Torsdag 31. januar 2019
SPLITTET: Rødts varaordfører i Bodø Synne Bjørbæk er skuffet over partileder Bjørnar Moxnes i spørsmålet om krisa i Venezuela. FOTO: MARGIT BRATLIE SELSJORD
• Venezuela-opprør mot ledelsen i Rødt • SV tar «sterk avstand» fra Maduro
Venezuela splitter Rødt
STERKE FØLELSER: Krisa i Venezuela splitter partiet Rødt. Mens ledelsen støtter utenriksminister Ine Eriksen Søreide, gjør deler av partiet opprør.

VENEZUELA

Krisa i Venezuela når helt til Norge. Basketaket om regjeringsmakt i det kriserammede latinamerikanske landet gir ekko inn landsstyremøtet i partiet Rødt denne helga.

Partiledelsen gikk denne uka ut med en uttalelse der det blant annet het «at folk i Venezuela er i sin fulle rett til å protestere mot regjeringa og kreve endringer uten å bli møtt med vold». I tillegg støttet partiet den norske utenriksministeren Ine Eriksen Søreides (H) ønske om dialog og forhandlinger mellom partene i Venezuela.

Uttalelsen ble møtt med mye hard kritikk innad i Rødt. De siste dagene har debatten rast på sosiale medier, og til helga skal uenigheten opp i partiets landsstyre. Der er det duket for bråk.

– Det var mange som reagerte på den uttalelsen som kom denne uka. Jeg syns det er veldig trist å se at Rødts ledelse foreløpig ikke har klart å ta en klar anti-imperialistisk linje, sier Synne Bjørbæk.

Hun er varaordfører i Bodø og medlem i landsstyret og er blant dem som nå kvesser knivene mot partiledelsen.

Fakta

Krisa i Venezuela:

• Venezuela er inne i en stadig dypere krise. Den er både politisk og økonomisk – landet mangler mat og medisiner, og økonomien har kollapset.

• Sosialistpartiet styrer landet og sier at mesteparten av problemene skyldes USAs og opposisjonens undergravende politikk, i tillegg til reduserte oljepriser. Kritikere av regimet sier derimot at sosialistpartiets egne økonomiske politikk må bære mesteparten av skylda.

• Opposisjonen har krevd at presidenten går av, med støtte i flertallet i nasjonalforsamlingen. Kravet støttes av blant annet USA og EU.

USA-motstand viktigst

– Rødt må klart og tydelig fordømme alle forsøk på statskupp, økonomisk blokade og vestlig innblanding i Venezuela. Vi mener at folket i Venezuela har en grunnleggende rett til å bestemme selv, og at det er viktig å slå ring rundt folkerettens prinsipp om ikke-innblanding, sier Bjørbæk.

Varaordføreren har foreslått en egen uttalelse om situasjonen i Venezuela, der den pågående politiske krisa i landet blir forstått som et forsøk på statskupp, og der hovedtyngden av skylda for den økonomiske krisa legges på USA.

– Uansett hva man mener om den sittende presidenten, så må truslene om kupp og intervensjon opphøre. USA har en lang og skammelig historie med å behandle Latin-Amerika som sin egen bakgård, sier Bjørbæk.

Hun mener det er feil av partiet å støtte den norske regjeringens utenrikspolitikk.

– Det er ikke Rødt sin oppgave å støtte Søreide, spesielt ikke når regjeringen kjører en intervensjonslinje mot Venezuela og vil bidra til å legge til rette for en løsning som inkluderer nyvalg, sier hun.

«Ser fram mot diskusjon»

Partisekretær Benedikte Pryneid Hansen skriver i en e-post til Klassekampen at partiledelsen tar «klart avstand fra Trumps åpent erklærte mål om regimeskifte i Venezuela».

Hansen skriver i e-posten at hun «viste til Søreides uttalelse fra 17. januar for å utfordre regjeringa på om de virkelig støtter en inkluderende og demokratisk prosess, og om de vil ta avstand fra USAs krigstrusler».

Hun skriver også at hun «ser fram til en god diskusjon» i helgas landsstyremøte.

Tar «sterk avstand»

SV-leder Audun Lysbakken har tidligere tatt avstand fra det venezuelanske sosialistpartiets politikk og går nå enda lenger i å fordømme det sittende regimet i Venezuela.

«Den humanitære situasjonen i Venezuela er prekær. SV tar sterkt avstand fra Maduro-regimets politikk. Den er anti-demokratisk og regjeringen er ansvarlig for en totalt feilslått økonomisk politikk med forferdelige resultater», skriver Lysbakken i en e-post til Klassekampen.

