Print URL: http://www.klassekampen.no/article/20180813/article/180819988

• Den svenske valgkampen er i gang • Borgerlig krangel om Sverigedemokraternas innflytelse

Feirer seieren på forskudd

Av Yngvild Gotaas Torvik

Publiseringsdato: Mandag 13. august 2018

Seksjon: Utenriks

FÅR DET TIL: SD-leder Jimmie Åkesson kastet sju «mjukisfår» til et oppglødd publikum i Sölvesborg på partiets valgkampavspark lørdag. Sauekosedyrene hadde han kalt opp etter de andre partilederne i Sverige. FOTO: JOHAN NILSSON, TT/NTB SCANPIX

ÅPENT: Få uker før valget i Sverige strever høyresida med å forholde seg til Sverigedemokraterna. – Vi skal vinne valget, sa Jimmie Åkesson på partiets valgkamp-åpning.

SVENSKE TILSTANDER

Det er under en måned til Sverige går til valg, og stemningen er høyspent. Valgkampen fram mot 9. september er historisk kort og ligger helt åpen. Men partileder i det sterkt innvandringskritiske, høyrepopulistiske Sverigedemokraterna (SD), Jimmie Åkesson, feirer som om seieren er i boks.

Om SD ikke blir størst, ligger partiet uansett an til å få 20 prosent av stemmene og er garantert oppslutningsøkning – for åttende valg på rad.

FAKTA

Valg i Sverige:

• 9. september er det riksdagsvalg og lokalvalg i Sverige.

• I 2014 dannet Socialdemokraterna og Miljöpartiet mindretallsregjering.

• Siden 2006 har høyrepartiene Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna og Kristdemokraterna samarbeidet i Alliansen.

• Det høyrepopulistiske og sterkt innvandringskritiske partiet Sverigedemokraterna (SD) er riksdagens tredje største parti.

• I dag er SD det største partiet på visse meningsmålinger, med omkring 25 prosent oppslutning. På gjennomsnittsmålingen Poll of Polls, hadde de søndag 19,7 prosent. Socialdemokraterna hadde 24,5.

– Inkompetent

Under SDs valgkamp-åpning i helga gikk Åkesson ut mot både høyre- og venstresida.

– Vi tenker ikke å gå til Löfven eller Kristersson med lua i hånda, sa Åkesson, om statsminister og sosialdemokrat Stefan Löfven og leder for høyrepartiet Moderaterna, Ulf Kristersson.

Selv om Moderaterna er det partiet som så langt har satt døra mest på gløtt for SD, omtalte Åkesson høyresidas Alliansen, der Moderaterna står i spissen, som en «inkompetent borgerlighet».

De siste dagene har nemlig vært preget av borgerlig kaos. Striden har nok en gang stått om Alliansen kan og vil forhandle med SD etter valget.

Et utspill fra Moderaternas gruppeleder i Riksdagen, Tobias Billström, skapte rabalder torsdag. Moderaterna var åpne for samtaler med SD og har «utarbeidet en parlamentarisk strategi for hvordan man skal kunne regjere landet, selv om de rødgrønne skulle bli størst», fortalte Billström til Dagens Industri.

– Et døgn senere tar de tilbake alt sammen. Det er jo skremmende useriøst, var Åkessons kommentar til Moderaternas utspill og retrett.

Dagen etterpå forsøkte Kristersson å dysse det ned.

– Det er med Alliansen vi vil forhandle, sa han.

Men eksperter Klassekampen har snakket med, mener Alliansen sliter med troverdigheten.

– Moderaterna virker svært splittet internt. Hele Alliansen framstår som usikker, sier Marja Lemne, doktor i statsvitenskap ved Södertörns högskola i Stockholm.

«Centern» i støtet

På borgerlige side er det bare er ett parti som kommer godt ut: Centerpartiet. Mens Kristendemokraterna er under sperregrensa, Liberalerna har skarve 5 prosent oppslutning og Moderaterna ligger bak både «Sosserna» og SD, er «Centern» i medvind.

