Torsdag 31. januar 2019
SPLITTET: Rødts varaordfører i Bodø Synne Bjørbæk er skuffet over partileder Bjørnar Moxnes i spørsmålet om krisa i Venezuela. FOTO: MARGIT BRATLIE SELSJORD
• Venezuela-opprør mot ledelsen i Rødt • SV tar «sterk avstand» fra Maduro
Venezuela splitter Rødt
STERKE FØLELSER: Krisa i Venezuela splitter partiet Rødt. Mens ledelsen støtter utenriksminister Ine Eriksen Søreide, gjør deler av partiet opprør.

VENEZUELA

Krisa i Venezuela når helt til Norge. Basketaket om regjeringsmakt i det kriserammede latinamerikanske landet gir ekko inn landsstyremøtet i partiet Rødt denne helga.

Partiledelsen gikk denne uka ut med en uttalelse der det blant annet het «at folk i Venezuela er i sin fulle rett til å protestere mot regjeringa og kreve endringer uten å bli møtt med vold». I tillegg støttet partiet den norske utenriksministeren Ine Eriksen Søreides (H) ønske om dialog og forhandlinger mellom partene i Venezuela.

Uttalelsen ble møtt med mye hard kritikk innad i Rødt. De siste dagene har debatten rast på sosiale medier, og til helga skal uenigheten opp i partiets landsstyre. Der er det duket for bråk.

– Det var mange som reagerte på den uttalelsen som kom denne uka. Jeg syns det er veldig trist å se at Rødts ledelse foreløpig ikke har klart å ta en klar anti-imperialistisk linje, sier Synne Bjørbæk.

Hun er varaordfører i Bodø og medlem i landsstyret og er blant dem som nå kvesser knivene mot partiledelsen.

Fakta

Krisa i Venezuela:

• Venezuela er inne i en stadig dypere krise. Den er både politisk og økonomisk – landet mangler mat og medisiner, og økonomien har kollapset.

• Sosialistpartiet styrer landet og sier at mesteparten av problemene skyldes USAs og opposisjonens undergravende politikk, i tillegg til reduserte oljepriser. Kritikere av regimet sier derimot at sosialistpartiets egne økonomiske politikk må bære mesteparten av skylda.

• Opposisjonen har krevd at presidenten går av, med støtte i flertallet i nasjonalforsamlingen. Kravet støttes av blant annet USA og EU.

USA-motstand viktigst

– Rødt må klart og tydelig fordømme alle forsøk på statskupp, økonomisk blokade og vestlig innblanding i Venezuela. Vi mener at folket i Venezuela har en grunnleggende rett til å bestemme selv, og at det er viktig å slå ring rundt folkerettens prinsipp om ikke-innblanding, sier Bjørbæk.

Varaordføreren har foreslått en egen uttalelse om situasjonen i Venezuela, der den pågående politiske krisa i landet blir forstått som et forsøk på statskupp, og der hovedtyngden av skylda for den økonomiske krisa legges på USA.

– Uansett hva man mener om den sittende presidenten, så må truslene om kupp og intervensjon opphøre. USA har en lang og skammelig historie med å behandle Latin-Amerika som sin egen bakgård, sier Bjørbæk.

Hun mener det er feil av partiet å støtte den norske regjeringens utenrikspolitikk.

– Det er ikke Rødt sin oppgave å støtte Søreide, spesielt ikke når regjeringen kjører en intervensjonslinje mot Venezuela og vil bidra til å legge til rette for en løsning som inkluderer nyvalg, sier hun.

«Ser fram mot diskusjon»

Partisekretær Benedikte Pryneid Hansen skriver i en e-post til Klassekampen at partiledelsen tar «klart avstand fra Trumps åpent erklærte mål om regimeskifte i Venezuela».

Hansen skriver i e-posten at hun «viste til Søreides uttalelse fra 17. januar for å utfordre regjeringa på om de virkelig støtter en inkluderende og demokratisk prosess, og om de vil ta avstand fra USAs krigstrusler».

Hun skriver også at hun «ser fram til en god diskusjon» i helgas landsstyremøte.

Tar «sterk avstand»

SV-leder Audun Lysbakken har tidligere tatt avstand fra det venezuelanske sosialistpartiets politikk og går nå enda lenger i å fordømme det sittende regimet i Venezuela.

«Den humanitære situasjonen i Venezuela er prekær. SV tar sterkt avstand fra Maduro-regimets politikk. Den er anti-demokratisk og regjeringen er ansvarlig for en totalt feilslått økonomisk politikk med forferdelige resultater», skriver Lysbakken i en e-post til Klassekampen.

