Print URL: http://www.klassekampen.no/article/20180831/ARTICLE/180839994

Trump kan møte motstand i egne rekker om Canada faller ut av Nafta-avtalen:

Spiller høyt om handel

Av Peter M. Johansen

Publiseringsdato: Fredag 31. august 2018

Seksjon: Utenriks

NUMMER TO: Canadas utenriksminister Chrystia Freeland ankom det amerikanske handelskontoret tidligere i uka etter at USA hadde fått på plass en frihandelsavtale med Mexico. I dag går fristen ut for om Canada skal være med videre i Nafta-avtalen. FOTO: ANDREW HARNIK, AP/NTB SCANPIX

NAFTA: USA stiller med ny handels­avtale med Mexico i sluttforhandlingene med Canada.

HANDEL

Canadas utenriksminister Chrystia Freeland fløy inn til Washington fra Europa for å ta del i sluttforhandlingene med USA om framtida til verdens største frihandelsavtale, den nordamerikanske frihandelsavtalen Nafta som trådte i kraft 1. januar 1994.

USAs president Donald Trump har satt kniven på strupen til Canadas statsminister Justin Trudeau og gitt han frist til i dag med å komme om bord – ellers ryker Nafta til fordel for den nye handelsavtalen med Mexico. Trudeau har på sin side varslet at han ikke signerer handelsavtalen med mindre Canada ser seg tjent med den.

FAKTA

Handelsavtale mellom USA og Mexico:

• Den nordamerikanske frihandelsavtalen (Nafta) som omfatter Canada, USA og Mexico utgjør mer enn en billion dollar i år. Nå sier USA og Mexico at den bilaterale avtalen de har inngått, vil erstatte Nafta om Canada og USA ikke blir enige.

• USA og Mexico er enige om at 75 prosent av delene i biler som blir eksportert fra Mexico, skal være produsert i Nafta-området (i dag 62,5 prosent). 40–45 prosent av bilene skal produseres av arbeidere med minst 16 dollar i timelønn.

Canada-uro i Kongressen

Canadas sterkeste kort synes å være at Trump vil møte motstand på Capitol Hill, inkludert fra republikanske frihandelsrepresentanter, om Canada faller utenfor.

Amy Klobuchar, senator for Democratic Farmer-Labour Party, Demokratene i Minnesota, påpeker at «Canada er Minnesotas fremste eksportmarked, og enhver avtale må omfatte Canada og Mexico».

Hun får støtte av den republikanske Pennsylvania-senatoren Pat Toomey og senator Ben Sasse, republikaner fra landbruksdelstaten Nebraska, The Cornhusker State, i Midtvesten.

Alle varsler kamp dersom Trump gjør alvor av sin tweet om at det letteste ville være å innføre toll på biler fra Canada. Ifølge Trump koster «virkelig dumme handelsavtaler» USA jobber og over 800 milliarder dollar i året.

Denne typen regnestykker fyrer opp frihandelsrepresentanter i kongressen.

Biler og landbruk

Det gjenstår noen avgjørende punkter i forhandlingene. USA vil ha Canada til å inngå samme avtale som Mexico med hensyn til biler, som Trump har utropt til selve «katastrofen» i Nafta-avtalen.

Det er nå enighet om at biler som skal eksporteres mellom landene, må ha 75 prosent av bildelene produsert i Nafta-området, opp fra dagens 62,5 prosent.

Det er dessuten hardt press på at Canada åpner landbrukssektoren, det gjelder særlig meieriprodukter. Dette var sentralt i forhandlingene mellom EU og Canada om Ceta-avtalen som trådte midlertidig i kraft 21. september i fjor.

Pressede regjeringer

Det tredje punktet gjelder mekanismer for å løse forretnings­disputter.

– Vi er blitt malt inn i et hjørne. Canada er i knipe, sier tidligere utenriksminister Peter MacKay, som representerer Canadas Conservative Party.

Mexico vil ha en trepartsavtale, men utenriksminister Luis Videgaray selger inn avtalen med USA for alt den er verdt, ikke minst overfor Mexicos økonomiske elite, fordi avtalen kommer før Andrés Manuel López Obrador (Amlo) tiltrer som president 1. desember. Det skal berolige investorene.

peterm@klassekampen.no

UNDERSAK

Amlos venstreflertall tatt i ed

Nasjonalforsamlingen i Mexico by kom sammen i går og hyllet Andrés Manuel López Obrador, kjent som Amlo, som tiltrer som president 1. desember. Det er første gang i landets moderne historie at det politiske flertallet ligger til venstre for det tidligere maktmonopolet Partido Revolucionario Institucional (PRI) – og første gang en president stiller med flertall i begge kamre siden PRIs velmaktsdager.

PRIs valgnederlag var så dypt at det nå er høyrepartiet Partido Acción Nacional (PAN) som er største opposisjonsparti til det nye regjeringspartiet Movimiento Regeneración Nacional (Morena) som Amlo dannet i 2011. Morena fikk 55 av 128 seter, PAN stiller med 23, mens PRI sitter igjen med bare 13 mandater.

Amlo kan også vente seg støtte fra representanter i flere av småpartiene.

Innsettelsen av den nye nasjonalforsamlingen skjer samtidig med at Mexico har forhandlet fram den nye handelsavtalen med USA. Flere analytikere mener det passer Amlo godt at han ikke trenger å sette sin signatur på avtalen, men i stedet kan konsentrere seg om sin varslede «fjerde transformasjon», med vekt på å bekjempe korrupsjon, kriminalitet og fattigdom, samt overhaling av maktapparatet.