Print URL: http://www.klassekampen.no/article/20190810/ARTICLE/190819998

• Bare 21 av 1200 arrangementer i Arendal er kulturdebatter • Naturlig at kulturaktører uteblir, sier forsker

Lite kulturkamp i Arendal

Av Jonas Brække og Torbjørn Tumyr Nilsen

Publiseringsdato: Lørdag 10. august 2019

Seksjon: Kultur og medier

GÅR I KRIGEN: Mandag skal Trine Skei Grande plaffe ned motstandere i «Fortnite Challenge», som et av relativt få kulturinnslag under Arendalsuka. Statsråden tror ikke Arendal er det stedet å treffe «det typiske kulturlivet». Bildet er fra et besøk på Fysak Aktivitetshus i Bergen i mai. FOTO: MARIT HOMMEDAL, NTB SCANPIX

Kulturminister Trine Skei Grande ­ stiller til Fortnite-duell. Ellers er det lite som står på spill for kulturfolk under Arendalsuka.

ARENDALSUKA

Mandag samles det som kan krype og gå av politikere, journalister, forskere, kommunikasjonsrådgivere og andre aktører i norsk samfunnsliv i Arendal.

Programmet er mer fullpakket enn noensinne, med over 1200 debatter, foredrag, byvandringer og andre typer arrangementer fordelt over fem dager. Arrangørene håper på opp mot 100.000 besøkende, 25.000 flere enn i fjor.

Likevel er det langt mellom de kultur­relaterte debattene i programheftet. Av totalt 48 kulturarrangementer er over halvparten konserter, sosiale sammenkomster eller mer underholdningspregede arrangementer.

Kun 21 er debatter eller samtaler om temaer og problemstillinger hentet fra kunst- og kulturfeltet.

Kulturfeltet taper

Ketil Raknes, doktorgradsstipendiat ved Høyskolen Kristiania, har forsket på Arendalsuka. Til uka legger han fram en rapport som viser at antallet kultur­relaterte arrangementer har falt med 25 prosent fra i fjor til år.

At mange kulturinstitusjoner holder seg unna Arendal i uke 33, er helt naturlig, mener Raknes.

– Dilemmaet for Arendals­uka er at så å si alle er på samme sted. Konkurransen om oppmerksomheten er veldig sterk, og nyhetstrakta er svært trang. Man må ha store ressurser for å vinne gjennom.

Raknes viser til at man på Arendalsuka ofte må slåss med tunge aktører som LO, NHO og Equinor. Da kan det fort være lurt å bli hjemme.

– Når alle organisasjonene er på samme arena, blir det også veldig tydelig at kulturfeltet ikke er en mektig sektor. Andre temaer, som helse, miljø og økonomi, ser vi prioriteres sterkt, mens kulturfeltet sliter med oppmerksomheten.

Han mener dette også kan henge sammen med at det er valgkampår.

– Kultur er aldri valgvinner. Da er det viktigere for politikere å debattere helse og miljø.

– Nei, nei og nei

På lista over aktører som i år bidrar med egne arrangementer fra kultur­livet, finner vi blant andre Museumsforbundet, Kulturrådet, Kunstnernettverket og Munchmuseet.

Men flere tunge aktører glimrer med sitt fravær, som Nationaltheatret, Nasjonalbiblioteket, Norsk teater- og orkester­forening og Nasjonalmuseet, for å nevne noen.

Nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre svarer kort og konsist på spørsmål om Nasjonalbiblioteket har deltatt på Arendalsuka tidligere, om de deltar i år eller kan tenke seg å delta seinere:

– Nei, nei og nei, svarer Myhre, før han utdyper:

– Arendalsuka er primært en møteplass for journalister, konsulenter, rådgivere og andre som driver med maktutøvelse og påvirkning. Det ville vært en fallitterklæring dersom vi hadde brukt fellesskapets penger på å reise til Arendal for å profilere oss overfor politikere og beslutningstakere. Vår rolle i offentligheten er å formidle kulturarven og utvikle bibliotekene, og det gjør vi hver dag i hele landet hele året, til langt flere enn de som er samlet i Arendal, sier Aslak Sira Myhre.

Direktør Svein Bjørkås i Kunst i offentlige rom (Koro) svarer at de ikke har prioritert Arendalsuka i år, selv om de deltok både i 2017 og 2018.

«I år er det mange andre hendelser – nasjonalt og internasjonalt – som er viktigere for våre fagfolk å delta i, bl.a. biennalene i Venezia, Göteborg og Istanbul», skriver Bjørkås i en e-post.

Nationaltheatrets kommunikasjonssjef Ida Halvorsen ringer fra bilen på vei mot Fredrikstad.

– Vi deltok i Arendal for to år siden. Da arrangerte vi et stort formidlingsprosjekt knyttet til ungdom og demokratideltakelse. I år har vi ikke hatt anledning, på grunn av ressursbruken. Men neste år regner vi med å være tilbake igjen, sier Halvorsen.

– Synes du programmet til Arendalsuka satser nok på kunst- og kulturlivet?

– I år som før ser det jo ut til at det er en lav andel av substansielle kulturdebatter. Men det kan man jo si er tilfellet for alle ytringsarenaer i samfunnet. Det er litt rart, i og med at kultur­deltakelsen i Norge er så ekstremt høy.

– Vi har mer enn i fjor

Ifølge program­ansvarlig Øystein Djupedal setter Arendalsuka i år ny rekord i antall kulturarrangementer, med en rekke konserter og debatter om aktuelle problemstillinger fra kunst- og kulturfeltet.

– Vi har mer kultur i år enn før. Blant annet blir det åpningskonsert med Christianssand storband, det blir konserter i bakgården hver kveld og stor avslutningskonsert med Kristiansands symfoniorkester, sier Djupedal.

Han viser til at programkomiteen i år har satt av plass til en rekke debatter om aktuelle temaer innen kunst og kultur, som en stor debatt om ytringsfrihet og dannelse.

– Du får aldri nok kultur, sier Djupedal, og mener at kulturlivets aktører også har fått øynene opp for hvor verdifullt det kan være å delta med egne arrangementer.

Kulturminister Trine Skei Grande (V) setter også kurs mot Arendal, hvor hun blant annet skal delta i en partilederdebatt, diskutere hatytringer og snakke om dannelse og ytringsfrihet. Mandag stiller hun til duell i dataspillet Fortnite, som nylig var på alles lepper da norske Emil «Nyhrox» Bergquist Pedersen (16) ble verdensmester.

Statsråden tror ikke Arendalsuka er den rette arenaen for å treffe «det typiske kulturlivet, selv om det også er representert».

– Men kanskje det er nettopp derfor dette er en god arena. Man treffer et litt annet i publikum, som forhåpentligvis får øynene opp for hvor viktig kunsten og kulturen er i samfunnet, sier Grande.

– Synes du årets program i Arendalsuka gjenspeiler kultur- og kunstfeltets betydning i samfunnet?

– Det kunne alltids vært mer. Samtidig er jo konkurransen om oppmerksomheten hard, og det er mange klima- og miljø­debatter som også er viktige. Og vi må ikke glemme at det er mange debatter, om blant annet ytringsfrihet, som vi vet mange innenfor kunst- og kulturfeltet er svært opptatt av.

kultur@klassekampen.no