Print URL: http://www.klassekampen.no/article/20181029/ARTICLE/181029966

• Politikernes ordbruk i søkelys etter terror • Økt jødehat og høyreradikal vold under Trump

Hatet syder i Trumps tid

Av Yohan Shanmugaratnam

Publiseringsdato: Mandag 29. oktober 2018

Seksjon: Utenriks

TRØST: Flere tusen mennesker møtte opp til minnestund for ofrene etter terrorangrepet mot den jødiske menigheten i Pittsburgh lørdag. FOTO: STEPHANIE STRASBURG, PITTSBURGH POST-GAZETTE/ AP/NTB SCANPIX

UTSATT: I etterkant av synagogeterroren i Pittsburgh anklages etablerte politikere i USA for å befeste antisemittiske konspirasjonsteorier.

USA

Den jødiske menigheten Tree of Life var lørdag samlet til sabbatsgudstjeneste og ­navneseremoni for et ­spedbarn, da Robert D. ­Bowers (46) kom inn i synagogen med et ­automatgevær og flere ­håndvåpen.

Innen Bowers ble pågrepet hadde han skutt og drept ­elleve mennesker. Menig­heten som ble rammet holdt til i ­nabolaget Squirrel Hill i Pittsburgh, Pennsylvania.

– Vi tror dette er det dødeligste angrepet på det jødiske samfunnet i USAs historie, heter det i en uttalelse fra ­Jonathan Greenblatt, som ­leder den jødiske organi­sasjonen Anti-Defamation ­League (ADL).

I februar rapporterte ADL at de hadde registrert 1986 antisemittiske handlinger i USA i 2017 – inkludert fysiske angrep, vandalisme og ­trakassering. Det er en økning på 57 prosent siden 2016.

FAKTA

Angrepet i Pittsburgh:

• En mann utstyrt med automatgevær og flere håndvåpen gikk lørdag inn i en synagoge i nabolaget Squirrel Hill i Pittsburgh.

• Mannen drepte elleve mennesker som tilhørte den jødiske menigheten Tree of Life. De var samlet til sabbatsgudstjeneste og navne­seremoni for et spedbarn.

• Gjerningsmannen er pågrepet og navngitt som Robert Bowers (46). Bowers hadde postet en rekke antisemittiske innlegg på internett før angrepet.

KILDE: NTB, BBC og AP

Aktiv rasist på nett

Ifølge Southern Poverty Law Center (SPLC), som følger hatgrupper i USA, var Bowers aktiv på det sosiale nettverket Gab, som ­omtales som ytre høyres svar på Twitter.

På sin brukerkonto hadde Bowers blant annet bilde av symbolet «1488». Tallet 14 er en referanse til de fjorten ­ordene i mantraet «We must secure the existence of our people and a future for white children». «88» er en kjent kode for «Heil Hitler», ettersom H er den åttende bokstaven i alfabetet.

Bowers’ siste innlegg på Gab var rettet mot Hebrew Immigrant Aid Society (Hias), en jødisk hjelpeorganisasjon for flyktninger. «Hias liker å hente inn inntrengere som dreper vårt folk. Jeg kan ikke bare sitte og se på at folket mitt slaktes ned,» skrev han. Han avsluttet med ordene:

«Screw your optics, I’m going in.»

Uttrykket «optics» har blitt hyppig brukt i interne diskusjoner blant høyreradikale i USA om hvordan deres handlinger blir oppfattet i ­opinionen. Blant annet har de høyreradikale vært uenige om ­hvordan de mest effektivt kan få ut budskapet sitt til et ­bredere publikum.

Debatten har pågått siden «Unite the Right»-marsjen i Charlottesville i fjor, der ­nynazister, Ku Klux Klan-medlemmer og Trump-­tilhengere var blant deltakerne. Blant slagordene som ble ropt, var «Jøder skal ikke ­erstatte oss».

Mens noen høyreradikale har tatt til orde for å satse på mobilisering på nett, har de mest ytterliggående ønsket mer «direkte aksjoner». ­Bowers’ siste innlegg og handlinger tyder på at han åpenbart tilhørte den siste gruppen.

