Print URL: http://www.klassekampen.no/article/20190112/NTBU/85460922

Louisa Jespersen bisatt

Publiseringsdato: Lørdag 12. januar 2019

Statsminister Lars Løkke Rasmussen uttrykte sin medfølelse med foreldrene til Louisa Vesterager Jespersen da hun ble bisatt lørdag.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen uttrykte sin medfølelse med foreldrene til Louisa Vesterager Jespersen da hun ble bisatt lørdag.
– Tapet av deres datter har rammet oss alle, sa han henvendt til foreldrene i Fonnesbæk kirke i Ikast på Jylland under bisettelsen.
– På Danmarks og regjeringens vegne vil jeg uttrykke min dypeste medfølelse og love at Louisa aldri blir glemt, sa han videre og understreket at selv om sorgen ikke er til å bære, må vi ikke bukke under.
– Vi må ikke la sinnet og bitterheten feste seg i våre sinn, for da vinner ondskapen enda en gang, sa sogneprest Torben Pedersen. Han oppfordret tilhørerne til å hjelpe og støtte hverandre, og forsøke etter beste evne å gå videre.
Nærmere 430 personer møtte opp for å ta et siste farvel med 24 år gamle Louisa Vesterager Jespersen.
24-åringen og norske Maren Ueland (28) studerte sammen og var på ferie i Marokko da de ble drept før jul i et turområde nær landsbyen Imlil i Atlasfjellene. De ble funnet drept mandag 17. desember.

Bisettes på JærenMaren Ueland skal bisettes fra Time kirke på Jæren mandag 21. januar. Både norske og marokkanske myndigheter vurderer å være til stede i bisettelsen på Jæren, ifølge Stavanger Aftenblad.
Der skal Vamp-vokalist Jan Ingvar Toft synge under bisettelsen. Islandske Ásgeir Trausti Einarsson skal synge under minnestunden etterpå.
De to skandinaviske kvinnene var begge studenter ved Universitetet i Sørøst-Norge i Bø i Telemark.

NyttårstalerStatsminister Erna Solberg og Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen tok opp Marokko-drapene i sine nyttårstaler.
– Denne julehøytiden har venner og familie i Danmark og Norge sårt savnet to flotte, unge mennesker med livene foran seg. Vi sørger med dere, og tenker mye på dere, sa Solberg.
– Hva de må gjennomgå, har jeg slettes ikke ord for. Vi reagerer alle med forferdelse, avsky og sorg. Men vi må også reagere ved stå sammen om det vi tror på. Menneskers frihet og likeverd. Vi skal kjempe for våre verdier. På tvers av politisk ståsted. Og på tvers av landegrenser, sa Rasmussen.

Terror-etterforskningDobbeltdrapet blir av marokkansk politi etterforsket som et terrorangrep.
22 personer er så langt siktet etter drapene. Blant dem er fire personer utpekt som hovedmistenkte. De fire har sverget troskap til IS. En av de tingene som nå etterforskes, er om noen av dem har kjempet for IS i Irak og Syria.
Ifølge Marokkos ambassadør til Norge, Lamia Radi, ser det ut til at gjerningsmennene bak dobbeltdrapet ble radikalisert så raskt at myndighetene ikke rakk å plukke det opp.
Hun opplyste overfor NRK tidligere denne uken at marokkansk etterretning avverget 13 terrorangrep i fjor, blant annet fordi de klarte å lage profiler på radikaliserte, potensielle terrorister og dermed tok ut celler før eventuelle angrep skjedde.
– Dette terrorangrepet var helt annerledes. De rekrutterte mennesker som ikke var radikalisert noen dager tidligere. Radikaliseringen vi kjemper mot nå skjer for det meste på internett og i sosiale nettverk. Det er veldig farlig, sa ambassadøren.


(©NTB)

PRESISERING

I går, 2. juli, skrev Klassekampen at Aps Masud Gharahkhani mener at asylsøkere ikke skal få komme til Norge for å søke asyl. Vi presiserer at Gharahkhani ikke går inn for å avskaffe asylretten, men mener at Norge skal jobbe for å få null asylsøkere, og at de som kommer til Norge skal være kvoteflyktninger.

PRESISERING

Klassekampen er upresise i gjengivelsen av et av Mani Hussainis sitater i dette intervjuet. Vi siterer Hussaini blant annet på: «[Frp] er opptatt av å hjelpe i nærområdene, men bevilger i realiteten aldri penger til det». De skulle være: «[Frp] er opptatt av å hjelpe i nærområdene, men har i realiteten ikke bevilget penger til det i opposisjon».Vi beklager. Red

HENRIK SØRENSENS FREDSMALERI

Under trykkingen av Torild Skards artikkel 28. desember 2017 om Henrik Sørensens store veggmaleri i Folkeforbundet i Genève kom Klassekampen dessverre til å oppgi feil navn på maleriet. Sørensen malte verket over et lengre tidsrom, fra 1937 til 1939, og i løpet av prosessen ble utformingen endret vesentlig. Forslag ble refusert og slutt-resultatet ble svært forskjellig fra skissene underveis. På et tidspunkt ble maleriet kalt «Drømmen om den evige fred», men dette ble forkastet før bildet ble fullført. Ved overrekkelsen til Folkeforbundet i Genève i desember 1939 hadde maleriet tittelen «Le rêve de la paix» eller «The Dream of Peace», altså: «Drømmen om freden», og det var 8,6 x 6,55 m, det vil si 56 m2 stort. Mer informasjon kan hentes bl.a. fra Anneleen de Jongs bok om kunsten i Genève ugitt av FN i 2001. En mindre kopi av maleriet finnes altså på PRIO i Oslo.

