Print URL: http://www.klassekampen.no/article/20190107/ARTICLE/190109980

Skyteskiver

Av SIMEN TALLAKSEN

Publiseringsdato: Mandag 7. januar 2019

Seksjon: Lederen

• Lista skal ligge høyt for hva folkevalgte skal tåle av kritikk og satire. Og jo mer makt man besitter, desto sterkere blir det offentlige søkelyset. For enkelte politikere er likevel belastningen ved å være i offentligheten urimelig høy. Det tydeligste eksempelet på dette er ekteparet og MDG-politikerne Lan Marie Nguyen Berg og Eivind Trædal. Som henholdsvis miljø­byråd og bystyremedlem i Oslo har de to blitt nasjonale skyteskiver, og det er tydeligvis lite som får folk til å gå mer av skaftet enn en kvinnelig miljøpolitiker på sykkel.

• Fremst i korstoget er PR-rådgiver og redaktør for «Nyhetsavisen Ja til bilen i Oslo», Jarle Aabø. En rask titt på sida viser at dette ikke er noen vanlig avis, men et propaganda­skrift uten noen nedre grense for hva som er greit å publisere i kampen mot det rødgrønne byrådet i Oslo. I skrivende stund er det siste innlegget fra «den giftige pennen til satiriker Haffen». Det inneholder blant annet fotomanipulerte bilder av Eivind Trædal som Hitler og Stalin, byrådsleder Raymond Johansen som solkongen, samt et bilde der hodene til Trædal og Berg er fotoshoppet på toppen av en bæsj. En oppsikts­vekkende stor andel av innleggene handler om Trædal og Berg, ikke om MDGs politikk, og i forrige uke ble det klart at Aabø har kjøpt opp internettdomener knyttet til Trædals navn. Disse vil han bruke til å spre «tusenvis av skjermdumper» i valgkampen som skal bevise at ingen hetser mer enn De Grønne. I bunnen av hver sak oppfordres leseren til å ta debatten videre på Facebook-gruppa «Ja til bilen», der de pågående diskusjonene utløser kommentarer som «la fru Berg bli enke», «avliv det dyret», eller «må det snart bli kvote­jakt på syke politikere».

• Nyhetsavisen Ja til bilen i Oslo er ikke et spesielt godt egnet middel for å overbevise usikre velgere om hva de skal stemme ved høstens valg. Sida har likevel en annen funksjon: De mange personangrepene og de påfølgende Facebook-stormene gjør livet surt for Aabøs politiske motstandere. Hver drapstrussel gjør prisen for å ytre seg i offentligheten litt høyere, selv for den mest hardføre debattant.