Print URL: http://www.klassekampen.no/article/20180908/ARTICLE/180909971

Stefan Löfven tviholder på drøm om sentrumsallianse for å stagge ytre høyre:

– Sverige må framover

Publiseringsdato: Lørdag 8. september 2018

Seksjon: Utenriks

STOR STÅHEI: Sveriges statsminister og Socialdemokraternas leder Stefan Löfven tas imot som en konge blant tilhengerne i Enköping. Men valget i morgen ser ut til å bli historisk dårlig for partiet.

VEIVALG: Morgendagens valg er «en folkeavstemning om Sverige fortsatt skal være et anstendig demokrati», sier statsminister Stefan Löfven til ­Klassekampen.

SVENSK VALG

– Stefan! Stefan! Kan vi få ta et bilde med deg?

En liten hær av rosa, svarte og hvite sykkelhjelmer flokker seg rundt statsminister Stefan Löfven idet han stiger ut av Socialdemokraternas røde turnébuss i Vulcanus­vägen i Enköping.

Sykkelgjengen får selfier og til og med en liten prat med statsministeren. Han lurer på hva de har lært om på skolen i dag.

– Om deg, Stefan! Om deg!

Akkurat her og akkurat nå er Stefan Löfven konge. Men på lederplass i Dagens Nyheter kalles han bare «rett mann på feil plass til feil tid». Dessverre for Socialdemokraterna er ungene i veistumpen i Enköping langt fra å være et representativt utvalg av svenske velgere og minst ti år for unge til å stemme i morgen.

Noen av meningsmålingene viser riktignok at Socialdemokraterna har demmet opp de siste månedenes kraftige fall i opinionen. Men like fullt går det mot et historisk dårlig valg for Sossarna: på samtlige meningsmålinger kommer partiet dårligere ut enn de noen gang har gjort i et riksdagsvalg.

FAKTA

Valget i Sverige:

• Søndag er det riksdagsvalg og lokalvalg i Sverige.

• De to største tradisjonelle partiene, Socialdemokraterna og Moderaterna, ligger an til å gjøre det dårlig og gå tilbake rundt seks prosentenheter siden sist valg.

• Sverigedemokraterna og Vänsterpartiet går derimot kraftig fram på menings­målingene.

• Torsdag meldte Svenska Dagbladet at en «kilde med innsyn» meldte at Stefan Löfven vurderer å trekke seg som partileder for Socialdemokraterna på valgkvelden eller like etter valget. Statsministeren rykket umiddelbart ut og dementerte påstandene.

Kilder: TT, NTB, AP

– Skjebnevalg

Klassekampen møter statsministeren utenfor den røde bussen.

– Dette valget blir kalt et skjebnevalg. Er du enig i den beskrivelsen?

– Det kommer an på hva man mener med det. For meg er dette en folkeavstemning om svensk velferd. Det er også, naturligvis, en folkeavstemning om Sverige fortsatt skal være et anstendig demokrati eller ikke, sier Löfven.

– Med det mener jeg at jeg ikke vil at et ekstremistparti som Sverigedemokraterna (SD), med nazistiske røtter, et ekstremt høyreparti, skal få avgjørende innflytelse i svensk politikk.

Löfven kritiserer også Alliansens fire borgerlige partier for å «mer eller mindre kunne tenke seg å gjøre seg avhengige av et sånt parti».

– I den betydningen er dette et veldig viktig valg.

Spansk snabbvisitt

På torget i Enköping flokker folk seg så nærme scenen de kan og holder mobiltelefonene klare. Det knipses bilder og strømmes video. Det er ikke hver dag Enköping får besøk av to regjeringssjefer. Spanias statsminister Pedro Sánchez er i Sverige for første gang, og da spisser alle, til og med lokalpolitikere fra de borgerlige partiene, ørene.

– My dear, dear Stefan, my dear friend, sier Sánchez og smiler sitt bredeste smil til Stefan Löfven fra talerstolen på torgscenen.

Sánchez, som er fra Socialdemokraternas spanske søsterparti PSOE, er på «snabbvisitt» for å gi drahjelp til Löfven. Han roser det svenske sosialdemokratiet og forteller at en av hans første politiske minner er fra 1975, da diktatoren Franco styrte Spania.

