partienes faktiske standpunkter i sakene.

• Til NRK sier produsenten at teamet i utgangspunktet ville påvirke et virkelig valg, «men det kunne vi ikke gjøre med NRKs velsignelse». Det er likevel det de har gjort. Rundt en tredel av elevene ved skolen er førstegangsvelgere, og flere av dem har allerede forhåndsstemt. I tillegg rokker eksperimentet ved tilliten mellom skoleledelse, lærerstab og elever. Både elever og lærere ved skolen føler seg i dag lurt og brukt for noen annens agenda. De opplever at deres samfunnsengasjement er latterliggjort. At det går an å lure folk om du går inn for det, vet alle. Den politiske samtalen er avhengig av at det likevel ikke er normalen, særlig ikke med NRKs velsignelse.