Print URL: http://www.klassekampen.no/article/20180910/ARTICLE/180919994

Fly fra Russland og Syria bombet Idlib dagen etter toppmøtet i Teheran:

Nærmer seg storoffensiv

Av Amal A. Wahab, Kairo

Publiseringsdato: Mandag 10. september 2018

Seksjon: Utenriks

HOLDER PUSTEN: Idlib-provinsen var en av fire «de-eskaleringssoner» som ble etablert. Nå nærmer det seg en storoffensiv mot provinsen, der tre millioner mennesker kan bli fanget i kryssilden. FOTO: OMAR HAJ KADOUR, AFP/NTB SCANPIX

BOMBER: Etter at samtalene mellom Tyrkia, Russland og Iran ikke førte fram, ligger veien nå åpen for en siste stor­offensiv.

Syria

Den syriske gruppa Syrian Observatory for Human Right (SOHR) melder om intensiv bombing av Idlib- og Hama-provinsene. Minst sju sivile skal ha blitt drept, inkludert barn, skriver gruppa, som videre hevder at minst 80 bombeangrep er blitt gjennomført.

Ifølge SOHR skal syriske helikoptre ha tønnebombet flere områder, mens russerne bidro med minst 68 bombeangrep. Nyheten om at den syriske hæren forbereder storoffensiven «Idlibs soloppgang» dominerte søndag i regjeringsvennlige syriske medier.

«En skur av bomber og artilleriangrep regnet over terroristene nord og nordvest i Hama-provinsen og ved byene Sheikh Shamkhoun og Abdeen sør i Idlib-provinsen. Verken Tyrkias forsøk på å forhindre offensiven, eller de amerikanske truslene mot Syria har ført fram», skriver avisa al-Watan.

Nå skal regjeringshæren, med hjelp fra russerne, «frigjøre Nord-Syria og få kontroll over landets nordlige grenser». Et titalls opprørssoldater skal ifølge al-Watan være drept, og opprørsgruppene er påført store materielle tap.

Den statlige tv-kanalen al-Ikhbariya hevder at lørdagens angrep var svar på opprørernes rakettangrep fra Hama-provinsen mot regjeringskontrollerte Mhradah på fredag. Minst ti sivile skal ha blitt drept under angrepet, melder kanalen.

FAKTA

Hvem er opprørerne­ i Idlib?

• Hayat Tahrir al-Sham (HTS) er en allianse dannet av grupper tilknyttet terrorgruppa al-Qa’ida, tidligere Nusrafronten og seinere også Jabhet Fatah al-Sham. I dag er de den største og mest dominerende gruppa i Idlib-provinsen.

• National Liberation Front (NLF) ble etablert i år, for å bekjempe HTS. De skal være støttet og finansiert at Tyrkia. Omfatter grupper fra Den frie syriske hæren, og ekstreme grupper som Ahrar al-Sham.

• Horas al-Din: en ekstremistisk utbrytergruppe fra al-Qa’ida.

• I tillegg er det «et ekstremt høyt» antall fremmedkrigere i provinsen.

Lørdag angrep Assad-styrker også den kurdiske USA-støttede YPG-militsen i nordøstre Syria på grensa mot Tyrkia, melder Reuters. Ifølge SOHR skal minst 18 mennesker ha blitt drept.

Mislykket toppmøte

Fredag møttes den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan, den russiske presidenten Vladimir Putin og Irans president Hassan Rouhani i Teheran. Tyrkia ønsker å forhindre en storoffensiv mot Idlib. Landet støtter flere opprørsgrupper som kjemper mot den syriske presidenten Bashar al-Assad, mens Iran og Russland støtter Assad.

Erdogan frykter en offensiv vil utløse en ny flyktningkrise. Han sier at opptil to millioner kan forsøke å ta seg over den nå stengte grensa til Tyrkia, som allerede har tatt imot rundt tre millioner syrere. Erdogan understreker også at en offensiv også kan utløse en «ny flyktningstrøm mot Europa».

Idlib-provinsen er opprørernes siste skanse, og verken russerne eller iranerne ser noen grunn til å utsette en offensiv, som sikrer Assad en endelig seier.

«Fraktet til Idlib»

Det anslås at rundt tre millioner mennesker bor i Idlib. Minst halvparten er interne flyktninger fra andre steder i Syria. Provinsen er også blitt hjem til et ukjent antall ekstremister.

Tallet på antall opprørere spriker, men flere anslår rundt 30.000 opprørssoldater. Hayat Tahrir al-Sham, en allianse av grupper som er tilknyttet terrorgruppa al-Qa’ida, er den største av gruppene i provinsen og kontroller flest områder.

Ifølge FNs Syria-utsending Steffan de Mistura huser Idlib «en ekstremt høy konsentrasjon» av utenlandske krigere.

– Terroristene i Idlib ble fraktet hit fra Aleppo, Homs og andre steder gjennom fritt leide gitt terroristene av dem som nå skal angripe dem. Vi har lenge advart om at de vil bli et problem. Nå brukes disse gruppene som unnskyldning for offensiven mot Idlib, uttalte den tyrkiske utenriksministeren Mevlüt Çavusoglu ifølge avisa The New York Times.

FN frykter en humanitær katastrofe av enorme dimensjoner. Unicef advarer om at de rundt én million barna i området vil bli hardt rammet. FNs høykommissær for flyktninger hevder at så mange som 800.000 vil flykte og vil trenge humanitær hjelp. Disse kommer i tillegg til to millioner syrere som allerede er avhengige av bistand.

Sivile gisler?

Idlib-provinsen kontrolleres for det meste av ekstreme islamistiske grupper, som også under tidligere slag har blitt beskyldt for å holde sivile som gisler.

The Washington Post meldte at krigere tilknyttet al-Qa’ida gjør alt for å forhindre forhandlinger med Assad-regimet. Ifølge avisa har krigere satt opp galger i gatene, og en ikke navngitt aktivist sier til avisa at formålet er «å skremme forrædere, som jobber for en forhandlingsløsning med regimet. De skal vite at skjebnen deres er døden».

Krigere skal også ha arrestert og torturert folk de mistenkte for forræderi, forteller øyenvitner til avisa.

USA advarer

USAs president Donald Trump har tidligere uttalt at han ønsker å trekke amerikanske styrker ut av Syria. Ifølge The New York Times skal han ha endret mening etter råd fra Pentagon-generaler som har overbevist presidenten om at terrorgruppa Den islamske staten (IS) ikke er beseiret og kan komme tilbake. Denne uka sa Trumps spesialrådgiver for Syria, James Jeffrey, at USA «ikke har hastverk med å trekke oss ut av Syria».

– President Bashar al-Assad må ikke gå til et uforsvarlig angrep mot Idlib-provinsen [...] Hundretusenvis av liv kan gå tapt. Ikke la det skje, skrev Trump på Twitter på mandag. Kort tid etter la han til at verden og USA ville bli «veldig, veldig sinte».

Forrige uke hevdet USA å ha «mange bevis» på at Assad-regimet gjorde klart kjemiske våpen til bruk i Idlib. Både USA og Frankrike har advart mot bruk av kjemiske våpen i Idlib og gjort det klart at det da vil komme en «kraftig reaksjon».

Den amerikanske forsvarssjefen general Joseph Dunford uttalte under sitt besøk til India på lørdag at Trump «forventer at vi har militære alternativer, og vi har oppdatert ham om de seineste oppdateringene av militære planer», skiver nyhetsbyrået Reuters.

amal.wahab@klassekampen.no