– Da sa Olof Palme tydelig at de som kjempet for demokrati ikke sto alene, og ga et håpefullt budskap, sier Sánchez.

Snart stiger Löfven opp til talerstolen. For ørtende gangen på rad de siste ukene insisterer han på at valget på søndag handler om én ting: velferdsstaten. Beskjeden runger over torget i Enköping.

– Det Moderaterna vil, er ikke noe annet enn en manual for å demontere den svenske velferden. Det skal de ikke få gjøre. Derfor skal vi vinne valget på søndag!

Samarbeid eller stillstand

Når Klassekampen møter Löfven, er beskjeden noe mer lavmælt.

– Om Socialdemokraterna blir størst i valget – men fremdeles får den laveste oppslutningen i partiets historie – vil du se på det som en seier?

– Når Allsvenskan i fotball (eliteserien i Sverige, journ.anm.) slutter i høst, ser man på hvordan denne serien ser ut, ikke på hvor mange poeng laget fikk i forrige kamp. Det viktige er å se til at vi får en regjering som kan få gjennom sin politikk i Sveriges riksdag.

I et historisk usikkert valg er det eneste som framstår sikkert, at verken den rødgrønne eller den borgerlige blokken vil få egen majoritet. Sverigedemokraterna står utenfor og har sagt de vil stanse Löfven og en rødgrønn regjering og tilbyr støtte til Alliansen, som slår sprekker grunnet SD-spørsmålet.

– Da må vi ha et samarbeid over blokkene. Nettopp for å unnvike at Sverigedemokraterna skal få avgjørende innflytelse, sier Löfven, som gjentar sin store drøm: et samarbeid med Centerpartiet og Liberalerna over blokkgrensa.

Löfvens ønskeregjering ville ha splittet den borgerlige Alliansen, og Centern og Liberalerna har sagt ettertrykkelig nei til invitasjonen. Begge partier har bygget valgkampen sin på å «rösta bort Löfven», og Centern er partiet som vil gå lengst i en oppmykning av arbeidsmarkedspolitikken og vil fjerne stillingsvernet i bedrifter med mindre enn 50 ansatte.

– Er det ikke problematisk for Socialdemokraterna å samarbeide med Centern og Liberalerna om økonomisk politikk generelt og arbeidslivspolitikk spesielt?

– Ja, det er rett at når det gjelder arbeidsrett og lønnstakere, er det mye som skiller våre partier, innrømmer Löfven.

Han mener derimot at det «finnes andre politiske områder» hvor Sosserna, Liberalerna og Centern kan «finne hverandre» og ramser raskt opp en liste med stikkord: miljø, klima, «det finanspolitiske rammeverket», energi, skole og forsvar. Han er stolt over de 26 overenskomster som har blitt tatt over blokkgrensene i løpet av de siste fire årene.

– Det er sånn vi må arbeide. For ellers får vi bare stillstand i svensk politikk, helt enkelt. Og det går ikke. Sverige må framover.

Stefan på trammen

Pedro Sánchez droppet sjarmøretappen med Stefan Löfven fra dør til dør i Enköping. Den spanske statsministeren måtte rekke et fly.

Men det bryr ikke sykkelgjengen eller dem som bor her i de rød- og gulmalte rekkehusene i Vulcanusvägen seg om. Det er ikke hverdags­kost at statsministeren tråkker oppover den lille veistumpen.

– Stefaaaan!

Ungene roper etter statsministeren mens han går inn mellom hvite stakittgjerder, gjennom små eplehager og over brunbeisede plattinger, med mediene på slep. Löfven, kona Ulla og Helena Proos, kommunestyrelsens ordförande, ringer på og venter tålmodig. Noen steder må de gi opp og gå videre, andre ganger åpner folk opp og inviterer trioen inn.

– Oi da!

Bengt Lindholm lar seg overraske av hvem som står på trammen. Han har ikke forhåndsstemt, kan han fortelle statsministeren, han stemmer på valgdagen. Visse ting må holdes hellig.

– Om jeg skal stemme på Löfven?

Statsministeren og hans to hjelpere er allerede på vei til neste hus.

– Nja. Det får vi nå se på, sier Lindholm til Klassekampen.

yngvildt@klassekampen.no