Nettstedet Quartz skrev i august at antall terrorangrep øker i USA, og at mesteparten av økningen i fjor skyldtes høyreorientert terror. Av 65 angrep i 2017 var 37 motivert av blant annet rasisme, muslimhat, antisemittisme og homofobi, fastslår Quartz, ­basert på tall fra Global Terrorism Database.

Trusler fra ulikt hold

Johannes Due Enstad er ­historiker og forsker ved ­Universitetet i Oslo, der han er tilknyttet Senter for ekstremismeforskning (C-REX).

Han forklarer at man må langt tilbake for å finne tilsvarende dødelige antisemittiske angrep som den i Pittsburgh.

– Slike angrep de siste ­15–20 årene har for det meste skjedd i Europa, og har ­kommet fra islamistisk hold. Nå viser det seg at det verste angrepet man har sett på lang tid kommer fra høyre­ekstremt hold i USA, sier han til ­Klassekampen.

– Det understreker at truslene mot jøder i den vestlige verden ikke bare kommer fra islamistisk hold, men også fra høyreekstremt hold, sier han.

Samtidig påpeker ­forskeren at antall volds­angrep motivert av jødehat har vært fallende i USA fram til lørdagens terror.

– Økningen i antisemittisme handlinger dreier seg mest om trakassering og ­vandalisme. Hvis man ser på antisemittiske voldsangrep, var det faktisk en nedgang fra året før. Så dette er ikke en del av en økende antisemittisk voldstrend i USA.

Ordbruk styrker jødehat

Flere tusen lokale innbyggere – jøder og ikke-jøder – var ­lørdag samlet på Squirrel Hill til såkalt havdalah, en ­seremoni som markerer ­slutten på sabbaten, for å ­minnes ofrene.

Også i New York ble det ­arrangert en samling etter ­terroren. «Jøder og våre ­allierte samlet seg på Union Square i New York i kveld,» skriver Twitter-brukeren ­Marisa Kabas i et innlegg. Hun legger til: «Mens vi ­sørget, ble vi beskyttet av medlemmer av det muslimske samfunnet.»

President Donald Trump har beskrevet synagoge­angrepet som et «angrep på menneskeheten», og i går ble det flagget på halv stang i Det hvite hus.

Mange mener imidlertid at ordbruken til presidenten og flere andre etablerte ­politikere har bidratt til å styrke konspirasjonsteorier rettet mot jøder.

Etter sammenstøtene i Charlottesville, der en ny­nazist kjørte ned motdemonstranter og drepte aktivisten Heather Heyer, gikk Trump langt i å sidestille rasistene og antirasistene.

Trumps påstand nylig om at kampanjen mot den nye høyesterettsdommeren Brett Kavanaugh er finansiert av den jødiske milliardæren ­George Soros, har også skapt sterke reaksjoner. Soros er blant dem som har fått ­tilsendt pakker med rør­bomber av Trump-tilhengeren Cesar Sayoc (56), som ble arrestert dagen før ­Pittsburgh-terroren.

Tidligere i oktober skrev den republikanske kongressrepresentanten Matt Gaetz fra Florida at noen hadde delt ut kontanter til migrantene som er på vei fra Honduras til USA «for å storme USAs grense». «Soros? USA-støttede ikke-statlige organisasjoner? På tide å etterforske kilden!», skrev Gaetz på Twitter.

Moralsk ansvar

Prosjektleder Heidi Beirich ved Southern Poverty Law Center (SPLC) sier til The ­Guardian at «deler av ytre høyre, inkludert presidenten, har falt ned i en febersump» og at retorikken gir poli­tikerne «moralsk ansvar» for antisemittisk vold.

– Trump har sagt at angrepet i Pittsburgh er antisemittisk og at man må få bukt med hatet. Han har også mange med ­jødisk bakgrunn i administrasjonen sin, og han kan nok ikke anses som en anti­semittisk aktør, sier Enstad.

– For meg virker det som Trump har en opportunistisk tilnærming til dette, der han i enkelte tilfeller tillater seg å spille noe subtilt på konspirasjonsteorier for å tjene sin sak, legger han til.

Enstad mener Trump, med sine hint om Soros, «implisitt signaliserer støtte til aktører som insinuerer at det fins et jødisk, globalistisk komplott».

yohans@klassekampen.no