Print URL: http://www.klassekampen.no/article/20190108/ARTICLE/190109977

Mislykket nyttårstale førte til forsøk på militærkupp i et av Afrikas mest stabile diktaturer:

Kuppforsøk endte i fiasko

Av Magnus Lysberg, Yngvild Gotaas Torvik og Eirik Grasaas-Stavenes

Publiseringsdato: Tirsdag 8. januar 2019

Seksjon: Utenriks

KUPPFORSØK: Her annonserer en mann som kaller seg Obiang Ondo Kelly B at han begår militærkupp i Gabon. FOTO: SKJERMDUMP, AP/NTB SCANPIX

FIASKO: «Kelly B» fikk ikke makten i Gabon. Kuppforsøket hans gikk i vasken på få timer.

GABON

Klokka halv sju mandag morgen tok en liten gruppe soldater kontrollen over radiohuset i Libreville, hovedstaden i Gabon.

Soldatene annonserte at de tok over makten i det lille sentralafrikanske landet, og fordømte styret til den sittende presidenten Ali Bongo Ondimba.

Kuppmakerne ble ledet av en mann som kaller seg selv «Kelly B» Ondo Obiang, og som hevdet at han var løytnant i den gabonske republikanergarden. Han leste opp en fem minutter lang appell om opprør mot den aldrende presidenten, som han hevdet sto for vanstyre og forfall.

Så oppfordret han landets unge til å reise seg i motstand mot diktaturet.

– Om du er i ferd med å spise, stopp. Om du er i ferd med å drikke, slutt. Om du sover, vekk deg selv, sa Ondo Obiang i appellen.

– Vekk naboene dine, i alle provinser, byer og landsbyer. Stå opp som en mann og ta kontroll over gata ved å okkupere flyplasser, radio- og tv-stasjoner, offentlige bygninger, helt til vi har uskadeliggjort alle fiender av fedrelandet, fortsatte han.

Det skjedde ikke.

FAKTA

Kuppforsøk i Gabon:

• Mandag morgen tok en gruppe på fem soldater kontrollen over den nasjonale radiostasjonen i Gabon og erklærte militærkupp for å gjeninnføre demokratiet.

• De fem soldatene oppfordret til opprør mot en svekket og syk president, men lite tyder på at de fikk folk med seg.

• Kuppet var over etter noen få timer.

Rømte i sivile klær

Etter noen få timer med uvisshet kom nyheten om at kuppforsøket var slått ned av styrker med lojalitet til den sittende presidenten.

Få hadde fulgt kuppmakernes oppfordring om å reise seg mot presidenten. I stedet holdt folk seg hjemme fra jobb, og gatene i hovedstaden var i går for det meste tomme.

Klassekampen snakket med den gabonske journalisten Yves Laurent Goma rundt lunsjtider i går. Han jobber som korrespondent for den franske radiokanalen RFI.

Goma var på vei til den nasjonale radiostasjonen da Klassekampen ringte, og kunne bekrefte at skytingen hadde avtatt, og at flere av kuppmakerne var arrestert.

– Det er tilsynelatende over nå, sa Goma.

Journalisten fortalte Klassekampen at gendarmeriet hadde tatt over kontrollen. Gendarmene er en militær sikkerhetsstyrke etter fransk modell med ansvaret for den indre sikkerheten i landet.

– Nå intervenerer gendarmeriet i radioen og leter etter løytnanten Kelly Ondo Obiang. Han skal ha tatt av uniformen sin og skiftet til sivil bekledning, så det er utfordrende å finne ham, sa Goma.

Mislykket nyttårstale

Kuppforsøket i Libreville skjedde etter en lang periode med politisk usikkerhet i landet. President Ali Bongo er andregenerasjons president i en familie som har hatt makten i Gabon i over 60 år, siden 1967.

Bongo vant valget i 2016 mot utfordreren Jean Ping, en tidligere kommisjonær i Den afrikanske union. Både opposisjonen og en rekke nøytrale observatører mener at valgresultatet ble manipulert.

24. oktober i fjor ble Bongo rammet av hjerneslag på reise i Saudi-Arabia. Han har ikke returnert til Gabon, men heller søkt medisinsk behandling i Marokko.

31. desember holdt Bongo en nyttårstale der han innrømmet at han var svekket, men insisterte på å holde makten. Nyttårstalen viste en tydelig redusert president, som blant annet er plaget av lammelser.

Nyttårstalen førte til fornyet kritikk fra opposisjonen, blant annet fra flere av fagforeningene i Gabon. Det var også denne nyttårstalen som kuppmakerne brukte som begrunnelse for kuppet.

– Denne nyttårstalen til nasjonen var en skam for verdens øyne, og et forsøk på å klamre seg til makten, sa kuppleder Kelly Ondo Obiang i appellen over den nasjonale radioen.

«Smurt av oljepenger»

Gabon har i mange år hatt en forholdsvis god økonomi sammenlignet med nabolandene. Det skyldes oljeforekomstene som ligger under havbunnen ute i gabonsk farvann.

Oljeinntektene er svært ujevnt fordelt i det gabonske samfunnet og har i tillegg falt de siste årene, både på grunn av fallende oljepris og at landets oljebrønner snart er tomme.

Ifølge seniorforsker Morten Bøås ved Norsk utenrikspolitisk institutt har Bongo-regimet holdt Gabons konkurrerende fraksjoner sammen gjennom «å smøre dem med oljepenger».

– Det er ikke utenkelig at regimet i en slik situasjon har måttet kutte ut noen av leddene i sitt maktnettverk, og da vil det oppstå konflikt, sier Bøås.

Amerikanske soldater

Kuppet skjedde kort tid etter at USA sendte 80 militære til Gabon. Ifølge amerikanerne er styrkene sendt for «å være i posisjon til å støtte sikkerheten til amerikanske borgere, personell og diplomatiske fasiliteter i Kinshasa», i DR Kongo.

Bøås mener det ikke er grunn til å tro at det er sammenheng mellom amerikanernes ankomst og kuppforsøket i Libreville.

– Bongo-familien har vært en nær alliert av Vesten i alle år, og amerikanerne har ikke noen grunn til å kvitte seg med ham, sier Bøås.

utenriks@klassekampen.no