Print URL: http://501-kkweb.newscyclecloud.com/article/20181210/PLUSS/181219974

Makeløse mangler

Av Arvid Skancke-Knutsen

Publiseringsdato: Mandag 10. desember 2018

Seksjon: Anmeldelse

FOTO: HUBRO

Album

Building Instrument

«Mangelen min»

Hubro/Musikkoperatørene

HHHHJI

Building Instrument lager kunstmusikk som både føles varm og personlig, her på sin tredje svært så gode plate på rad. Trioen har tidligere gitt oss «Building Instrument» (2014) og «Kem som kan å leve» (2016), og ser ut til å gi fra seg kvalitetssikrede utgivelser hvert andre år.

Deres to første var særegne og originale plater, og «Mangelen min» utgjør slik sett ikke noe stort sprang – men trekker opp et tredje punkt i en ekspanderende geometrisk-musikalsk figur, full av lekne innfall og overraskende vinkler. Lydbildet fremstår som forbløffende egenartet, ofte med forskjøvne rytmer og en slags østasiatisk-inspirert vokal. Det er musikk som beveger seg i et drømmeland, lik en forlatt leketøysforretning om natten.

Helt sentralt står Mari Kvien Brunvoll fra Molde. Hun tar seg av vokal og elektronikk, og spiller på siter og omnichord. Hun har også ansvaret for tekstene, som er av høy hverdagssurrealistisk kvalitet, og kunne forsvart en plass i de fleste moderne diktantologier: Det va ei natt at i drømte alt va over / Men du vekte meg opp / Du sa: Du sover. / A° kor det glitra i grumset na°r i sover / Og det gjør nesten ‘ondt, det smitte over pa° alt.

Det er i det hele tatt originale språkbilder her, om lengsler, om savn, om ønsket etter å bli fullbyrdet i møtet med Den Andre. Med pust som indre collager, minner som en trommel som ga°r og ga°r i vektlaus tilstand, og tid som sakte farges. Og det matches av tilsvarende lydbilder, der også A°smund Weltzien (synther, elektronikk) og Øyvind Hegg-Lunde (trommer, perkusjon) skal ha sin gode del av æren.

Låtene er gjennomgående kortere enn før, lik drømmebilder som farer gjennom hodet rett før man våkner. Derfor er det ekstra fint når Building Instrument lar noen av låtene folde seg over lengre strekk, som «Vil du dit nok», «Ta regnet» og det Kurt Schwitters-inspirerte åpningskuttet «Lanke», fra et album forsterket av gode hjelpere som Jørgen Træen, Stephan Meidell og Helge Sten.

musikk@klassekampen.no