Print URL: http://www.klassekampen.no/article/20180912/ARTICLE/180919987

Margit Sandemo fikk høre «Sagaen om Isfolket» for første gang på lydbok før hun gikk bort:

Strømstans for «Isfolket»

Av Jonas Brække (tekst) og Morten Røyr (foto)

Publiseringsdato: Onsdag 12. september 2018

Seksjon: Kultur og medier

FLUKT: – Nordmenn rømmer til Netflix for å få stilt sitt underholdningsbehov i stedet for å vente over et år på at favorittboka blir lagt ut på Storytel, mener Astrid Sømoen i Bladkompaniet.

Margit Sandemo var begeistret for at «Sagaen om Isfolket» endelig var klar i lydformat. Men dagens bokavtale gjør at lydbøkene ikke kan legges ut for strømming før til neste vår.

Bøker

To uker før hun døde, fikk Margit Sandemo besøk av Bladkompaniets salgs- og markedssjef hjemme i Skåne. Her fikk landets ukronede seriedronning for første gang lytte til «Sagaen av isfolket» som lydbok, innlest av skuespiller Hedda Sandvig.

– Hun syntes det var helt fantastisk og sa at det gjorde bøkene hennes mer levende. Hun var også glad for at hennes eldre lesere, som kanskje har begynt å se dårlig, nå kunne gjenoppleve «Isfolket», forteller Astrid Sømoen, salgs- og markedssjef i Sandemos forlag Bladkompaniet.

«Sagaen om Isfolket» ble påbegynt i 1982, og med i alt 47 bind og seks millioner solgte eksemplarer er den fortsatt landets mestselgende serie­roman. Men foreløpig er de to første bindene av lydboka kun tilgjengelig som nedlastbar versjon, til 99 og 169 kroner, via nettbokhandelen Ebok.no. For de om lag 150.000 abonnentene i landets to største strømmetjenester, Storytel og Fabel, vil ikke lydbøkene bli lagt ut før 1. mai neste år.

FAKTA

Ny fastpris for bøker:

• Regjeringen vil utvide fastprisen på bøker til å gjelde i ett år fra utgivelsesdato.

• Samtidig foreslår regjeringen å forkorte fastprisperioden for bøker som utgis i nye formater – som e-bok, pocket og lydbok – til tre, seks eller ni måneder.

• Forslaget skal ut på høring i høst.

– Framstår veldig rart

Årsaken er den såkalte fastprisperioden for bøker, som er avtalt mellom Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen. Her heter det at nye bøker må selges til maksimalt 12,5 prosent rabatt fram til 1. mai året etter utgivelsen. Regelen gjelder også for bøker som utgis i nye formater, som pocket, e-bok eller lydbøker.

Svaret Bladkompaniet fikk fra det Cappelen Damm-eide Storytel, var derfor som ventet: «Sagaen om isfolket» kan ikke legges ut for strømming før 1. mai 2019, i likhet med andre lydbøker som gis ut i år.

Astrid Sømoen mener eksempelet med Sandemo viser at regelen om karantenetid for lydbøker har utspilt sin rolle i den digitale medie­virkeligheten. Hun støtter derfor næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H), som har foreslått å kutte ned fastprisperioden for bøker i nye formater til tre måneder.

– Jeg er helt enig i at helt nye bøker bør ha en fastprisperiode. Men for en roman­serie som ble skrevet på 1980-tallet og som først utgis på lydbok i dag, framstår dette som veldig rart, ikke minst for mange av Sandemos lesere, sier hun.

Må sylte ned lydbøkene

Sømoen mener det er avgjørende å få utgitt lydbøker så raskt som mulig på strømmetjenestene, som er inne i en rivende utvikling med abonnementsvekst og tilsvarende investeringer fra eierforlagene.

Når forlagene skal konkurrere med it-giganter som Netflix og Amazon i det norske underholdningsmarkedet, er ferskvare av stor betydning, påpeker hun.

– Fastprisen forhindrer leserne fra å få tak i bøkene de virkelig elsker. Å spille inn lydbøker tar tid og er kostbart. Når vi må sylte ned lydbøkene i 12 til 16 måneder før vi kan håpe på å få investeringene tilbake, vil det også føre til at mange små og mellomstore forlag vegrer seg.

Paradoksalt nok er samtlige bind av «Sagaen om Isfolket» tilgjengelig som lydbøker på den norske strømmetjenesten Storytel, men bare på svensk. Sverige har ikke fastpris på bøker, og dermed kan Storytel få tilgang på bøkene via sitt svenske søsterselskap.

– Vi får enkelte spørsmål fra abonnentene våre om hvordan dette henger sammen, bekrefter Storytels administrerende direktør Håkon Havik.

– For oss vil det helt klart være bra dersom karantene­tida for lydbøker ble kortet ned. For mange av våre abonnenter vil det også være populært om de får tilgang til «Isfolket» og liknende serieromaner tidligere.

En av romanseriene som er tilgjengelig på Storytel, er «Sønnavind» av Frid Ingulstad, utgitt på Storytels eierforlag Cappelen Damm. Disse blir lagt ut fortløpende etter at fastprisperioden er gått ut.

– Vi legger ut ett nytt bind i måneden, slik at leserne skal få tid til å lytte seg ferdig. Vi forsøker også å unngå at vi innhenter serien etter hvert som det kommer nye bind fra Ingulstad, sier Havik.

jonas.braekke@klassekampen.no

UNDERSAK

– Fastpris motvirker ferskvarepreg

Forfatterforeningens leder Heidi Marie Kriznik forsvarer fastprisordningen, også for lydbøker som skal ut i strømme­tjenester som Storytel og Fabel.

– Ordningen er ment å sikre tilstrekkelig bredde og kvalitet og motvirke at det blir for mye ferskvarepreg og prisfokus i det norske bokmarkedet, sier Kriznik.

Hun har tidligere uttalt at regjeringens forslag om å kutte ned på fastprisperioden for bøker i nye formater vil være en uthuling av hele ordningen. At «Sagaen om Isfolket» ikke er tilgjengelig for strømming før 1. mai neste år, viser at ordningen fungerer etter hensikten, ifølge Kriznik.

– De første bindene av«Sagaen om isfolket» er jo ikke utilgjengelige selv om de foreløpig ikke er lagt ut for strømming. På ebok.no kan de kjøpes og lastes ned som lydbøker, men da til en fastpris, slik regelen også tilsier, sier Kriznik.

– 169 kroner for en lydbok fra 1980-tallet, er ikke det for dyrt?

– Folk kjøper mange andre ting til omtrent samme pris, uten å ofre en tanke på at det er så dyrt. Skal det fortsatt skrives bøker i Norge, må det også koste noe, sier hun.

Facebook-gruppa «Romanserier – lev i en annen verden en stund» har over tusen medlemmer. Gruppas administrator Inger Monica Stornes påpeker at det koster nesten like mye å være abonnent på Storytel i én måned som å laste ned andre bind av «Isfolket» fra ebok.no, henholdsvis 199 og 169 kroner:

– At «Isfolket» ikke kommer på Storytel før neste år, tenker jeg ikke så mye på. Men jeg kan godt forstå dem som mener det blir for dyrt å kjøpe den nedlastbare versjonen, sier Stornes.