Print URL: http://www.klassekampen.no/article/20180911/ARTICLE/180919993

• Dødt løp mellom blokkene • Utenlands- og forhåndsstemmer kan avgjøre

Alle påstår de vant valget

Av Yngvild Gotaas Torvik

Publiseringsdato: Tirsdag 11. september 2018

Seksjon: Utenriks

AVVENTER: Statsminister Stefan Löfven ligger an til å sikre en knapp rødgrønn seier, men avventer det endelige resultatet og manet til ro på valgnatta. Han blir trolig stemt ned av den borgerlige Alliansen og Sverigedemokraterna i en statsministeravstemning i Riksdagen om to uker. FOTO: JONAS EKSTRÖMER, TT/NTB SCANPIX

JEVNT: De borgerlige fikk ett mandat mindre enn venstresida i Sveriges jevne valgthriller. Likevel krever de at Stefan Löfven går av – noe han avviser blankt.

sverige

Det var duket for en valgthriller av de sjeldne da svenskene gikk til valg på søndag, men resultatet skulle vise seg å bli ennå jevnere enn de fleste hadde trodd: 0,3 prosentpoeng, cirka 28.000 stemmer, skiller nå den rødgrønne og den borgerlige blokken.

Det betyr at Socialdemokraterna, Miljöpartiet og Vänsterpartiet har 144 mandater – ett mandat mer enn den borgerlige Alliansen (Moderaterna, Kristendemokraterna, Liberalerna og Centerpartiet) med sine 143.

FAKTA

Valg i Sverige:

• Søndag gikk Sverige til riksdagsvalg, landstingsvalg og lokalvalg.

• Resultatet i riksdagsvalget er svært jevnt mellom de tradisjonelle blokkene og alt tyder på krevende regjeringsforhandlinger framover.

• Moderaterna er partiet som går mest tilbake, mens de rødgrønne går mest tilbake av blokkene. Sverigedemokraterna går mest fram.

• Historisk mange velgere oppgir at de har skiftet parti siden sist valg (41 prosent). 37 prosent av velgerne bestemte seg siste uka før valget.

– Vipper i rødgrønn favør

Svenskene sitter nå og venter på at de såkalte «onsdagsrösterna» skal telles opp. Stemmene til svensker som har stemt i utlandet, eller har forhåndsstemt i et annet valgdistrikt enn sitt eget, skal nemlig telles på onsdag.

Disse cirka 200.000 stemmesedlene kan påvirke mandatfordelingen og vippe balansen mellom blokkene.

I 1979 trodde man på valgnatta at Socialdemokraterna og Vänsterpartiet Kommunisterna hadde vunnet og at Olof Palme skulle bli statsminister. Men til slutt ble det Centerpartiets Thorbjörn Falldin som fikk jobben, etter at utenlandsstemmene vippet resultatet til de borgerliges fordel.

Ifølge Aftonbladet ligger det imidlertid i dag an til at de rødgrønne beholder overtaket sitt, også etter at onsdagsstemmene er talt opp.

Avisa tar utgangspunkt i hvordan disse stemmene fordelte seg ved riksdagsvalget for fire år siden – og stipulerer et endelig resultat på 40,64 prosent til de rødgrønne og 40,33 til Alliansen i årets valg.

Venstresida ventes å gå 0,04 prosentenheter tilbake, mens Alliansen som helhet vil gå 0,09 prosentenheter fram.

Uansett peker alt mot at det kan ta ukevis og kanskje månedsvis før valgresultatet veksles inn i en ny regjering. Tida framover vil preges av et politisk maktspill.

Socialdemokraterna endte med et historisk dårlig valg­resultat – men gjorde det likevel mindre dårlig enn alle opinions­undersøkelsene tydet på. Det var en alvorlig statsminister som talte fra Socialdemokraternas valgvake natt til mandag.

– La dette være begravelsen for blokkpolitikken, sa Stefan Löfven.

Men de borgerlige partiene i Alliansen har bygget store deler av valgkampen på å «rösta bort» Löfven. Ulf Kristersson, lederen av Moderaterna, krevde Löfvens avgang fra scenen på høyrepartiets valgvake. Det samme rykket partilederne for Kristendemokraterna, Centern og Liberalerna ut med.

– Stemmer ned Löfven

Löfven avfeide natt til mandag at han hadde tenkt å gå av i løpet av de to kommende ukene, før Riksdagen møtes igjen etter sommeren. Det er urimelig av Alliansen generelt og Moderaterna spesielt – som i opposisjon gjorde et svært dårlig resultat og gikk 3,5 prosentenheter tilbake fra forrige valg – å kreve hans avgang når de borgerlige har ett mandat mindre enn de rødgrønne, mener han.

Alliansen står imidlertid på sitt og viser til den parlamentariske grunnlagsutredningen til Sveriges grunnlovsendringer, hvor det heter at det «bør imidlertid forutsättas att en regjering etter ett valgresultat som lett til oklarhet om regjeringens stöd i Riksdagen väljer att avgå».

Alliansen mener resultatet «viser uklarhet om regjeringens støtte i Riksdagen», noe Löfven avviser.

Det ligger imidlertid an til at Löfven taper statsministeravstemningen i Riksdagen om to uker. Da kan Riksdagens talsmann gi Ulf Kristersson (M) regjeringsoppdraget.

Om en Alliansen-regjering vil søke støtte hos Sverige­demokraterna (SD), bryter de borgerlige partiene sitt valgløfte om å «ikke gjøre seg avhengige av SD». Alliansen vil dermed muligens presse Sossarna til at det blir opp til dem å holde SD utenfor.

SD får viktig vippeposisjon

Valgkampen kretset i stor grad rundt Sverigedemokraterna (SD). Selv om partiet gjorde et litt svakere valg enn noen av de sprikende meningsmålingene tilsa, peker alt på at SD fremdeles vil ta mye plass i debatten.

– Jeg vet hvem som har vunnet dette valget, det er Sverigedemokraterna. Vi har styrket vår vippeposisjon, sa Jimmie Åkesson på SDs valgvake.

For ørtende gang de siste ukene, strakk Åkesson ut hånda til Moderaternas leder.

– Ulf Kristersson, hvordan tenker du å bytte regjering? Tenker du å velge Stefan Löfven eller tenker du å velge Jimmie Åkesson? Nå vil vi ha svar på spørsmålet, ropte Åkesson.

Mandag bød partiet inn Moderaterna og Kristendemokraterna til formelle samtaler, en invitasjon begge partiene avviste mandag ettermiddag.

yngvildt@klassekampen.no