Print URL: http://www.klassekampen.no/article/20180906/ARTICLE/180909979

Demokrat-senator Tom Carper (71) har fått sin første utfordrer:

GLOHET VALGKAMP

Publiseringsdato: Torsdag 6. september 2018

Seksjon: Utenriks

DEN SISTE VETERAN: Tom Carper er den eneste gjenværende Vietnam-veteranen i Senatet, og han har på seg flygerdressen sin til ære for nylig avdøde John McCain, forteller han Klassekampen under feiringen av Labor Day i Wilmington i delstaten Delaware.

I RAMPELYSET: For første gang på 17 år må Demokrat-senator Tom ­Carper (71) svette for seieren i et primærvalg i ­Delaware.

Penger, kjendisstatus, erfaring og institusjonell støtte. Det skal ikke være mulig for Demokrat-senator Tom Carper (71) å tape primærvalget mot grasrotaktivisten Kerri Evelyn Harris i Delaware i dag.

Likevel, sjansen for at Carper gjør nettopp det har trukket journalister fra hele verden til den lille delstaten Delaware. Ingen kan helt å utelukke at Carper blir neste offer for et grasrotopprør som gir elitepolitikere som Carper deler av skylden for at Donald Trump er USAs president.

FAKTA

Opprør i Demokratene:

• Etter tapet mot Donald Trump i presidentvalget 2016 har grasrotaktivister i Demokratene trappet opp et opprør mot partieliten.

• Grasrota vil ta partiet lenger til venstre og bryte pengebånd til lobbyister og storindustri.

• Sammen med Bernie Sanders har Alexandria Ocasio-Cortez (28) blitt opprørets super­stjerne.

• I delstaten Delaware utfordrer grasrotaktivisten Kerri Evelyn Harris Demokrat-senator Tom Carper (71). Valget er i dag.

Valgbølge

Andre valg har allerede gitt «umulige» resultater. Tirsdag ble demokraten Mike Capuano, som har sittet i Representantenes hus siden 1999, veltet av venstreopprører Ayanna Pressley i Massachusetts. I juni vant Alexandria Ocasio-Cortez over Jim Crowley i New York. Crowley ble gjenvalgt fem ganger til Kongressen fra 1999 til han tapte for Ocasio-Cortez.

I Delaware sier senator Carper til Klassekampen at han ikke forstår hvorfor hans primærvalg har tiltrukket seg slik oppmerksomhet. Han sier at han «tror vi kommer til å gjøre det bra på lørdag».

Valget mot Harris er riktig nok på en torsdag. Men det får man nesten unnskylde her i solsteiken i heteherjede Wilmington.

– Jeg vet hvordan man får ting gjort her i Delaware. Jeg har gjort det lenge, som guvernør og senator. Og jeg vet hvordan man får ting gjort i Washington, D.C. Jeg kan gå rett i arbeid, og jeg gir meg aldri, sier Carper.

Hyller McCain

Delawares fagforeninger marsjerer gjennom Wilmingtons gater. Det er Labor Day, USAs avstumpede versjon av arbeidernes dag. Plutselig kommer en tynn, eldre mann kledd i grønn pilotdrakt og skyggelue joggende mellom bannere og basuner.

I den ekstreme varmen ser det nesten uforsvarlig ut. Men i sin valgkampvideo understreker Carper at han trener hver dag, og i en debatt mot Harris utfordret han alle til å «holde følge med meg».

Mens han med flere sideblikk sørger for fotografen får med seg at han hilser på velgere, blir stadig større områder på den mørkegrønne pilotdressen mørke av svette.

– Det ser varmt ut?

– Jeg er den eneste gjenværende Vietnam-veteranen i Senatet. Jeg tjente i Vietnam samtidig som John McCain. Han er min venn. Jeg bærer min flygerdress til ære for John McCain, sier han.

McCain er senatoren og krigshauken som nylig døde av kreft.

Første utfordrer

Carper har sittet som senator i Washington, D.C. siden 2001. Dette er første gang har blir alvorlig utfordret. Som Klassekampen skrev mandag er utfordrer Harris veteran fra Irak og alliert med Demokrat-opprører Alexandria Ocasio-Cortez fra New York.

Harris’ politiske program inneholder blant annet offentlig garantert helseforsikring, sletting av studiegjeld og legalisering av marihuana.

– Hva synes du om konkurrenten din?

– Jeg kjenner henne ikke så godt. Jeg liker henne. Jeg vil gjerne bli bedre kjent med henne. Jeg ser fram til å bli bedre kjent med henne, sier Carper, som er mer interessert i å snakke om at han har vært i og «elsker Norge».

Tror 26.000 er nok

Etter 17 år i Senatet mener imidlertid Harris og andre kritikere at de kjenner Carper mer enn godt nok allerede.

De vet at han får store donasjoner fra bank- og helseindustrien i skatteparadisdelstaten Delaware. De vet at han tilhører en gruppe høyreorienterte Demokrater i Senatet, og at han blant annet har stemt for Donald Trumps avregulering av den amerikanske finanssektoren.

Carper har også fått tyn for å i 2006 ha gått god for mannen som Demokrater og aktivister nå prøver å hindre Trump i å utnevne som ny høyesterettsdommer: Brett Kavanaugh.

I løpet av valgkampen har Carper samlet inn over 3,5 millioner dollar. Harris, som bare tar imot mindre donasjoner fra vanlige folk, har samlet inn rundt 150.000 dollar.

Hun håper mobilisering av folk som vanligvis ikke stemmer, skal gi henne en sjokkseier i et valg der det er ventet lav deltakelse. Hennes kampanjeanalytikere, som også jobbet for Ocasio-Cortez, anslår at 26.000 stemmer vil være nok til å velte Carper.

Demokratenes Tea Party

Harris har derimot ikke lykkes med å overtale Delawares fagforeninger til å støtte henne.

– Jeg har ikke noe imot dama. Men nå er hun ikke det vi trenger i Senatet. Det foregår et angrep på fagforeninger fra Republikanerne, og derfor er det avgjørende å beholde kandidater med erfaring i Washington, sier Delawares president for fagforeningen AFL-CIO, James Maravelis.

Under daværende president Barack Obama stemte Carper mot å heve USAs minstelønn til ti dollar. Maravelis omtaler likevel Carper som «arbeideres venn». Fagforeningslederen ser Harris som en del av «et ytre venstre» som er på full kollisjonskurs med Demokratene for øvrig.

– Republikanerne hadde Tea Party-bevegelsen. Nå har vi ytre venstre, sier han.

– Men vi hadde Harris inne til et intervju, og hun var ikke i nærheten så ille som noen av de forferdelige intervjuene vi har hatt. Skulle Carper pensjonere seg, vil jeg tro hun er en kandidat vi kan vurdere i framtida, legger han til.

eirikgs@klassekampen.no