Print URL: http://www.klassekampen.no/article/20180903/ARTICLE/180909992

Terrorsikring

Av SIMEN TALLAKSEN

Publiseringsdato: Mandag 3. september 2018

Seksjon: Lederen

• Det er to påstander som går igjen etter Stortingets høring om objektsikring: Den første er at saken er umulig å forstå. Den andre er at saken bare er et resultat av politisk spill. Begge deler er feil, selv om første punkt er et bevis på at vi i mediene ikke har gjort en god nok jobb for å forklare hva som står på spill. Her kommer et ærlig forsøk på en enkel forklaring:

• Et objekt kan være alt fra Stortingsbygget til kommunens lokale mobiltårn. Sikringen av disse handler om gjerder og alarmsystemer i hverdagen til utrykning av politi og heimevern ved krise eller krig. Når beredskapen svikter, slik Riksrevisjonen har vist at den gjør i dag, er vi svært sårbare om noen ønsker å forurense drikkevannet vårt, stanse strømforsyningen, eller ta ned internett og telefonnettet. Statsminister Erna Solberg insisterer på å snakke om det byråkratiske «objektsikring». Terrorsikring er et langt mer treffende ord.

• Riksrevisjonens funn er ikke hverdagskost. De slår fast at regjeringen har brutt fristene for når arbeidet med sikring skulle være klart, og at Stortinget ikke har blitt informert om dette. De skriver at regjeringen ikke har bevilget nok penger til jobben, at Stortinget ikke kjenner til kostnadene og at Heime­vernet (som skal passe på objekter ved krise) ikke fungerer som det skal. Regjeringen har også gitt et feil bilde til Stortinget ved å rapportere at hele justissektoren var ferdig sikret når den ikke var det. Ja, det er et politisk spill når opposisjonen nå skal bestemme seg for om dette ender med et mistillitsforslag mot regjeringen. Men en regjering som feilinformerer Stortinget er svært alvorlig, og det er ikke bare stivbeint formalisme som skal sikre at informasjonen mellom regjering og storting er korrekt.

• «Det går jo av seg selv, i systemet», sa tidligere justisminister Sylvi Listhaug (Frp) da terrorsikringen var tema under fredagens «Nytt på nytt» på NRK. Og akkurat det er kanskje den beste forklaringen det er mulig å gi: Alle forventer at beredskapen og oppryddingen etter 22. juli skal gå i orden, men ingen har gjort nok for å sørge for at det faktisk skjer.