Print URL: http://www.klassekampen.no/article/20180904/ARTICLE/180909989

Brasilekspert mener domstolene brukes politisk for å hindre Lula å stille i valget:

Enda et slag mot Lula

Av Sissel Henriksen

Publiseringsdato: Tirsdag 4. september 2018

Seksjon: Utenriks

JUKS: En mann i Brasília går forbi en vegg der det er malt «Valg uten Lula er juks». Lula ble fredag nektet å stille i presidentvalget av Brasils valgdomstol. FOTO: ERALDO PERES, AP/NTB SCANPIX

DOM: Brasils valgdomstol nekter Lula da Silva å stille i presidentvalget. Forsker Kjetil Klette Bøhler mener det juridiske systemet misbrukes politisk.

Brasil

Brasils valgdomstol vedtok lørdag at Luiz Inacio Lula da Silva ikke får stille i presidentvalget i oktober. Hans parti, arbeiderpartiet PT, sier de vil bruke alle ankemuligheter, samt forsvare Lula i gatene. Lula soner en dom på tolv år for korrupsjon og hvitvasking av penger. Han sier selv at han er uskyldig.

En FN-komité ba i august myndighetene om å sørge for at Lula får delta i presidentvalget i Brasil, siden anken hans er til behandling. AlJazeera skrev i går at PT håper på å få overprøvd dommen i høyesterett.

FAKTA

Valget i Brasil:

• 7. oktober er det valg i Brasil. Ny president, hele underhuset og en del av senatet er på valg.

• I de 27 delstatene skal det velges guvernør og delstatsforsamlinger.

• 13 personer har registrert seg som presidentkandidat.

• Hvis ingen presidentkandidat får over 50 prosent av stemmene 7. oktober, blir det en andre valgomgang 28. oktober.

Kilder: NTB og www.brasileira.no

Politiserte domstoler

– En ting er de tekniske mulighetene for å anke, sier Kjetil Klette Bøhler, forsker ved Nova, Oslo Met.

– En annen ting er at hele prosessen mot Lula illustrerer store svakheter ved maktfordelingssystemet i Brasil.

Han trekker linjene tilbake til militærdiktaturet (1964–85).

– Etter militærdiktaturet ville man gi mer makt til det juridiske systemet, for å skille mellom lovgivende og dømmende makt. Man hadde sett at det politiske systemet ikke fikk det til, og tenkte at man måtte ha en motpol som regulerte politikernes makt Men dette betydde også en åpning for misbruk, for juridisering av politikken, sier han.

Bøhler understreker at dette strider mot det vi er vant til å tenke i Norge, at rettsapparatet ikke skal være knyttet til politikken.

Han sier at systemet i Brasil gir et falskt inntrykk av at domstolene er upartiske, men dommere har tette bånd både til politiske partier og næringslivstopper.

Han nevner at Sergio Moro, som har stått i spissen for saken mot Lula, er tett knyttet til høyrepartiet PSDB. Alexandre de Moraes, som ble nominert til høyesterett av president Michel Temer i fjor, har «en svært frynsete CV», blant annet som advokat for et narkokartell.

Lula er storfavoritt

Bøhler mener at både måten president Dilma Rousseff ble felt via riksrett i 2016 og rettsforfølgelsen av Lula er eksempler på at høyrepartiene bruker rettssystemet til å angripe PT politisk.

– De tingene Lula er anklaget for, ligger åtte år tilbake i tid, da han var president. Den politiske timingen her er overtydelig, mener Bøhler.

Om PT ikke får omgjort valgdomstolens vedtak, vil de trolig måtte stille opp mannen som skulle være Lulas visepresidentkandidat, tidligere borgermester i São Paulo, Fernando Haddad.

– Haddad var populær i São Paulo, men det blir interessant å se om PT klarer å overføre populariteten fra Lula til ham. Alt står og faller på om han kan klare å vinne hjertene til folk utenfor byene.

Valgdomstolen har gitt PT ti dager fra lørdag til å nominere en ny presidentkandidat.

Lula leder fortsatt på alle meningsmålinger. På de siste har han en oppslutning på 40 prosent, dobbelt så mye som nærmeste rival, høyrepopulisten Jair Bolsonaro.

Vil ta kriminelle hardt

Bolsonaro hyller militærdiktaturene i Brasil. Han er stemplet som både homofob, rasist og sjåvinist, og tror ikke på menneskeskapte klimaendringer.

– Han spiller på folks naturlige angst for økningen av vold som har skjedd de siste årene, i takt med forverringen av økonomien. Han vil gi politiet lov til å skyte for å drepe hvis de føler seg truet, sier Bøhler.

Han forteller at folk han kjenner i Brasil vurderer å stemme på Bolsonaro etter at familien har blitt beskutt.

– Hvis Bolsonaro blir valgt, vil han trekke Brasil i autoritær retning. Brasil er et av landene i verden med størst økonomisk ulikhet. PT klarte å reversere klasseforskjellene noe og løfte middelklassen opp. Bolsonaro vil snu dette, styrke forskjellene mellom fattig og rik, og møte vold med vold. At folk kjenner volden på kroppen skaper et politisk marked, Han kan bli valgt fordi folk vil møte hardt med hardt, sier han.

sissel.henriksen@klassekampen.no