Lysbakken berømmer også regjeringens linje overfor myndighetene i Venezuela.

«Jeg mener den norske regjeringen har lagt seg på en klok linje, hvor kravet er dialog og frie valg. Maduro har satt demokratiet til side, løsningen på det er valg. Nå må alt gjøres for å unngå borgerkrig, og SV vil også advare mot utenlandsk militær intervensjon», skriver SV-lederen.

Fra drøm til katastrofe

Tidligere Latin-Amerika-korrespondent for NRK Erling Borgen forklarer venstresidas følelser for Venezuela som et håp som brast.

– Det begynte utrolig bra, med drømmen om et sosialistisk samfunn, drømmen om å fordele den enorme oljerikdommen til de fattige. Så har det endt i en katastrofe, med millioner som flykter ut av landet, menneskerettighetsbrudd, med Venezuela som ett av de mest korrupte landene i verden. Jeg tenker at den norske venstresida må være modig nok til å erkjenne at både Hugo Chaves-regimet og Maduro-regimet har gjort en rekke grove feil, sier Borgen.

– Venstresida må erkjenne at det ikke bare er USA-imperialismen og kapitalismens skyld, legger han til.

Samtidig sier Borgen at det nå er «lite troverdig» at USA skal inn for å skape fred og demokrati i Venezuela.

– Den eneste løsningen på dette må være forhandlinger. Og forhandlingene må ledes av land og personer som ikke har vært med på krig for regimeskifte, sier han, og legger til at det etter hans mening ekskluderer Norge.

Skal undersøke situasjonen

Latin-Amerikagruppene i Norge (Lag) er en organisasjon som setter i stand såkalte solidaritetsbrigader til Latin-Amerika, og har et mangeårig engasjement for Venezuela.

Victoria Sirnes skriver på vegne av Lag til Klassekampen at organisasjonen «er svært bekymret for utviklingen i Venezuela. Det som skjer i landet er et pågående statskupp og samtlige norske medier feiler med å gi et balansert bildet av situasjonen».

Likevel er det «ulike oppfatninger om interne forhold i Venezuela» i organisasjonen. Sirnes skriver at hun skal reise til Venezuela på oppdrag fra Lag, for å skaffe en «bedre oversikt over situasjonen».

utenriks@klassekampen.no

Saken er rettet 1. februar 2019: Vi omtalte Erling Borgen som SV-veteran. Det stemmer ikke, og vi beklager. Red.

Artikkelen er oppdatert: 31. januar 2019 kl. 17.04
Mandag 26. august 2019
HÅND I HÅND: En håndfull styrtrike amerikanere har brukt hundrevis av millioner dollar på å sikre en ny vår for den ekstreme høyresida.
Lørdag 24. august 2019
POLITISK: Amazonas-branner er ikke en naturkatastrofe. Krisa drives av storkapitalens pengejakt og Jair Bolsonaros høyreradikale prosjekt.
Fredag 23. august 2019
STEILE: Iran står ikke bak angrepene på tankskip i Persiabukta, men kan likevel stanse dem. Det sier Irans utenriksminister Javas Zarif.
Torsdag 22. august 2019
KLIMAKAMP: Norge vil ikke bruke frihandelsforhandlinger til å stagge president Jair Bolsonaros angrep på Amazonas.
Onsdag 21. august 2019
PROBLEMER: Militæroperasjonen i Persiabukta, sabotasjeaksjoner og USAs sanksjoner. Dette er temaene som Erna Solberg trolig vil snakke med Iran om.
Tirsdag 20. august 2019
PROTESTER: Frykten for Hongkongs politiske framtid har ikke sluppet taket.
Mandag 19. august 2019
ANGREP: Den islamske staten (IS) sier at de sto bak angrepet i Kabul lørdag. Afghanistankomiteen ser terroren som et forsøk på å svekke fredsforhandlingene.
Lørdag 17. august 2019
TRØBBEL: Varslene om en ny global økonomisk nedgangstid vokser i styrke. Hvem kan sko seg på en ny krise?
Fredag 16. august 2019
STOR DRØM: Økonomer i Matteo Salvinis fremadstormende Lega-parti vil føre Italia ut av euroen.
Torsdag 15. august 2019
SVARER: Kilder i Forsvaret mener Russland tidligere har svart på amerikanske øvelser i nord, men finner ingen enkel forklaring på den russiske militærøvelsen som pågår nå.