Print URL: http://www.klassekampen.no/article/20190111/ARTICLE/190119993

Ingen brexit?

Av BJØRGULV BRAANEN

Publiseringsdato: Fredag 11. januar 2019

Seksjon: Lederen

• Det er i ferd med å oppstå et flertall i det britiske parlamentet som styrer mot at Storbritannia forblir i EU til tross for det klare folkeavstemningsresultatet. To ganger i løpet av den siste uka har statsminister Theresa May tapt avgjørende avstemninger i Underhuset. Et knapt flertall, bestående av Labour, Liberaldemokratene og en utbrytergruppe fra det regjerende Tory-partiet, stemte tirsdag for et forslag som betyr at regjeringen må be parlamentet om godkjenning for å bevilge penger til ekstraordinære tiltak hvis Storbritannia går ut av EU uten en avtale. Onsdag kom et nytt nederlag da et flertall på 308 mot 297 stemte for at May, etter at utmeldingsavtalen har falt, må komme tilbake til Underhuset med en plan B innen tre dager.

• Theresa May jobber nå intenst for å få avtaler på plass i Brussel som gjør utmeldingsavtalen mer spiselig for parlamentet. Det handler blant annet om å finne en måte å koble den juridisk bindende utmeldingsavtalen til den løsere politiske erklæringen om det framtidige samarbeidet. Det vil kunne klargjøre at avtalen om Nord-Irland ikke blir evigvarende og hindre at EU nekter Storbritannia å komme ut av den såkalte «backstop»-avtalen. May har også henvendt seg til EU-motstandere i Labour med forsterkede garantier om miljø- og arbeiderrettigheter for å få deres stemmer. Likevel tyder alt på at det store flertallet i Underhuset stemmer ned Mays utmeldingsavtale med EU førstkommende tirsdag.

• Samtidig kan vi nå nærmest utelukke at det blir en utmelding uten en avtale, en såkalt «no deal-brexit». Den nye alliansen av Labour og konservative avhoppere har flertall til å kunne bestemme den videre utviklingen. Labours Jeremy Corbyn har tidligere sagt at han etter at avtalen blir nedstemt, vil fremme et mistillitsforslag mot May. Nå har han gått bort fra dette fordi det ikke vil få flertall. I stedet har Corbyn åpnet for en forlengelse av Artikkel 50, som betyr at utmeldingen blir utsatt utover 29. mars. De 308 som stemte mot Theresa May, har nå mulighet til å samle seg om en slik løsning – hvis statsministeren da ikke på mirakuløst vis likevel får flertall for brexit-avtalen.