Med 10 prosent oppslutning har det sosialliberale partiet til Annie Lööf doblet seg siden sist valg.

– Lööf har vært veldig konsekvent. Jeg tror det har gitt henne framgang, sier Lemne og trekker fram «Centerns» brudd med Alliansen i innvandringspolitikken, der partiet det eneste som står for en liberal immigrasjonspolitikk.

Etter Moderaternas SD-utspill sa Lööf at «dette ikke er noe vi stiller opp på». Hun sa til Expressen at hun heller vil søke støtte hos Löfven.

Samme avis slo på fredag opp et utspill fra en anonym Moderat-parlamentariker som sa «et skikkelig maktspill» kan gjøre Lööf til statsminister. Det tror også Tomas Ramberg, politisk kommentator i Sveriges Radio (SR).

– Lööf kan si til Socialdemokraterna: «Dere har brukt hele valgkampen på å advare mot at en Moderat-ledet regjering blir avhengig av Sverigedemokraterna. Jeg vil lede en sentrumsregjering som ikke søker Jimmie Åkessons støtte. Vær så god og velg, sier Ramberg til SR.

Det er en interessant spekulasjon, mener statsviter Marja Lemne. Men hun og professorkollega Henrik Oscarsson, statsviter og leder av Valprogrammet, tviler likevel på at Lööf blir statsminister.

– Om Centerpartiet skal bli regjeringsbyggere, må de nok komme seg opp til vel 15 prosent, sier Oscarsson.

Tungen på vektskålen

– Til syvende og sist kommer alt an på hvor store SD blir. Åkesson blir tunga på vektskåla i valget, sier Lemne.

Avisa Borås Tidning mener Åkesson vinner uansett:

«Enten ber ett eller flere partier inn Jimmie Åkesson til forhandlinger om regjeringspolitikken, eller så innledes et blokkoverskridende regjeringssamarbeid med det eksplisitte formålet å isolere Sverigedemokraterna. I begge tilfeller er Sverigedemokraterna vinnere», skriver avisa på lederplass søndag.

yngvildt@klassekampen.no

UNDERSAK

Klimasaken kan sette fyr på valget

Flere svenske aviser peker på at klimaendringene nå seiler opp som en av valgkampens viktigste saker. Søndag slo avisa Dagens Nyheter opp at «klimaet kan avgjøre valget» i lys av «den ekstreme sommeren».

Sverige har i løpet av sommermånedene vært herjet av omfattende skogbranner, og innbyggere har blitt evakuert. I tillegg har ekstremvarmen og tørken har gått hardt utover avlinger, som i Norge.

Ifølge en Demoskop-måling publisert i Expressen på torsdag, er miljøet nå den nest viktigste saken for svenske velgere. 16 prosent oppgir at dette er det viktigste politiske spørsmålet for dem i dag. Klima og miljø går dermed forbi andre saksspørsmål som helsetjenester, lov og orden og skole. Bare innvandring, på førsteplass, oppgis som et viktigere spørsmål (23 prosent).

Fredag publiserte dessuten Aftonbladet en ny måling utført av Inizio, der svensker har blitt spurt om hvor urolig de er for «klimaforandringer i framtida».

Andelen som oppgir at de er «svært urolige» har eksplodert, fra 26 prosent til 45 prosent siden forrige måling i november 2015.

Til sammen har andelen som oppgir at de er svært eller ganske urolige for klimaendringer, økt fra 51 til 76 prosent på to og et halvt år.

Dagens Nyheter skriver søndag at «et maktskifte i høst kommer til å innebære store nedskjæringer i statens klimabudsjett» og kaller klimaspørsmålet «et stridsspørsmål som kan avgjøre valget».

– Miljøet og klimaet kan bli et stort spørsmål i valgkampen. Samtidig brant det mye i Sverige like før valget i 2014 også, uten at det fikk særlig betydning. Det er ikke sikkert klimasaken får gjennomslag, sier statsviter Marja Lemne til Klassekampen.