RETTELSE

I gårsdagens artikkel i Klassekampen om omorganiseringen i Statistisk sentralbyrå, ga en redaksjonell anmerkning inntrykk av at forsker Ådne Cappelen ikke får fortsette i institusjonens forsknings­avdeling. Dette er ikke riktig. Vi beklager feilen. Red.

RETTELSE

I saken «Nav-gründere tjener fett» i Klassekampen 7. juni skreiv vi at Aleris er blant selskapene som har hatt høy avkastning blant attføringsselskapene i perioden 2013–2015. Det er feil. Aleris ble først en del av attføringssektoren da de kjøpte «Pøbelprosjektet» i 2016. I utregningen av avkastning blant de store aktørene på feltet er tall fra Pøbelprosjektet, før de ble eid av Aleris, brukt. Vi beklager. Red.

RettelseI Innspill-spalta av Victoria Tømmeraas Berg lørdag 3. juni, blir forsvarsminister Ine Eriksen Søreide betegnet som «utenriksminister». Dette ble ikke skrevet av spaltisten, og skyldes en redaksjonell feil. Vi beklager. Red.

RETTING

I Dagboka 10. januar stod det at Høgre røysta mot allmenn kvinneleg røysterett i 1913. Dette stemmer ikkje. Vi seier oss leie for feilen. Red.

RETTELSE

I gårsdagens «Pauli ord» kom jeg i skade for å skrive at «Alle norske seriekamper (i fotball) blir fra neste sesong ledsaget av massiv reklame for kommersielle, utenlandske bettingselskaper.» Dette er feil. Norges Fotballforbund (NFF) stilte som krav at det ikke skal sendes slik reklame i tilknytning til norske klubbkamper og det norske landslagets kamper. Jeg beklager.Paul Bjerke

RETTELSE

I Klassekampen i går skreiv vi at Øystein Dørum er avtroppende økonomisjef i DNB Markets og påtroppende økonomisjef i NHO. Det er feil. I begge tilfeller skulle det stått sjeføkonom. Red.

RETTING

Klassekampen skriv at Kongsberg Gruppen hadde bidrege økonomisk til ein studietur til mellom andre Lockheed Martin i regi av Agenda. Med på turen var ti ungdomspolitikarar. I intervjuet med Agenda-leiar Marte Gerhardsen står det at ideen om ein tur til kampflyprodusenten kom frå den norske ambassaden i Washington. Det riktige skal vere at det var Agenda som hadde denne ideen. Sitatet skal derfor vere slik: – I ljos av Forsvarets store kampflyinvestering, syntest vi det ville vere interessant å vitje Lockhead Martin. Turen dit blei organisert av Agenda og ambassaden, ikkje av Kongsberg.Red.

RETTELSE

I denne lederen skriver vi at Muhammad Ali ble satt i fengsel for å ha nektet å delta i Vietnam-krigen. Muhammad Ali ble dømt til fengsel, men sonet aldri. I stedet ble han utestengt fra boksesporten i tre år. Vi beklager. Red.

RETTELSE

I portrettintervjuet med Willibald Storn skrev vi dessverre: «Da russerne okkuperte Østerrike, ble Storns far sendt til Østfronten.» Det skulle selvsagt stått tyskerne eller nazistene, ikke russerne. Takk til oppmerksomme lesere! Red.

RETTELSE

Klassekampen skrev med henvisning til VG at «fire personer som kjente stråselskapene på Seychellene, sitter eller har sittet i Rune Bjerkes aller innerste krets». Det kan vi ikke dokumentere. Det er riktig at de fire har sittet i styret til DNBs filial i Luxembourg, men vi vet ikke om de fire personlig kjente til at DNB tilbød et slikt produkt. Vi beklager. Red.

RETTELSE

I saken «Barnets stemme» av Peder Kjøs fredag 22. januar går det ikke fram hvor barnas sitater og forskningen er hentet fra. De er fra artikkelen «Hva står på spill? Barns deltakelse og budskap i mekling”, publisert i Fokus på familien nr. 4 (2015), som er skrevet av Astrid Strandbu og Renee Thørnblad ved Universitetet i Tromsø. Strandbu ble derimot tildelt æren for å utvikle metodikken BIM, barn i mekling, mens den riktige personen skulle vært Gjertrud Jonassen. Vi beklager! Red.