Print URL: http://www.klassekampen.no/article/20181109/ARTICLE/181109968

Skuebrød

Av MARI SKURDAL

Publiseringsdato: Fredag 9. november 2018

Seksjon: Lederen

• Kort tid etter at nestleder i Kristelig Folkeparti Kjell Ingolf Ropstad hadde etterlyst gjennomslag om abort i regjering, kvitterte statsminister Erna Solberg at KrF i forhandlinger med Høyre må få sette «et verdipreg på en felles plattform med saker som er viktige for dem». Samkjøringen av abort­utspill mellom Ropstad og Høyres kommunikasjonsavdeling ble avgjørende for å vippe flertallet på KrFs landsmøte i favør den sittende regjeringen. Abortsaken er likevel en så viktig sak for KrF at det trumfet selv frykten for å miste en populær partileder som Knut Arild Hareide. Men var det noen gang hold i Erna Solbergs løfter om en ny runde om forhandlinger om dagens abortlov?

• De første ukene etter at Erna Solberg hadde lovet at abortspørsmålet var åpent for forhandlinger, forholdt Høyre og de andre blåblå politikerne seg i ro. Etter at Kristelig Folkeparti forrige fredag tok valget om å gå til borgerlig side, er stillheten brutt. De siste dagene har flere tatt til orde for å beholde dagens lov som den er. Unge Høyre-leder Sandra Bruflot og stortingsrepresentant for Høyre Heidi Nordby Lunde har denne uka forsvart Høyres standpunkt i abortsaken, som ble vedtatt på partiets landsmøte i 2013. Da bestemte Høyre å beholde dagens abortlov. Partiledelsen har etter landsmøtet forsvart partiets vedtatte linje.

• Seinest 9. september i år, bare 19 dager før KrF-leder Knut Arild Hareide kunngjorde at han ville trekke partiet til venstre i det politiske landskapet, sendte Høyres sentralstyre ut en pressemelding hvor det kunngjorde at partiet «står fast ved abortloven slik den er utformet i dag». «Vi mener den ivaretar avveiningene mellom kvinners rett til å bestemme over egen kropp og hensynet til det ufødte liv», sa Erna Solberg da. Pressemeldingen viser at utspillet om abort først og fremst var ment for å redde den blåblå regjeringen. I dag er det vanskelig å få øye på det stortingsflertallet som vil gå inn for å endre abortloven. Dermed er ikke tilbudet om forhandlinger om abortloven på borgerlig side annet enn skuebrød: Lett å friste med, vanskeligere å innfri.