Lysbakken berømmer også regjeringens linje overfor myndighetene i Venezuela.

«Jeg mener den norske regjeringen har lagt seg på en klok linje, hvor kravet er dialog og frie valg. Maduro har satt demokratiet til side, løsningen på det er valg. Nå må alt gjøres for å unngå borgerkrig, og SV vil også advare mot utenlandsk militær intervensjon», skriver SV-lederen.

Fra drøm til katastrofe

Tidligere Latin-Amerika-korrespondent for NRK Erling Borgen forklarer venstresidas følelser for Venezuela som et håp som brast.

– Det begynte utrolig bra, med drømmen om et sosialistisk samfunn, drømmen om å fordele den enorme oljerikdommen til de fattige. Så har det endt i en katastrofe, med millioner som flykter ut av landet, menneskerettighetsbrudd, med Venezuela som ett av de mest korrupte landene i verden. Jeg tenker at den norske venstresida må være modig nok til å erkjenne at både Hugo Chaves-regimet og Maduro-regimet har gjort en rekke grove feil, sier Borgen.

– Venstresida må erkjenne at det ikke bare er USA-imperialismen og kapitalismens skyld, legger han til.

Samtidig sier Borgen at det nå er «lite troverdig» at USA skal inn for å skape fred og demokrati i Venezuela.

– Den eneste løsningen på dette må være forhandlinger. Og forhandlingene må ledes av land og personer som ikke har vært med på krig for regimeskifte, sier han, og legger til at det etter hans mening ekskluderer Norge.

Skal undersøke situasjonen

Latin-Amerikagruppene i Norge (Lag) er en organisasjon som setter i stand såkalte solidaritetsbrigader til Latin-Amerika, og har et mangeårig engasjement for Venezuela.

Victoria Sirnes skriver på vegne av Lag til Klassekampen at organisasjonen «er svært bekymret for utviklingen i Venezuela. Det som skjer i landet er et pågående statskupp og samtlige norske medier feiler med å gi et balansert bildet av situasjonen».

Likevel er det «ulike oppfatninger om interne forhold i Venezuela» i organisasjonen. Sirnes skriver at hun skal reise til Venezuela på oppdrag fra Lag, for å skaffe en «bedre oversikt over situasjonen».

utenriks@klassekampen.no

Saken er rettet 1. februar 2019: Vi omtalte Erling Borgen som SV-veteran. Det stemmer ikke, og vi beklager. Red.

Artikkelen er oppdatert: 31. januar 2019 kl. 17.04
Lørdag 25. mai 2019
SENSUR: Det amerikanske forsvarsdepartementet har offentliggjort nye anklager mot Julian Assange. Anklagene er et åpent angrep på pressefriheten i USA, skriver The New York Times.
Fredag 24. mai 2019
MAYXIT: Brexit-general Boris Johnson har lenge og nøye beredt grunnen for å ta over etter Theresa May. Nå rykker målet nærmere.
Torsdag 23. mai 2019
AUST-UTVIDINGA: I Slovakia røysta berre 13 prosent ved førre europa­parlaments­val. I årets EU-val kan høgre­populisme mobilisere fleire.
Onsdag 22. mai 2019
MAKTKAMP: Utestengelsen av Huawei er et ledd i USAs handelskrig med Kina, sier Nupi-forsker ­Karsten Friis.
Tirsdag 21. mai 2019
ADVARER: Søndag landet en rakett i nærheten av USAs ambassade i Bagdad. «Hvis Iran vil gå til krig, vil det bli den offisielle slutten på Iran», skrev Donald Trump på Twitter.
Mandag 20. mai 2019
I GANG: Forhandlingene mellom protestbevegelsen og hæren i Sudan starter igjen. Lørdag demonstrerte islamister av frykt for å bli holdt ute.
Lørdag 18. mai 2019
STØTTE: Medlemslandene i Europarådet ble enige om å beholde Russland som medlem. Generalsekretær Thorbjørn Jagland fikk støtte fra Tyskland og Frankrike.
Torsdag 16. mai 2019
SPENT: USA flytter presset på Iran videre til Irak.
Onsdag 15. mai 2019
HANDELSKRIG: Jo lenger tollkrigen trekker ut og utvides, jo større blir de strukturelle virkningene.
Tirsdag 14. mai 2019
FARLIG: USA trapper opp sitt nærvær i Persiabukta. – Det er en reell fare for storkrig i regionen, hevder egyptisk Midtøsten-kjenner.